A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az Apple még az iPhone 6s bemutatásakor (vagyis 2015-ben) bemutatta az Apple Pay fizetési rendszert, amely USA-ban és más országokban már működött. Azóta az androidos felhasználók is kaptak egy Apple Pay-hez hasonló megoldást, sőt, Magyarországon ők már régóta használhatják is.

Most viszont az iPhone-osok is kezdhetnek örülni, a héten az Apple Pay is elindult Magyarországon.

Mi ez a mobilos fizetés?

Amióta létezik PayPass fizetési mód a termináloknál (vagyis a bankkártyáddal fizethetsz úgy, hogy azt nem kell bedugni vagy lehúzni, elég csak odaérinteni a terminálhoz), azóta adott volt a lehetőség, hogy még kényelmesebbé váljon a bankkártyás fizetés.

A modern okostelefonokban már van NFC chip, ami alkalmassá teszi a mobilodat, hogy az kiváltson egy bankkártyát. Így amikor fizetnél pl. a Sparban, akkor a bankkártyád helyett elegendő a mobilodat elővenni, azt odaérinteni a kártyaolvasó terminálhoz, és már mehetsz is.

Hogyan működik?

Először is a bankkártyádat hozzá kell adnod a mobilodban a fizetési alkalmazáshoz, szükség esetén megadni a kártya adatait. Utána amikor fizetnél, akkor a mobilod zárolását kell feloldani (jelkóddal, ujjlenyomattal vagy arcazonosítással), és máris mehet a fizetés. Technikailag természetesen ugyanúgy a bankkártyádat terhelik meg a vásárlás összegével, mintha azzal fizettél volna, mindössze nem szükséges elővenned, vagy akár otthon is hagyhatod. Elindulhatsz vásárolni egy mobillal, pénztárca, pénz, bankkártya nélkül.

Ha Androidot használsz, akkor a Play áruházból töltsd le a Google Pay alkalmazást, indítsd el, majd az alkalmazáshoz add hozzá a bankkártyádat. Biztonsági okokból a Google Pay használatához kötelező a telefonodon képernyőzárat beállítani.

Ha iPhone-os vagy, akkor a Wallet (magyarul pénztárca) alkalmazásban tudod hozzáadni a mobilodhoz a bankkártyádat (elegendő lefényképezned). Természetesen iPhone-nál is kötelező képernyőzárat használnod, hiszen a fizetés csak így lehet biztonságos.

Mennyibe kerül így fizetni?

Abszolút semennyibe. A szolgáltatás használata teljesen díjmentes, ugyanúgy díjtalanul használhatod, ahogyan a bankkártyádat is. A szokásos éves bankkártya díjat viszont nem tudod megspórolni, hiszen fizikai bankkártya szükséges a mobilos fizetéshez, és amikor a kártyád lejár, akkor a mobiloddal sem tudsz majd fizetni, amíg az új kártyádat hozzá nem párosítod a mobilalkalmazásodhoz.

 

Te fizetnél a mobiloddal?

Címkék: apple pay google pay

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3314861992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.26. 16:07:02

Bankkártyára nem nagyon mászik malware. Androidos mobilra van néhány. Biztosan jó ötlet a mobilt használni a kártya helyett?

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2019.05.30. 08:38:35

@Le a spammerekkel: egyrészt értem amit mondasz, és elgondolkodtató. Ezzel együtt mégsem hallottunk még egyetlen esetet sem, amikor ez problémát okozott volna.

Az android-on több alkalmazás is van, ami tudja kezelni a bankkártyás fizetéseket, a legmegbízhatóbb valószínűleg a gyári alkalmazás.

Szóval nem tudom, hogy valójában mekkora kockázatot jelentenek ez esetben a malware-ek, iPhone-osoknak nincs mitől félniük, de igen, androidon ebből a szempontból érdemes átgondolni a dolgot. És mindenekelőtt csak és kizárólag tiszta forrásból származó appokat kell használni, nem pedig mindenféle megbízhatatlan forrásból származót telepítgetni. Egy tiszta rendszernél nagy gond nem lehet.

Katona Márton 2021.01.12. 11:40:00

"Ha Androidot használsz, akkor a Play áruházból töltsd le az Apple Pay alkalmazást, indítsd el, majd az alkalmazáshoz add hozzá a bankkártyádat."

A Play áruházban nem találom az Apple pay alkalmazást.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2021.01.13. 08:16:53

@Katona Márton: Jogos, természetesen ez elírás. Google Pay az alkalmazás neve, ahogy a következő mondatból kiderül.

Köszi az észrevételt, javítottuk.
süti beállítások módosítása