A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A mai modern eszközöknél számos új pénzköltési lehetőség, forma létezik. Emiatt aztán könnyebb átverés vagy megtévesztés áldozatává válni, pontosabban tévedésből költeni pénzt. Na ez így talán kicsit kusza, de mindjárt tisztázzuk miről beszélünk.

Segítünk, mit csinálj, ha így jártál.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi változott?

Elmagyarázzuk mire gondolunk: régen klasszikusan be kellett menj egy boltba, elővenni a pénztárcát, és kifizetni amit vásároltál. Utána jött a bankkártya, de a lényeg ugyanez volt. A webshopok megjelenésével lehetőséged nyílt arra, hogy úgy vásárolj, hogy a lakásodból ki sem kell tenned a lábad. Aztán megjelentek az okostelefonok, amiknek a szoftver áruházából néhány kattintással vásárolhatsz alkalmazásokat vagy kiegészítőket. És ha az Apple-nek (iPhone-osok) vagy a Google-nek (androidosok) megadtad a bankkártya adataidat, akkor a szoftver árát máris levonják a bankkártyádról. Egyszerű, gyors és kényelmes.

Talán túlságosan is. Míg egy boltba nem tudsz csak úgy véletlenül beszaladni, és vásárolni 10-20 ezer forintért termékeket, addig itt könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő körültekintésért meg kell fizetni a tanulópénzt. Illetve mégsem. Szóval előfordulhat, hogy például a gyerkőc kezébe kerül a telefon, és ő vásárol meg egy alkalmazást, amit máris beterhelnek a bankkártyádra, Te meg azt se tudod, hogy ez a kiadás most mi. Egy alkalmazásnál mindig ki van írva, hogy mennyibe kerül, vagy hogy ingyenes, így felnőttként ezzel várhatóan nincs probléma.

Azonban kétféle fizetős, összesen három féle alkalmazás létezik (költségek szempontjából). A legegyszerűbb eset, amikor teljesen ingyenes egy alkalmazás, amiért nem kell fizetni egyáltalán, sem a megvásárláskor, sem később. Szintén elég tiszta a kép akkor, amikor az alkalmazáshoz oda van írva, hogy mennyibe kerül, és ha rákattintasz, akkor fizetsz. Tiszta sor. A legbonyolultabb (és ez kissé megtévesztő is lehet), amikor egy alkalmazás ingyenes, de csak korlátozott funkciókat tesz elérhetővé. És azt mondja, hogy ha Neked használat közben szükséged van a letiltott funkciókra is, akkor azt vedd meg. Ezt úgy jelölik az áruházban, hogy "Alkalmazáson belüli vásárlásokat kínál" az adott alkalmazás. Tehát az alkalmazást letöltötted ingyen, aztán használhatod is ingyen, és amikor olyan funkciót szeretnél használni, amit az ingyenes változat már nem tesz lehetővé, akkor szól, hogy fizess a teljes változatért.

Mi a probléma?

A legtöbb esetben ezek az alkalmazások nem magyar nyelvűek, ezért előfordul, hogy nem jól érti az ember amit az alkalmazás kiírt, és csak kattint, hiszen tűnjön már el a felugró ablak. Ekkor ugye megvásároltad a fizetős részét a programnak, és máris beterhelték a kártyádat. Félreértés ne essék, erről az alkalmazás tájékoztat Téged, ezért átverésről szó sincs, pusztán félreértésről.

A lényegen azonban nem változtat, valódi szándékod ellenére költöttél pénzt.

Mit tegyél, ha így jártál?

Ne aggódj, nincs minden veszve. Azonban ne a bankodhoz rohanj, hogy fordítsák vissza a pénzt, mert ők ezt nem tudják, részükre egy jogos megbízás érkezett a pénz terheléséről.

A webáruházaknál ha vásárolsz, akkor megillet Téged az elállás joga, vagyis 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és visszaállíthatod az eredeti állapotot, vagyis visszaküldöd a terméket, és visszakapod a vételárat. Erről már írtunk korábban.

Csakhogy ez a törvény nem konkrétan a webáruházakra vonatkozik, hanem távoli felek között létrejött szerződésekre. Vagyis telefonos értékesítőkre is ugyanúgy vonatkozik, ahogyan a mobilos szoftver áruházakra is. Így ha megvásároltál egy alkalmazást (függetlenül attól, hogy szándékosan vagy véletlenül), akkor 14 napon belül ugyanúgy lemondhatod ezt a megrendelést (és visszakapod a pénzt), ahogyan egy webshopos vásárlásnál is megteheted ugyanezt.

Így ha tévesen vásároltál meg egy alkalmazást, egyszerűen vedd fel a kapcsolatot az eladóval (iPhone-osoknál App Store, androidosoknál Play áruház), és egyszerűen mondd vissza a vásárlást. Így visszakérheted a pénzt, és visszaáll az eredeti állapot. De ne feledd, erre mindössze 14 napod van!

 

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk Neked!

Címkék: okostelefon appstore google play play áruház

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2414522980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása