A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Asztali számítógépet és laptopot sokan használunk, mégis sokan nem foglalkoznak vele, és nem takarítják. Pedig igazán érdemes. Most eláruljuk, hogyan a legjobb.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Minek egyáltalán takarítani?

Persze kézenfekvő, hogy a takarításnak van egy esztétikai oldala is. Hiszen mégiscsak úgy szép, ha tiszta. Egy monitor esetén (legyen az laptop vagy asztali számítógép) nem csak esztétikai szerepe van a tisztaságnak, hiszen az csak egy dolog, hogy valami mennyire szép vagy sem, és ízlés kérdése, hogy ez kinek mennyire fontos. Az viszont vitán felül áll, hogy szebbnek látszik a kép, jobban, könnyebben olvasható a monitoron a szöveg, ha az tiszta. Ez pedig kíméli a szemedet. Szóval a monitor tisztasága egészségügyi kérdés is, nem csak esztétikai.

Szintén egészségügyi, higiénikus kérdés a billentyűzet-egér tisztasága, vagy laptop esetén a teljes felső burkolat (csuklótámasz, touch-pad, billentyűzet), hiszen egyes kutatások szerint egy számítógép billentyűzeten és egéren több baktérium található, mint a WC csészében. Tekintve, hogy számítógépezés előtt általában nem szokás kezet mosni, így tényleg kitudja-milyen kézzel használjuk, akár még igaz is lehet. A WC-t pedig néhány naponta, maximum hetente szokás fertőtleníteni, szóval a fene se tudja. Minden esetre akár igaz, akár sem ez az állítás, az biztos, hogy sok baci lehet a billentyűzeten és egéren.

Mit mivel takaríts?

A monitorra soha ne fújj rá ablaktisztító vagy bármilyen más alkohol tartalmú vegyszert, ugyanis megmarhatja a monitor felületét. Ha a monitorod LCD panelje előtt üveg lap van, arra se használj ablaktisztítót, mert ezeket az üveglapokat is általában tükröződésmentes és egyéb bevonatokkal látják el, amiket az alkohol old, és utána csúnya foltos lehet a képernyő előtti üveglap.

Minden esetben használj kifejezetten a monitorok tisztításához készült LCD tisztító spray-t. Nem egy nagy drágaság, ráadásul mivel kis felületre kell, ezért sokáig elég. Ez viszont biztosan megkíméli a monitorodat, és nem károsítja. A törléshez pedig használj nagyon puha, szöszölődés mentes pamutot, vagy mikroszálas kendőt.

Használhatsz egyébként LCD tisztító kendőket is, ez egy nedves törlőkendő, ami LCD tisztító folyadékkal van átitatva.

Tipp: az LCD TV-ket is ugyanígy LCD tisztító spray-vel takarítsd, és azokon se használj ablaktisztító folyadékot.

Laptopnál a burkolatokat is nyugodtan takaríthatod az LCD tisztító spray-vel, bár ez kevésbé oldja a szennyeződést, mint az alkohol tartalmú tisztító folyadékok, így ezeken a felületeken akár azt is használhatod.

A billentyűzet általában csapdaként működik, ugyanis a billentyűk közti apró réseken minden apró porszem, morzsa, stb. bekerül. Ezeket ki lehet óvatosan rázni, de a legegyszerűbb, ha levegőspray-t vagy kompresszort használva kifújod onnan a koszt. A billentyűzet felületét egy tisztítószeres kendővel áttörölheted, attól nem lesz baja, de közvetlenül a billentyűzetre ne fújj tisztítószert, mert a folyadék olyan helyre is kerülhet, ahol meghibásodást okozhat. Ugyanígy letörölheted az egeret is.

A drogériákban kapható fertőtlenítő kendővel áttörölgetheted a billentyűzet és egér felszínét (laptopnál a csuklótámaszt és touch-padot is), így a fertőtlenítésért is tettél.

LCD tisztító spray-ből pedig árulunk olyat, ami egy komplett kis tisztító csomag: áll egy spray-ből, egy mikroszálas kendőből és egy kis ecsetből. Az ára pedig kb. 2500 Ft, az LCD tisztító kendő pedig még olcsóbb, 1500 Ft.

Mi legyen a gép belsejével?

Akár laptop, akár asztali gép esetén a gép belsejében nagyon sok por tud lerakódni. Ezt kompresszorral lehet a legegyszerűbben és legjobban kitakarítani (a sűrített levegős spray is megoldás, bár annak eléggé kicsi a nyomása). Érdemes ezzel szakszervizhez fordulni, és nem otthon kísérletezni vele. Cégünknél ez ingyenes szolgáltatás, így bármikor szívesen elvégezzük Neked ezt a karbantartást.

Nagyon fontos: soha ne próbáld meg porszívóval takarítani a gépet, mert egyrészt a porszívó csövével könnyű véletlenül kárt tenni az alkatrészekben, másrészt a porszívó szívóereje apróbb alkatrészeket, kábeleket beszippanthat, ezzel kárt okozva.

Egy utolsó tipp: a helyes sorrend!

Mindig belülről kifelé érdemes takarítani. Ha a gép belsejét is takarítani kell (fél-egy évente javasolt), akkor azzal kell kezdeni (emiatt ugye fordulj hozzánk, ahogy írtuk is).

Utána jön a billentyűzet kifújása, takarítása, és a legvégén a monitor. Ennek mindössze annyi a praktikus oka, hogy ha a monitorral kezded a takarítást, akkor utána a többi fázisnál a szálló por a képernyőre kerül, vagy a további takarítási folyamatnál véletlenül összekenheted a monitort, ami után kezdheted újra.

Szóval a monitor takarítását hagyd a legvégére. És soha ne takarítsd a gépet bekapcsolt állapotban, valamint várd meg, hogy a monitor LCD panelje hideg legyen (használat közben enyhén langyos/meleg lehet), ugyanis ha a meleg panelre fújod a tisztító folyadékot, akkor az gyorsan rászárad, csúnya foltot hagyva maga után.

 

Te szoktad takarítani a számítógépedet?

Címkék: tippek-trükkök számítógép takarítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr4114487888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása