A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Gyakori kérdés üzletünkben, hogy melyik a legjobb számítógépünk, amit ajánlani tudunk. Aztán olyan is előfordul, hogy olyan számítógépet szeretne vásárolni valaki, amilyet éppen a szomszédja, barátja, kollégája vett, mert az mennyire jó. És úgy általában is megszokták kérdezni tőlünk, hogy melyik a legjobb számítógép manapság.

Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk ki egy kicsit, és megpróbáljuk megválaszolni. Előre szólunk, nem fog sikerülni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mit jelent az, hogy "legjobb"?

Kezdjük az elején. A legjobb szó mit jelent? Miben a legjobb? A legkönnyebb (pl. laptop esetén fontos lehet)? Vagy a legcsendesebb? Vagy a leggyorsabb? Netán a leggazdaságosabb üzemeltetésű? Elég sokféle szempont szerint lehet legjobbat kikiáltani. Aztán persze ha tényleg szeretnénk valamilyen súlyozási szisztéma alapján megtalálni a legjobbat, akkor egészen biztosan egy nagyon, de nagyon drága számítógépet kapnánk a végére. Bőven 1 millió forint felettit.

Szóval ezt hagyjuk is. A kulcs kérdés nem is az, hogy melyik a legjobb számítógép. Hanem az, hogy SZÁMODRA melyik a legjobb! Hiszen egészen más preferenciáid lehetnek Neked, mint például nekünk, vagy szomszédodnak.

Nézzünk egy szemléletes példát: melyik a legjobb autó? A Mercedes? Audi? Ferrari? Porsche? Sorolhatnánk a listát. Attól függ, mire kell. Hiszen valószínűleg ha a luxus és kényelem a fontos, akkor valahol a Mercedes és az Audi környékén kell keresgélni (és persze számos más típus is szóba jönne, de a rövid listából szemezgetve), míg ha a sportosság a fontos, akkor inkább a Ferrari vagy a Porsche lenne a nyerő. De bármennyire is csodálatos és különleges autó egy Ferrari, egy Budán élő idősödő hölgy számára télen a bevásárlóközpontba eljárni kenyeret és felvágottat vásárolni egészen biztosan jobb autót is lehet találni.

Ugyanígy van ez a számítógépekkel is! Ami számomra, az én felhasználási igényeimnek a legjobb, az számodra könnyen elképzelhető, hogy egy nagyon rossz választás lenne.

A Te preferenciáid a legfontosabbak!

Éppen ezért teljesen értelmetlen keresni általánosságban a "legjobbat". Ugyanígy teljesen felesleges "olyan" számítógépet vásárolni, mint a barát, kolléga, szomszéd, stb. Hiszen egyrészt közel sem biztos, hogy a preferenciáitok megegyezik. Egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazokra a célokra szeretnéd Te használnia a számítógépedet, mint amire ő használja. Márpedig innentől tudjuk, hogy nem ugyanaz a "legjobb" számodra, mint számára. De tegyük fel, hogy mégis pontosan ugyanolyan célokra szeretnéd használni a számítógépet, mint ő. Mi a garancia arra, hogy ő valóban megtalálta a "legjobbat", a céljainak leginkább megfelelő gépet? De tegyük fel azt is, hogy esetleg tényleg sikerült a legjobbat választania. Biztos, hogy az anyagi lehetőségeitek is megegyeznek? Ugyanannyit tudtok szánni a számítógépre? Lehet, hogy Te többet is megengedhetsz magadnak, és ő kompromisszumokat kötött az ár miatt. Vagy fordítva. Arról nem is beszélve, hogy ha ő mondjuk fél-egy éve vásárolta a számítógépét (netán még régebben), akkor könnyen lehet, hogy ma már van jobb lehetőség a piacon. Vagy az is, hogy egy nagyon jó modell gyártását befejezték, és az utódmodell kevésbé lett jó (sajnos ilyen is van).

Szóval a fontos az, hogy Neked mi a fontos. Te mire fogod használni a gépet, Neked milyen anyagi lehetőségeid vannak, és Te mennyire vagy hajlandó kompromisszumokat kötni, már ha szükséges egyáltalán.

Honnan tudhatod, hogy Neked mi a fontos?

Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megfelelő szakemberrel beszélj a vásárlás előtt. És ne 2-3 percet szánj rá, hanem annyit, amennyi idő csak szükséges. Egy jó szakember megfelelő kérdésekkel pontosan fel tudja mérni azt, hogy számodra mi a legjobb választás, és úgy tud számítógépet ajánlani Neked, hogy az a legnagyobb mértékben szolgálja ki az igényeidet. Támpontként adunk pár kérdést, amit érdemes magadban átgondolnod, mielőtt számítógépet szeretnél vásárolni. Ha ezeket a kérdéseket átbeszéled egy szakértő eladóval, akkor biztosan megtalálod a SZÁMODRA legjobb számítógépet!

  • asztali számítógép legyen, vagy inkább laptop?
  • ha laptop: milyen sokat fogod magaddal vinni? Ha főként otthon, egy helyben fogod használni, akkor választhatsz nagyobb képernyős modellt is. Ha sokat hordozod, akkor nagyon ajánlott a minél kisebb súly és méret.
  • ha laptop: mennyire fontos az akkumulátor üzemideje?
  • dolgozni fogsz rajta, vagy szórakozni?
  • milyen jellegű munkát fogsz végezni rajta? Irodai munka, vagy tervezés?
  • a szórakozás miből áll? Videónézés és zenehallgatás, vagy játék?
  • ha játék, akkor milyen játék?
  • mennyire fontos az ár?
  • mennyire fontos, hogy csendes legyen a gép?
  • mennyire fontos a garancia hossza?
  • mennyire fontos a képernyőn megjelenő kép minősége?
  • szoktad-e sötétben használni a gépet?
  • mennyi adatot tárolsz a gépeden?
  • naponta kb. mennyi időt használod a számítógépet?
  • végezetül: csak Te fogod használni a gépet, vagy többen is fogjátok? Ha többen is, akkor a többi felhasználó igényei is fontosak!

A kérdéssor természetesen még számos elemmel bővíthető lenne, de ha legalább ezekre a kérdésekre tudsz válaszolni, akkor nagyságrendekkel pontosabban tud ajánlani Neked való számítógépet egy szakember, mint ha a vásárlás legfőbb paramétere az, hogy kb. X Ft-ot szánnék rá, és ebből mi a legjobb.

 

Ha számítógépvásárlás előtt állsz, akkor előtte gondolt át, milyen válaszokat adnál a fenti kérdésekre, és utána keress meg egy profi szakembert, aki tud segíteni.

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr5114175867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása