A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokféle díjazás vagy ha úgy tetszik, árazás létezik. Van, aminek van konkrét ára (pl. a legtöbb termék, vagy szolgáltatás), és van, aminél a vevőre van bízva, hogy mennyit is ér meg neki valami (pl. borravaló vagy adományok).

Ez utóbbi népszerű az interneten, például a múlthéten kitárgyalt YouTube-erek körében is.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kulcsszó: donate

Sok esetben valamiért egyszerűen nem lehet csak úgy pénzt kérni, vagy meghatározni az értékét. Ilyenkor jól működik az adományozási rendszer. A "donate" szó adományozást vagy adakozást jelent. A lényege, hogy ilyenkor a "szolgáltató" nem kér pénzt a szolgáltatásáért (pl. egy szoftvergyártó az elkészített szoftverért, vagy egy YouTube-on népszerű videós a videóiért), de a működéséhez és megélhetéséhez természetszerűleg pénzre van szüksége. Ekkor jön a lehetőség, hogy azok a fogyasztók, akik az adott szoftvert használják vagy YouTube-ert nézik rendszeresen, fizessenek adomány formájában annyit, amennyit szeretnének, amennyire lehetőségük van, vagy amennyit számukra megér az adott dolog. Természetesen ez a két terület csak kiragadott téma volt, a sort lehetne folytatni, mert számos más esetben is fordulhat elő adományozási rendszer.

Miért adna pénzt bárki önként?

Ehhez érdemes megvizsgálni, hogy hogyan működik egy klasszikus kereskedelmi televízió, és hogyan egy YouTube-er. A kereskedelmi televízió reklámok értékesítéséből bevételre tesz szert, és ebből a pénzből tudja fizetni a különféle műsorok elkészítésének a költségeit. A stúdiótól a műsorvezetőkig/színészekig mindent, beleértve a drága technikákat és a háttérmunkákat is. Ezzel szemben egy YouTube-er elkészíti a saját videóját (jó eséllyel nincs mögötte stáb, bár nemzetközi nagy YouTube-erekél már ilyen is előfordul). Ezeket a videókat profi vagy fél profi kamerákkal rögzítik, többféle objektívvel, figyelnek a fényekre, és bizony egy jó minőségű videó megvágásához sem elég egy 100 ezer forintos számítógép, ahogyan egy profi videóvágó program sem olcsó. Szóval egy csomó működési költsége van, ráadásul rengeteg időt vesz el a videók készítése, így valakinek ez kvázi a munkája, tehát még egy fizetésnek is lennie kellene valamiből.

Kb. ugyanez a helyzet a másik példánkkal, a szoftverekkel. Pl. a Microsoft abszolút kereskedelmi alapon fejleszti a szoftvereit, hiszen a Windows és az Office is egy drága program, így a fejlesztési költségeket és a nyereséget ő a bevételeiből fedezi. Vannak viszont olyan szoftverkészítők, akik ingyen adják a szoftverüket, viszont működési és fejlesztési költségük nekik is vannak. Ilyen szoftver például a nagyon népszerű VLC Player.

Namost, ha senki sem adományoz ezeknek a cégeknek/embereknek pénzt, akkor egyértelmű, hogy előbb-utóbb nem fogják tovább készíteni a videókat vagy leállnak a szoftverfejlesztéssel, hiszen nem fogják tudni miből finanszírozni. Így hát aki elégedett, az lehetősége szerint fizethet egy kicsit, így hozzájárulva, hogy hosszútávon megkapja amire vágyik.

Mennyit érdemes adni?

Ez abszolút változó. Mivel adományról van szó, ezért kvázi önkéntes a döntés, és mindenki annyit ad, amennyi neki belefér. De nem nagy összegekre kell gondolni, pár száz forinttól 1-2 ezer forintig terjed leggyakrabban ez az összeg, persze lehetőség van többet is adni, de ez tényleg saját döntés kell legyen.

 

Korábban hallottál már erről a típusú adományozásról?

Címkék: adományozás donate

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9513695322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása