A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Aki számítógépet használ, az használt már egeret. Nagyon nehéz lenne a számítógép kezelése nélküle. Mégis, hiába használjuk nap, mint nap, a legtöbben nem ismernek apró trükköket, amiket használva egyszerűbb az élet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Két gomb van? Igen. Tényleg? Nem!

A leggyakrabban persze csak a "bal klikket" használjuk, vagyis szimplán, vagy duplán, de kétszer kell kattintani a bal gombbal. Tényleg! Mitől függ, hogy egy vagy két kattintás szükséges? Ha az egér mutatója (kurzor) egy kéz formára vált, akkor biztos, hogy egyszer kell kattintani. Ha nyilacskát látsz, akkor attól függ, hogy mit szeretnél csinálni. Egy menü megnyitásához mindig csak egyszer kell kattintani, de ha egy ikonra kattintasz, akkor az első kattintás csak kijelöli az ikont, és a duplakattintás nyitja meg az alkalmazást vagy mappát (kivéve, ha át van állítva az alap beállítás, de ebben az esetben kézre változik a kurzor). Egy legördülő listára is csak egyszer kell kattintani, míg a weboldalon is a gombokra szintén elég az egyszeres kattintás.

Ez eddig általában meg is van, valahogy zsigerből szokott ez jönni. De nézzünk pár apróságot. Mindjárt ott a jobb klikk. A jobb klikk mindig a helyi menüt hozza fel. Egy kijelölt szöveg esetén például a szövegszerkesztéssel kapcsolatos funkciókat. Vágólapra másolás vagy beillesztés, formázás, ilyesmi. Ha pl. az asztalon (a számítógép háttérképén az a rész, ahol nincs ikon). kattintasz jobb gombbal, akkor az asztal elrendezését és kinézetét tudod beállítani. Ha a Számítógép (Sajátgép, Ez a gép) ikonra kattintasz jobb gombbal, akkor a számítógép tulajdonságait nézheted meg, a merevlemezeket kezelheted, stb. Ha bármilyen ikonra kattintasz jobb gombbal, akkor annak az ikonnak a lehetőségeit láthatod. Például megnyitás/program indítás, de ugyanitt változtathatod meg az ikon tulajdonságait is (pl. ikon elnevezése, mire mutasson, mi legyen az ikon képe, stb.). Egy weboldal esetén ha egy linkre kattintasz jobb gombbal, akkor azt láthatod, milyen lehetőségeid vannak a linkkel. Például másolhatod vágólapra (ez akkor hasznos, ha valakinek el akarod küldeni), megnyithatod egy új lapon a böngészőben vagy akár új ablakban is. Szóval a jobb oldali gombbal mindig valamilyen kiegészítő funkciókat, segéd funkciókat tartogató menüt hozhatsz elő.

Aztán ott a scroll, vagyis a görgő a két gomb között. Ezzel tudod a képernyőt görgetni lefelé és felfelé. De nem csak ennyire való. A legtöbb egér esetén a görgőt le is nyomhatod, ez pedig újabb funkcióknak ad lehetőséget. Például egy böngészőben ha több lap van nyitva, akkor ezeket a lapokat így nagyon gyorsan bezárhatod. Amelyik lapfül felett van a kurzor, ott nyomd le a görgőt, és azt a lapot be is zártad.

Aztán az alap egereken túl ott vannak azok az egerek, amiken extra gombok vannak. Ezeket a gombokat lehet "tanítani", be lehet állítani, hogy melyik gomb milyen funkciót lásson el. Például lehet az egyik gomb a vágólapra másolás, a másik a beillesztés. És minél több a gomb, annál több funkciót taníthatsz rá, de ezt leginkább a gamerek használják. Gamer egereken rengeteg gomb van!

Térjünk vissza a bal gombra!

A bal gombbal megbeszéltük, hogy lehet egyszer és duplán kattintani. De mi van, ha egy szöveget szeretnél kijelölni? Ha például egy szóra duplán kattintasz, akkor kijelöli az adott szót. Ha triplán, akkor pedig a teljes bekezdést!

Szövegszerkesztés közben ahol épp áll a kurzor (ahová gépelsz), onnan kijelölhetsz egy szakaszt egyszerűen. Nyomd le a shift-et a billentyűzeten, és kattints a szakasz elejére. Így a kurzor és a kattintás közti szakaszt tudod kijelölni.

 

Ezeket az alapvető funkciókat használva sok esetben tudod gyorsítani és kényelmesebbé tenni a számítógép használatot.

 

 

Te szoktad használni az egér különféle lehetőségeit?

Címkék: egér tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3213555143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása