A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Manapság szinte minden háztartásban van már WiFi hozzáférés. De vajon tisztában vagy-e azzal, hogy ha nem vagy eléggé körültekintő, akkor más is hozzáfér, nem csak Te?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A kulcsszó: van jelszó?

A legalapvetőbb biztonsági intézkedés, hogy jelszóval látod el a WiFi hálózatodat, vagyis csak az tud a WiFi-hez kapcsolódni, aki a jelszót ismeri. Fontos tudni, hogy minden jelszó feltörhető ugyan, de mégis nagy mértékben csökkented a jogosulatlan használatot azzal, hogy jelszóval véded a hálózatot. Gondolj csak bele. Ha Te látsz egy nyitott (jelszóval nem védett) WiFi hálózatot, megpróbálasz rácsatlakozni, ha internetre van szükséged? Jó eséllyel igen. És ha jelszóval van védve, megpróbálod feltörni? Szinte kizárt. Többféle biztonsági szintű jelszót használhatsz. A legrégebbi (elavult és nagyon biztonságtalan) a WEP típusú, de jelenleg a WPA módozat az elfogadott.

A másik fontos dolog: a routernek (ami a WiFi-t adja) nem csak WiFi jelszava van, hanem van egy olyan jelszava is, amivel az adminisztrátori felülethez férhetsz hozzá. Itt lehet beállítani az internet kapcsolatot, a WiFi kapcsolatot, és sok egyéb más dolgot is. Ha ezt a jelszót nem változtatod meg, hanem gyári értéken hagyod, akkor bárki, aki a WiFi-dre tud csatlakozni, ha rosszindulatú, akár Téged is kizárhat a saját WiFi hálózatodból. Nem helyrehozhatatlan, de kellemetlen helyzet.

Ha biztosra akarsz menni

Ha mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a WiFi hálózatodhoz, akkor a WiFi nevét (SSID) is elrejtheted. Ebben az esetben ha valaki megnézi a telefonján vagy laptopján, hogy vajon tud-e valamilyen WIFi hálózatra csatlakozni, akkor csak annyit fog látni, hogy van a közelben egy rejtett hálózat, de a hálózat nevét nem. Így az első lépés, hogy a WiFi hálózat nevét kell beírnia, teljesen pontosan, karakterhelyesen, kis- és nagybetűkre figyelve. És csak ezt követően kell beírni a jelszót. Magyarán a WiFi nevét is tudnia kell és a jelszót is, tehát kvázi olyan, mintha dupla jelszavad lenne.

Miért gond, ha illetéktelenül csatlakozik valaki?

Ha valaki a WiFi hálózatodra csatlakozik, akkor használni tudja az internetet. Ezzel még nagy baj nincs, bár akár vissza is lehet élni vele, hiszen internetes bűncselekmény esetén a Te előfizetésed IP címére bukkanhatnak a hatóságok, és nehéz lesz megmagyarázni, hogy semmi közöd hozzá.

A másik probléma, hogy nem csak az internethez fér hozzá aki felcsatlakozik a WiFi hálózatodra, hanem az összes olyan eszközhöz (számítógép, központi adattároló, stb.), amik a hálózatodra vannak csatlakoztatva. Így akár az adataid is veszélyben lehetnek.

 

Védd jelszóval a WiFi-det, de ha biztosra akarsz menni, akkor a WiFi nevét is elrejtheted.

Címkék: wifi

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8613309975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.17. 08:27:47

Bocs, de ez marhaság. Egyrészt SSID, nem SSD, feltételezem, ez sajtóhiba.
Másrészt a hidden ssid nulla haszonnal jár, problémát többet is okoz.
Pl. macerásabb rákapcsolódni.
Egyébként javasolnám a hidden ssid security risks kifejezésre keresést.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.12.17. 10:35:51

@hullajelölt88: Köszi az észrevételt, valóban elgépeltük és kimaradt egy "i" betű, javítottuk.

Macerásabb rákapcsolódni, ez tény. Épp ezért a mi véleményünk az, hogy a jogosulatlan rákapcsolódásnak is kisebb az esélye.

2017.12.17. 10:55:43

@MasterMind Számítástechnika: na erre mondom, hogy marhaság. Ha egy olyan routerről van szó, aminek az üres jelszónál erősebb a védelme, akkor már semmi pluszt nem adtál hozzá.
Ha valaki illetéktelenül akar egy AP-t használni, annak minimális tudással, eszközökkel rendelkeznie kell.
Ha ez megvan, akkor a rejtett SSID már nem akadály.
Viszont a saját életed megnehezíted, plusz ha bekapcsolva marad a mobilodon a wifi, akkor még hirdeted is a világba, hogy van egy ilyen és ilyen nevű routered.
(ha rejtett SSID-t használsz, akkor a kliens küldi a broadcastot, ha láthatót, akkor csak elkapja az AP üzenetét mikor csatlakozik)
süti beállítások módosítása