A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A minap olvastam egy cikket, ahol Dieter Zetsche (a Daimler, vagyis a Mercedes-Benz anyavállalatának a vezérigazgatója) nyilatkozott elsősorban az autózás jövőjéről. De elkerülhetetlen volt a technológiai kitekintés közben más területekre is, hiszen nagy az összefonódás az autók és a számítástechnika között. Olyannyira, hogy Zetsche saját bevallása szerint a közeljövőben már nem a többi autógyár lesz az ő cégük igazi konkurenciája, hanem a technológiai cégek, mint a Google és az Apple.

A számítástechnika olyan mértékben fejlődik, hogy ez a jövőnket mindenképpen nagy mértékben fogja megváltoztatni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hol jár jelenleg a tudomány?

A Go nevű stratégiai játék összetettsége miatt kitűnően alkalmas a mesterséges intelligencia tesztelésére. 2000 környékén egy átlagos Go játékos meg tudta verni a számítógépet. 2008-ban már le tudott győzni a számítógép egy Go mestert, igaz, hogy 9 kő előnyt kapott a számítógép. Viszont 2016-ban már egyenlő feltételek mellett a számítógép megverte Európa Go bajnokát, majd idén májusban a világ legerősebb Go játékosának tartott Ko Csie ellen nyert egy három mérkőzésből álló versenyt (forrás: Wikipédia).

Szóval van olyan szoftver, ami képes megverni a világ legnagyobb koponyáit a világ egyik legösszetettebb stratégiai játékában.

Dieter Zetsche szerint jelenleg kb. 100.000 km-enként történik közúti baleset, míg a mesterséges intelligencia miatt kb. 10 millió km-enként lesz csak közúti baleset. Ez merőben megváltoztatja majd a biztosítási és egészségügyi "piacot" is, ahogyan az autószervizekben is kevesebb lesz a munka.

Jelenleg létezik olyan szoftver az egészségügyben, ami jóval nagyobb hatékonysággal képes diagnosztizálni betegségeket, mint az ember. Ha tovább fejlődik ez a terület, akkor a szoftver akár képes lehet pontos, mindenre kiterjedő kezelési eljárást is javasolni. A robotika fejlődésével pedig akár a műtétek elvégzéséhez sem lesz feltétlenül indokolt a hús-vér ember. Ne feledjük: a robotnak nincs jó vagy rossz napja, nem tud fáradt lenni, nem lehet szomorú, figyelmetlen, stb. Pontos algoritmusok alapján pontos műveletsort hajt végre.

Szintén a jelenben képes mesterséges intelligencia jogi tanácsokat adni. Ezek a jogi tanácsok pedig jóval nagyobb hatékonysággal működnek, mint a jogászok adta tanácsok. Míg a mesterséges intelligencia tanácsainak több, mint 90%-a helyes tanács, addig a jogászoké csak 70% körüli. Ha kicsit fejlődik ez a terület is, akkor szép lassan jogászokra se lesz szükség.

Mi lesz a jövő?

Ezt senki sem tudja, maximum tippek vannak erre vonatkozólag. Az biztos, hogy amióta az első gépek megjelentek a világtörténelemben, azok mindig a hatékonyságot növelték, és munkát vettek el az emberektől. Várhatóan a technológia elképesztő mértékű fejlődése munkahelyek százmillióit fogják kiváltani és megszüntetni. 

Egyes vélemények szerint a mai iskolások olyan munkakörben, olyan szakmákban fognak dolgozni, amilyenek jelen pillanatban még nem is léteznek. Magyarán a legjobb tudás, amit az ember megszerezhet, az az alkalmazkodó képesség.

Sokan félnek attól, hogy nem lesznek munkahelyek, de szerintem ettől nem kell tartani. Régen is tűntek el szakmák és jöttek létre újak. Egy biztos: a technológia fejlődése merőben meg fogja változtatni a 10-20 év múlva élők életét.

 

Te tartasz a technológia ilyen mértékű fejlődésétől és térhódításától?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9612914519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.01. 14:38:46

A munkahelyek jókora hányada fog eltűnni az AI és a robotok mind nagyobb térhódítása miatt. Ez nem kérdéses. És kevés új munkalehetőség adódik majd, különösen azoknak, akiknek a munkáját ezek a gépek elveszik.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.10.05. 08:15:51

@hullajelölt88: Hát meglátjuk, azért mi bízunk abban, hogy új munkahelyek is fognak létrejönni, legalább akkora mennyiségben, mint amennyi megszűnik. De ez még a jövő titka.
süti beállítások módosítása