A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Most egy olyan veszélyhelyzetre szeretnénk felhívni a figyelmedet, amivel ha nem foglalkozol, akkor az pénzedbe kerülhet.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

90-es számok hívása, kicsit másként.

A rendőrségtől kerestek meg bennünket szakmai egyeztetés céljából. A sztori a következő: csörög az ügyfél telefonja, egy 90-es szám hívja. Természetesen a felhasználó gyanakvó, és nem veszi fel. Ekkor jön a fekete leves! A telefon automatikusan úgy dönt, visszahívja a telefonszámot, mindezt úgy, hogy a telefon tulajdonosa semmit se tehet ellene. Hiába próbálja megszakítani a hívást nem sikerül. Az egyedüli megoldás az akku vagy SIM kártya kiszerelése, de addig is a hívás ketyeg. És ez bármikor megismétlődhet.

A konkrét eset szerencsére csak néhány tízezer forintos kárt okozott, de könnyedén bele lehet ezzel szaladni több százezres számlába is.

Androidosok veszélyben

Az iPhone-t használók fellélegezhetnek, iOS-re gyakorlatilag lehetetlen olyan alkalmazást vagy vírust írni, amely automatán tudna hívásokat kezdeményezni. Viszont mivel az Android egy sokkal nyitottabb rendszer, így arra igenis lehet olyan háttérben futó alkalmazást készíteni, ami bizonyos interakcióra válaszol (pl. egy előre beállított telefonszám visszahívása).

Ilyen alkalmazást tudatosan persze senki sem telepít, de valamilyen más alkalmazás telepítésével együtt könnyen össze lehet szedni ilyen vírust. Egy azonban biztos. Ha a telefon nincs rootolva (magyarán nincs feltörve az Android, és gyári állapotban használod), akkor alaphelyzetben nem fér hozzá egy ilyen alkalmazás a telefon híváskezelőjéhez. Ilyenkor első alkalommal a telefon feldob egy értesítést, hogy engedélyezed-e az alkalmazás számára a híváskezelőhöz történő hozzáférést. A felhasználók persze reflex szerűen általában engedélyezik, és innentől nyitva a kapu.

Mi a megoldás?

A legbiztosabb, ha a mobil szolgáltatódnál kéred, hogy az előfizetésednél tiltsanak le mindenféle emeltdíjas szolgáltatást. Innentől fogva sem akarva, sem akaratlanul nem fogsz tudni emelt díjas számokat hívni.

Amit ezen kívül megtehetsz még, hogy a telefonodon jól nézd meg, hogy mely alkalmazásnak mihez engedsz hozzáférést és mihez nem. Érdemes csak megbízható forrásból származó alkalmazást telepíteni, és az ismeretlen forrásból származó alkalmazásokat letiltani. 

 

Légy körültekintő, és tiltasd le az emelt díjas szolgáltatásokat!

Címkék: android tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3712817682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása