A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A számítógépét mindenki mindig kicsit lassúnak érzi. Sosem lehet eléggé gyors. Az érdekes az, hogy amikor megvásároltad, akkor gyorsabbnak tűnt. De hová lett a sebesség? Miért lett lassú?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Tényleg lassul egyáltalán?

Alapvetően igen. A használat során mindenféle apró "szemét" rakódik le a számítógép operációs rendszerében. Ugyancsak a használat során kerülhetnek a gépre vírusok, kéretlen alkalmazások, kémprogramok. Ezek a lerakódó szemetek, vírusok és alkalmazások pedig lassítják a számítógépet.

Így teljesen normális, ha idővel lassabb lesz a számítógéped. De mivel ez a probléma szoftveres eredetű, így vissza is lehet varázsolni az eredeti sebességet. Mindössze csak egy kis karbantartásra van szükség, leszedni a vírusokat, a nem oda való programokat, kipucolni a számítógép "agyát", törölni pár szükségtelen ideiglenes adatot, stb.

Ezek után ugyanolyan gyors lesz, mint új korában?

Igen. De néhány év távlatából ennek ellenére lassabbnak fogod érezni. Ennek két oka van. Az egyik, hogy egyszerűen hozzászoktál már a géped sebességéhez. Amikor megvetted, akkor egy sokkal lassabb gépet cseréltél le, és persze, hogy gyorsnak tűnt az új gép. De ez a varázs elmúlt. A másik oka, hogy mégsem tűnik olyan gyorsnak, hogy a vásárlás óta rengeteg dolog változott. Régen egy sima internetezéshez jóformán a leggyengébb gépek is bőséggel elegendők voltak. Manapság viszont nagyobb felbontású kijelzők/monitorok vannak, amiknek a képmegjelenítéséhez több erőforrásra van szükség. Ugyanígy jelentősen megnőtt a számítógép erőforrásigénye a Facebook, YouTube és egyéb internetes tartalmak miatt. Régen a YouTube-on egy átlagos video 360 vagy 480 képsoros felbontású volt, most ha a sávszélességed bírja, akkor sok videó 720 (HD) vagy 1080 (Full HD) képsoros, ritkábban akár a 2160 (4k) képsoros is lehet. Ezeknek a videóknak a képfeldolgozása nagyságrendekkel több erőforrást igényel, mint néhány éve a kisebb felbontású videóké.

Az elmúlt években teljesen rutinná vált a Facebook görgetése. Ilyenkor unaloműzésként egyszerűen csak görgeti az ember az idővonalat. De gondolj csak bele, mennyi és videó jelenik meg közben. Az mind-mind betöltődik, és mind fogyasztja a géped erőforrásait. A Facebook előtti időszakban ez nem volt, ezért nem lassult be olyan mértékben a számítógéped, mint mostanság.

Mi a megoldás?

Sajnos tudomásul kell venni, hogy megváltoztak a felhasználói szokások, és a hagyományos internetezés is jóval több erőforrást igényel, mint néhány éve. A megoldás mindenképpen a számítógép tuningolása. Nem feltétlenül szükséges új számítógépet venni, sok esetben a merevlemez cseréje SSD meghajtóra már nagyságrendi teljesítménynövekedést tud eredményezni, de ez mindig számítógép függő, hogy melyiknél milyen fejlesztés éri meg és milyen nem.

Elsőként mindenképp érdemes szoftveresen rendbe tenni a gépedet, de ha ez sem hozza a kívánt eredményt, akkor nincs más lehetőség, mint hardveresen erősíteni a gépen.

 

A Te számítógéped elég gyors?

Címkék: tippek-trükkök lassú számítógép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8612759116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása