A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Számos oka lehet annak, ha lassú a számítógéped. És persze, hogy lassú, hisz a jóból sosem elég, mindig szeretnénk, hogy gyorsabb legyen. Na de nézzük, mitől lesz gyorsabb a géped!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Az alapok

9-10 éves vagy idősebb számítógépektől alapvetően nem szabad már csodát várni. Azoknál a gépeknél, amik ennyire régiek, már tényleg csak kicsi javulásokat lehet elérni néhány optimalizálással, szoftveres karbantartással.

Ha a géped nem túl régi (3-4 éves), vagy ennél ugyan régebbi, de új korában erős gépnek számított, akkor valószínűleg megéri bevetni a csodafegyvert. Nem, nem a mostanában interneten terjedő, USB csatlakozóba dugható számítógépgyorsítóra gondolunk, mert az pusztán mágia és szemfényvesztés.

A valódi csodafegyver az SSD meghajtó. Évek óta kapható már, szóval ezzel semmi újat nem mondtunk, persze. Viszont folyamatosan csökken az SSD meghajtók ára, és folyamatosan javul a teljesítményük. Így manapság már nagyon jó ár-érték arányban vannak ezek az eszközök.

Mi az az SSD, és mitől gyorsítja fel a gépedet?

A számítógép az adatokat a merevlemezen tárolja. Ezt hívhatjuk háttértárolónak is, de hallhattad már winchester (ejtsd: vincseszter) vagy vinyó néven is. Ezek a megnevezések mind ugyanazt az eszközt jelentik. Angolul Hard Disk Drive, a rövidítése pedig HDD.

A merevlemezen viszont nem csak az olyan típusú adatokat tárolja a számítógép, mint például fényképek, videók, filmek, dokumentumok, stb., hanem magukat a programokat is, mint például a Windows, Word, Excel, stb.

Ha el szeretnél indítani egy programot (vagy bekapcsolod a számítógépet), akkor a számítógéped elkezdi kiolvasni a szükséges fájlokat a merevlemezről, majd feldolgozza a kiolvasott adatokat, végül elindul a program. Így logikusan kikövetkeztethető, hogy nagyban függ a programok elindulásának sebessége a merevlemez sebességétől, vagyis attól, hogy mennyi idő alatt tudja a számítógép kiolvasni a szükséges adatokat.

Itt jön a képbe az SSD. Ez az angol Solid State Drive kifejezés rövidítése. Magyarul eléggé hülyén hangzik a tükör fordítás, szilárdtest meghajtót jelent a kifejezés. Maradjunk abban, hogy ez egy félvezető alapú meghajtó, vagyis hasonlóan működik, mint egy memória, vagy mondjuk egy pendrive. Nincs benne tehát semmilyen mozgó alkatrész, ellentétben a hagyományos merevlemezekkel. És ahogyan egy pendrive is nagyságrendekkel gyorsabb, mint például egy CD lemez volt (ami ugye forog), úgy egy SSD meghajtó is nagyságrendekkel gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemez. A tempó különbség mondjuk egy átlagos merevlemez és egy átlagos SSD között kb. ötszörös, természetesen az SSD javára. Szélsőségesebb példát kiragadva pedig mondhatnánk azt, hogy létezik olyan SSD meghajtó, ami a legjobb hétköznapi merevlemez sebességénél simán képes harmincszoros sebességet elérni.

Hogyan gyorsítja fel a gépedet az SSD?

Ha a hagyományos merevlemezedet SSD meghajtóra cseréled, és az SSD-re lesznek telepítve a programok, akkor a megnövekedett írási és olvasási sebességnek köszönhetően minden programod sokkal gyorsabban fog elindulni, még maga a Windows is.

Az SSD meghajtók egyetlen hátránya, hogy még mindig jelentősen kisebb a tárkapacításuk, mint a hagyományos merevlemezeké, így ezeken csak a szükséges adatokat tárold. Ha Neked sok adatod van, akkor az SSD meghajtón kívül szükséges lesz a hagyományos merevlemezt is megtartanod, amin tudod tárolni a családi fotókat, videókat, filmeket. Ez maradhat a számítógépbe szerelve is (nem akadály, hogy egyszerre két (vagy akár több) meghajtó legyen a gépben), de akár egy USB-s külső házba is szerelhető a régi merevlemez, így egy hordozható háttértárrá lehet alakítani. Ha laptopot használsz, annál is megoldható, hogy egyszerre legyen a gépben SSD meghajtó is és merevlemez is. Ez esetben a DVD meghajtóról kell lemondanod, de abból is varázsolhatunk USB-s DVD meghajtót.

Minden esetben segít az SSD?

Igen is, meg nem is. Alapvetően olyan helyzet nem lehet, hogy az SSD-vel lassabb lesz a gép, mint merevlemezzel volt, ez egészen biztos. De a gyorsulás mértékét nagyban befolyásolja a számítógép többi paramétere. Beruházás előtt érdemes szakértővel egyeztetni a témában.

 

Elégedett vagy a számítógéped sebességével?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9312411199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása