A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Amikor számítógépet vásárolsz, az egyik legalapvetőbb kérdés a processzor típusa. Most nem is arra gondolunk, hogy mennyire legyen gyors, hanem alapvetően arra, hogy melyik gyártó processzorával legyen szerelve a számítógéped.

A számítógépeknél két gyártó létezik. Az egyik az Intel, a másik pedig az AMD. De melyik a jobb?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi az a processzor?

A processzor tulajdonképpen a számítógép agya. Ez végzi el a számítási műveleteket. Minden feladat, amit a számítógépednek kiadsz (vagy a számítógéped automatizálva elindít), egy sor számítást követel. Ezeket a számítási feladatokat végzi el a processzor, és minél bonyolultabb, minél összetettebb a kiadott feladat, annál több ideig tart.

Egy gyorsabb processzor egységnyi idő alatt több számítási műveletet képes elvégezni, mint egy lassabb processzor, ezért lesz gyorsabb a számítógép. Az elvégzendő számítási művelet mindkét processzornál ugyanannyi, de a gyorsabb processzor a fenti állításunk miatt kevesebb idő alatt végez a feladatokkal, ezáltal az adott program hamarabb elindul, vagy gyorsabban végrehajtja az utasításainkat.

Na de akkor Intel vagy AMD?

Vannak, akik esküsznek az Intel processzoraira, és vannak, akik az AMD-t favorizálják. Természetesen akik erősen kötődnek bármelyik márkához, úgysem meggyőzhetők a konkurencia eredményeiről. Azonban ha Te mindössze egy jó számítógépet szeretnél magadnak, akkor válaszd azt, ami jobban passzol a Te felhasználási igényeidhez.

Az alábbi támpontok elsősorban a saját tapasztalatainkat mutatják, és semmiféle tudományos, világszintű kutatás eredményére nem támaszkodnak. De több, mint 10 ezer számítógép megjavítása után azt gondoljuk, elég jó tapasztalattal rendelkezünk ahhoz, hogy ezeket le merjük írni.

Laptop esetében csak és kizárólag Intelt javaslunk. Az AMD processzorai több hőt termelnek, és a laptopoknál ennek a hőnek az elvezetése nehézkes, az esetek nagy részében nem kielégítően megoldott. Ez pedig a laptop idő előtti tönkremenetelét eredményezheti. Tulajdonképpen nem a processzorral van a hiba, hanem a nem megfelelő hűtéssel.

Egy egyszerű ökölszabály az asztali gépekhez: ha munkára vagy egyszerű otthoni célra vásárolsz számítógépet, válaszd az Intel processzorait. Ha játékra, akkor talán jobb választás lehet AMD.

Szintén ökölszabály, hogy ha olcsóbb megoldást szeretnél, akkor az AMD a Te márkád, míg ha igazán kimagasló teljesítményre vágysz, akkor az Intel nyújt megoldást a problémádra.

Ha a villanyszámla is szempont (vagy laptopoknál az akku üzemidő), akkor az Intel a jó választás, mivel az AMD processzorai hasonló teljesítmény mellett több energiát fogyasztanak (akár 2-2,5-szerest is).

Akkor melyik a jobb?

Az előbb csak nagyon elnagyolva, és nagyon felületesen mutattunk be pár olyan döntési szempontot, amik segíthetnek kiválasztani a megfelelő gyártót. Kismillió szempontot, teszteredményt és tanulmányt vonultathatnánk fel, hogy igazságot tegyünk. De mi a Te nyelvedre fordítva, leegyszerűsítve próbáltuk emészthetővé tenni a témát.

Ezzel együtt egy saját álláspontot elárulunk: az esetek 95%-ában az Intel a jobb választás megítélésünk szerint, elég ritka olyan eset fordul elő, hogy az AMD processzorával jár jobban a vásárló.

Mindettől függetlenül azt javasoljuk, hogy mielőtt számítógép vásárlásra adod a fejed, egyeztess egy szakemberrel (aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik), és mondd el neki, pontosan milyen feladatokra is fogod a számítógépedet használni. Így bizonyára tud Neked kellő segítséget adni a választáshoz.

 

Válassz a saját felhasználási igényeidnek megfelelő processzort, de célszerű kikérni egy szakember segítségét is.

Címkék: intel amd cpu proceszor

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr710987268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.21. 15:23:15

Ha szereted a kalandokat, AMD. Ha stabilitásra vágysz, akkor Intel.
Mondjuk ez addig volt igazán igaz, amíg az Intel őnaccsága hajlandó volt jó és (!) olcsó alaplapok gyártására is. Hogy mi a helyzet most, idegen gyártók alaplapjaival... na ez más kérdés. :(

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.08.22. 08:20:19

@Hóhér az utolsó barátod: azért alapvetően most is igaz a kijelentésed, csak nem annyira éles a kontraszt. Egy Gigabyte alaplap nem rossz (nem a 10 ezres kategóriában kell nézelődni, hanem mondjuk a 15-20 ezrestől felfelé), és az Intel procis megoldások még mindig stabilabbak, mint az AMD-sek.

Való igaz viszont, hogy az Intel alaplapok(kal) voltak olyan elképesztően stabilak, mint más semmi.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.22. 10:17:04

@MasterMind Számítástechnika: úgy emlékszem, 8-10 éve vettem utoljára desktop gépet alkatrészenként ( azóta a harmadik laptopnál tartok - változtak az igényeim). Tavaly karácsony előtt rámjött, hogy home szervert akarok. Kis híján sírva fakadtam a választék láttán. :(
Előtte egy hardverkereskedő ismerős javaslatára kezdtem intel alaplapokat venni, 10-15 éven át kitartottam mellette, egyikkel sem volt szereléssel vagy kompatibilitással kapcsolatos gondom.
Most jobb híján asus-ra kényszerültem. Eszetlen szopás lett belőle. Fél évbe tellett, hogy találjak egy linuxot, ami már elfogadhatóan működik vele.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.08.22. 10:22:28

@Hóhér az utolsó barátod: Az ASUS sajnos alaplapban nem az igazi. Nekünk a Gigabyte-tal van a legkevesebb probléma, igaz, többnyire alap Windows-okkal szerelünk gépeket, értelemszerűen erre van igény a piacon.

Ha pedig szerver, akkor csak brand gép, elsősorban Dell.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.22. 11:13:32

@MasterMind Számítástechnika: dellből nem találtam olyat, ami 10W alatt fogyaszt ;)
Szerver mint funkció, terhelés kb. 0 általában.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.22. 12:07:57

@MasterMind Számítástechnika: már akkor is döglődött az openwrt, azóta már a fejlesztők egy jókora része is elhagyta a projektet. Eredetileg úgy indult, hogy openwrt. De annyi bug volt benne, némelyik hónapokon át javítatlanul, hogy végül kukáztam.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.08.22. 12:13:19

@Hóhér az utolsó barátod: És DDWRT vagy egyéb hasonló okosság? pl. valami hasonló cucc: www.pine64.com ?

Persze nem tudom pontosan mire kell, így csak "dobálózok", de vannak jó alternatívák egyszerűbb dolgokra.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.22. 15:08:21

@MasterMind Számítástechnika: ddwrt nem a szívem csücske a bennefelejtett backdoor óta, tomato kevés eszközön fut és sok szoftvere elavult, a többi nincs igazán szem előtt, nem szívesen tenném őket éles routerre. Meg úgy általában, a routeres megoldás inkább csak tákolás, én jobban szeretem a tiszta rendszereket.
süti beállítások módosítása