A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sokaknak problémát jelent a billentyűzeten hosszabb szöveg megírása, sok idő megy el a karakterek keresésével. A rutinosabbaknak ez talán nem gond, de a lustaság még mindig ott van, vagy egyszerűen csak nincs mindig kedve gépelni az embernek.

De miért ne írhatná le a számítógéped azt, amit Te "tollbamondasz" neki? Bizony, képes rá, mutatjuk is, hogyan.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ingyenes megoldás, ráadásul magyarul is tud

www.dictation.io oldalon (csak Chrome böngészőből működik) érhető el egy olyan szolgáltatás, ami feldolgozza a mikrofonon keresztül érkező szöveget, és leírja azt. Alul kiválaszthatod a kívánt nyelvet, és a "Start dictation" gomb lenyomása után már kezdheted is a diktálást.

Két gyengepontja van a programnak. Az egyik, hogy nem érzékeli, hová kellene vesszőt, pontot, kettőspontot vagy egyéb írásjelet tenni. A másik pedig, hogy ha nem tisztán ejtjük a szavakat akkor bizony "félregépel".

Ezzel együtt egy hosszabb szöveg begépelése esetén még mindig egészen sok idő nyerhető vele, hiszen az írásjeleket utólag is beírhatod a megfelelő helyre, a félregépeléseket pedig kijavíthatod. 

Mentsd el, vagy tedd vágólapra

Miután kész vagy a diktálással, a szöveget elmentheted sima szöveges dokumentumként, vagy kijelölés után vágólapra másolhatod, így tetszőlegesen beillesztheted egy emailbe vagy egy Word fájlba, vagy ahová csak szeretnéd.

 

Azt nem állítjuk, hogy ezzel az eszközzel forradalmasítva lesz a gépírás, mert ahhoz nem elég pontos és kicsit macerás, de a nehezen gépelőknek azért segítséget jelenthet.

 

Próbáld ki, mondj tollba a számítógépednek!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr518717338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.15. 13:40:31

Ajánlom figyelmetekbe Isaac Asimov Második Alapítvány c. regényének elejét! ;)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.16. 08:17:38

@MasterMind Számítástechnika: amikor Arcadia diktál a gépnek, az meg hibásan írja a szöveget. Valamint a hozzá az ablakon át érkező fiatalemberrel folytatott csevegésének a khm... logját is elkészíti. :)
süti beállítások módosítása