A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A bábeli zűrzavar óta okoz nehézséget az emberiségnek a különböző nyelvek beszélése és megértése. Egy bő 20 évvel ezelőtt egy átlag ember számára nem okozott ez igazán nagy problémát, hiszen relatíve keveset lehetett külföldre utazni, Magyarországon belül pedig bőven elég volt a magyar nyelv.

Az internet korában azonban rengeteg olyan weboldallal találkozunk, ami idegen nyelvű, és ezt bizony vagy azonnal bezárjuk, vagy megpróbáljuk valahogy lefordítani az iskolában összeszedett, ám megkopott tudásunkkal.

De van ám erre sokkal jobb módszer is!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A megoldás szállítója ismét a Google

A Google-ről tudjuk, hogy sok jó szolgáltatást nyújt, sőt a legtöbbet ingyen. A legismertebb a keresője, amit napi szinten használ mindenki, de a YouTube (a világ legnagyobb videomegosztó portálja) is a Google-é, valamint a Gmail (a világ legnagyobb email szolgáltatója) is. De lehetne itt sorolni a Picasa fényképmegosztó/szerkesztőt, vagy a Google maps térkép szoftvert/online navigációt, vagy a Google+ közösségi portált is. Nem ide tartozik, de mégis érdemes megemlíteni, hogy a Google fejleszti az Android operációs rendszert is (a legelterjedtebb mobil platform), valamint a Chrome böngészőt is.

Szóval a Google tényleg számos területen nyújt egyedülálló és piacot maximálisan uraló terméket, és természetesen a nyelvi nehézségek leküzdésében is élen jár.

A Google Translate szolgáltatás ugyanis egy online fordító alkalmazás, melyet természetesen ingyenesen vehetsz igénybe.

Mit tud a translate?

A Google Translate egy olyan fordító szoftver, képes lefordítani egy beillesztett szöveget, egy feltöltött dokumentumot (PDF vagy Word fájl), vagy akár egy komplett weboldalt.

Jelenleg 90 nyelven tud a Google, bármelyikről bármelyikre képes fordítani. Természetesen ne egy élőszavas, tökéletes fordítást várj tőle, mint amire mondjuk egy jó tolmács képes volna, itt azért még nem jár a technológia, de azért egy egészen használható, megérthető fordítást fogunk kapni tőle.

Egy idegen nyelvű fontos dokumentum elkészítését azért ne bízd rá! :)

Hogyan működik?

http://translate.google.com címen találod a Google fordítóját. A baloldali mezőbe beillesztheted a fordítani kívánt szövegrészt, valamint kiválaszthatod, hogy milyen nyelven íródott a szöveg. Egyébként nyelvfelismerő is van, tehát ha nem tudod, hogy milyen nyelven íródott a szöveg, a Google majd kitalálja.

Jobb oldalon válaszd ki, hogy milyen nyelvre kéred a fordítást, és a fordítás gombra kattintva egyből láthatod a lefordított szöveget.

Egyébként a beillesztett szöveget fel is olvastathatod a Google-lel, a kis hangszóróra kattintva.

Ha egy dokumentumot szeretnél fordíttatni, akkor kattints a "fordítson le egy dokumentumot" linkre, és töltsd fel a dokumentumot, válaszd ki a nyelveket és kattints a fordítás gombra.

Egy weboldal fordításához írd be a fordítani kívánt weboldal címét és annak nyelvét, majd kattints a fordítás gombra, és láthatod a teljes weboldalt lefordítva.

A Chrome alapból tudja ezt.

Ha Google Chrome-ot használsz internetböngészőként, akkor ő alapból felkínálja Neked az idegen nyelvű weboldalak fordítását. Ha mégsem, akkor a Chrome beállításaiban tudod ezt a funkciót bekapcsolni.

Egyébként a Chrome-ban bármely idegen nyelvű weboldalon ha semleges területen jobb gombbal kattintasz egyet, a helyi menüben megjelenik egy "Fordítás magyar nyelvre" opció, amivel azonnal lefordíthatsz egy szöveget.

 

Ha nem boldogulsz egy idegennyelvű weboldal fordításával, a Google egész jó segítséget tud nyújtani Neked.

Címkék: google google translate google fordító tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr988075004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása