A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Akár hiszed, akár nem, sajnos nem ritka jelenség, hogy valaki a laptopja közelében eszik-iszik, és a pohár ilyenkor gyakran megbillen, a folyadék pedig szépen a laptopba kerül.

Mivel elektromos készülékről van szó, mindenki tudja, hogy ez bizony nagy baj lehet, de mégis, mit kell tenned, ha már megtörtént a baj, hogy minimalizáld a károkat? A mai bejegyzésünkből megtudhatod.

Érdemes elolvasni ezt a bejegyzést?

Kezdjük az elején: mit okoz a folyadék?

Természetesen nem csak a laptopoknál igaz, amiről a mai levél szól, hanem asztali számítógépeknél, táblagépeknél, telefonoknál is, és minden egyéb elektromos készüléknél.

Ugyanis amikor folyadék kerül az elektromos alkatrészekhez, akkor az zárlatot okoz(hat), ami működésképtelenné teheti a készüléket.

Kétféle eset fordulhat elő:

  1. A zárlat során valamely alkatrész olyan feszültséget kap, amelyre az nincs tervezve, és kisül, tönkremegy. Ez a rosszabbik eset, a készülék csak alkatrészcsere után tud tovább működni.
  2. A zárlat csak addig áll fenn, amíg a folyadék jelen van, és összezárja az áramkört, de egy szakszerű takarítás után tovább működik a készülék.
Fontos, hogy a tisztítás-szárítás valóban szakszerűen történjen meg, ugyanis a házi módszerekkel nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy a későbbiek során korrodálás miatt jelentkezzen újabb hiba. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fém vezetőket folyadék éri, majd ezt hiába szárítod meg, ez néhány hónap után elkezd korrodálni, oxidálódni. Márpedig az oxid réteg nem tartozik a legjobb elektromos vezetők közé, így nem biztosítja az áramkör stabil működését.

Mit tegyél, hogy csökkentsd a kockázatot?

Bármilyen elektromos készülékbe folyadék kerül, az első és legfontosabb amit tenned kell, hogy mielőbb áramtalanítsd azt. Ne akard még elmenteni az épp megnyitott dokumentumot, csak áramtalaníts. Ha olyan készülékről van szó, amelyikben van akkumulátor, akkor azt is feltétlenül távolítsd el. Amennyiben az akkumulátor nem hozzáférhető (pl. táblagépek, Apple termékek esetében), akkor is legalább kapcsold ki a készüléket.

Figyelem! A képernyő zárolás nem kikapcsolás! Teljes kikapcsolásra van szükség, hogy a lehető legkevesebb áramkör legyen használatban.

Ne próbálgasd, hogy vajon működik-e! Tipikus emberi tulajdonság a türelmetlenség, és persze fél óra, 1 óra múlva megpróbáljuk, hogy na vajon jó-e. Ne tedd! Egészen biztos, hogy magától nem fog kipárologni a folyadék maradéktalanul, pláne nem ilyen rövid idő alatt. A radiátoron történő szárítás sem az igazi, az ilyen módszerek az esetek nagy részében nem segítenek. Persze akadnak kivételek, de nem javasoljuk a kockáztatást.

Fordulj szakszervizhez! Azonnal.

Ne kísérletezz otthon azzal, hogy valahogyan kiszárítod, aztán használod tovább a készülékedet. Ez nem az a helyzet.Fordulj szakszervizhez, ahol szétszedik a készüléket apró darabokra, majd az alkatrészeket egyenként megtakarítják,akár ultrahangos tisztítást is alkalmaznak. Az ultrahangos tisztítás során a legkisebb résekből is sikerül kitakarítani a beszáradt tea maradékot. Az ultrahangos tisztítás másik előnye, hogy jó eséllyel a későbbi korróziótól sem kell tartanod.

Fontos, hogy ne várj napokat vagy heteket azzal, hogy szervizhez fordulsz, hiszen minél jobban átjárja a folyadék az áramköröket, annál nagyobb kárt tud okozni. Ha megtörtént a baj, dobj félre mindent, és irány a szerviz.

100%-os garancia nincs arra, hogy megmenthető egy készülék, hiszen előfordulhat, hogy olyan helyen lett zárlat, ami azonnali alkatrészhibát okozott, ráadásul egy integrált készüléknél ez gyakran gazdaságtalanná teszi a javítást is (amennyiben az alaplap sérül, a cseréje drágább, mint amennyit a készülék ér). Egy próbát azonban megér.

 

Lehetőleg elektromos készülékek közelében ne igyál, de ha mégis megtörtént a baj, akkor már tudod, mit kell tenned.

Címkék: tippek-trükkök iphone beázás laptop beázás notebook beázás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr537394160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása