A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A számítógépben a videokártya felel a monitoron megjelenő kép előállításáért. Azt is mondhatnánk, hogy ezen múlik, mit látsz. Ennél azonban kicsit összetettebb a dolog, mert hosszú az út a bitektől a megjelenő képig.

Sok téves képzet van ezen a területen, ezeket akarjuk eloszlatni.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Hogyan működik?

Nem akarunk nagyon belemenni a részletekbe, nincs is értelme. Az alapvető lényeg, hogy a grafikus megjelenítéshez szükség van a bitek látható képpé történő átalakításához. Ehhez viszont természetesen számítások szükségesek. Végül is az történik, hogy kiszámítja, hogy melyik képpont milyen színű és árnyalatú kell legyen, és így ezek mikor egymás mellé kerülnek, egy kép rajzolódik ki. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített megfogalmazás, de a lényeget jól szemlélteti.

Miért fontos ezt tudni? Mert egyértelmű, hogy a számításhoz szükséges egy processzor (grafikus chip), illetve a processzort meg kell támogatnia egy memóriának. Persze a processzor és memória sebességétől, valamint amemória méretétől függ a grafikus képfeldolgozás sebessége, akárcsak a központi processzor sebességétől és memória méretétől a számítógépé.

A videokártyák 2+1 csoportja

Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor két alapvető csoportra lehet osztani a videokártyákat. Az egyik csoport az ún.alaplapra integrált videokártyák csoportja, a másik pedig a dedikált videokártyáké.

Ahogy a nevéből is adódik, az alaplapra integrált videokártya fizikailag a számítógép alaplapjának áramkörén van, a monitor csatlakozó is az alaplap többi csatlakozójának kivezetései között található. Ezek a típusú videokártyák az erőforrást a számítógép erőforrásaiból nyerik, vagyis a központi processzorba van építve a grafikus megjelenítésért felelős chip is, valamint a rendszer memóriából különít el egy részt saját maga számára.

Ezzel szemben a dedikált videokártya egy külön eszköz, amelyet az alaplapba csatlakoztatunk. Azért hívják dedikált videokártyának, mivel ezen a kártyán dedikáltan csak és kizárólag a grafikus képfeldolgozásért felelős chip, vagy chipek, valamint memória található. Így ez nem a számítógép központi erőforrásait fogyasztja, hanem kifejezetten erre optimalizált erőforrást.

A harmadik csoport a főként laptopoknál található megoldás, amikor fizikailag az alaplapra van integrálva a videokártya, ám az mégsem integrált, mivel az alaplapon külön elhelyeznek grafikus chipet és memóriát is, ami csak a grafikus megjelenést támogatja. Ilyen esetbenezt ugyanúgy dedikált videokártyaként kell kezelni, akár csak egy asztali számítógépben a fizikailag elkülönített kártyákat.

Előnyök, hátrányok

Az alaplapra integrált videokártyának nagy előnye az ár. Nincs ugyanis szükség külön megvásárolni egy videokártyát, hanem az alapkiépítésben megtalálható a számítógépben. A hátránya, hogy viszonylag korlátozott a teljesítmény, amit nyújtani tud. Miben jelent ez hátrányt? Általános felhasználás esetén semmiben, a nagy teljesítményt csak az erős grafikai igény követeli meg.Mint például grafikai tervezések, modern, erős játékok, nagy felbontású filmek. A másik hátrány, hogy a számítógép erőforrásait használja a videokártya, vagyis valamennyivel kevesebb erőforrás marad a számítógép egyéb feladataira. A modern processzorok viszont mivel rendelkeznek külön grafikus chippel, így ezeknél csak a rendszer memória lesz némileg kevesebb.

dedikált videokártyák egyértelműen nagyobb teljesítményt tudnak nyújtani, ám drágábbak. Áruk a kb. 10 ezer forinttól bőven a 100 ezres nagyságrendig terjednek, tudástól függően. Hátrányuk, hogy egy nagyobb teljesítményű kártya bizony fizikailag is nagy méretű, elképzelhető, hogy nem fér el a számítógépben és új, nagyobb méretű gépházat kell vásárolni. Az is tényszerű, hogy egy nagyobb teljesítményű videokártya nagyobb áramigénnyel bír, így nagyobb teljesítményű tápegységre is szükség lesz, ami szintén plusz költséggel jár.

Jobb-e a drágább?

Tévképzet az, hogy egy drágább videokártyánál szebb lesz a megjelenő kép. A megjelenő kép minőségét a kijelző (monitor) képessége határozza meg, hiszen ma már a leggyengébb videokártya is bőven képes előállítani szép képet. Az olcsóbb (akár integrált) és a drágább videokártya között a különbség a teljesítményben rejlik, így csak akkor vásárolj drágább videokártyát, ha azt valóban ki is fogod használni, tehát tervezel vagy játszol a számítógépeden. A tervezés alatt kell érteni a grafikai tervezéseket is, de elsősorban a belsőépítészek látványtervező szoftverei, és a mérnökök tervezőszoftverei igénylik a nagy erőforrást. És persze a játékok.

 

Feleslegesen ne költs pénzt drága videokártyára, csak ha tényleg szükséged van rá!

Címkék: videokártya vga tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr317148553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása