A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az egyik legdivatosabb technológia a számítástechnikában a WiFi technika. Tudod, amikor vezeték nélkül tudsz internetezni a mobil eszközeiddel, legyen az laptop, táblagép vagy okostelefon. Kétség sem fér hozzá, hogy a rohamos terjedésnek az oka a kényelem, és ez maximálisan érthető is, tényleg nagyon kényelmes dolog. Én például épp az ágyból írom ezt a hírlevelet.

Viszont mindennek van árnyoldala is. Így van ezzel a WiFi is.

Bemutatjuk, hogy mik a WiFi árnyoldalai, és mikor érdemes kábelt választani a WiFi helyett.

Megéri elolvasni?

Mi az a WiFi?

Az angol nyelvben a kábelt úgy hívják, hogy "wire", ezért a vezetékes összeköttetést wired kapcsolatnak hívják, míg a vezeték nélküli technológiát wireless-nek.

A "fi" nem rövidítés, hanem marketing célból a jól ismert Hi-Fi kifejezésre akartak hajazni, ezzel elősegítve a könnyebb megjegyezhetőséget. Azt hiszem ez sikerült is.

A WiFi tehát nem konkrétan a vezeték nélküli internetelérést jelenti - noha a köznyelvben általában erre használjuk - hanem egyszerűen csak vezeték nélküli kapcsolatot.

Nézzük a WiFi előnyeit!

A WiFi nagyon kényelmes, hisz a vételi körzeten belül bárhonnan tudsz internetezni, oda mész a laptopoddal, ahol épp kényelmes, nagyon kellemes dolog egy szép nyári estén a teraszon internetezni.

Sok olyan eset van, amikor olyan helyre kell internetet eljuttatni, ahová kábelt befűzni szinte lehetetlen volna. A WiFi ekkor is szuper, hisz így levegőben megy a jel, nincs szükség kábelre.

Nagyon gyorsan kiépíthető. Egy WiFi kiszolgáló (pl. router) kb. 3 perc alatt bekonfigurálható, és máris rácsatlakozhatsz.

Vendégek számára egyszerű hozzáférést biztosítani.

Sok eszköz gyakorlatilag másképp nem képes internetre csatlakozni.

Oké, mik a hátrányok?

Egyrészt a stabilitás. Persze egy WiFi is kellően stabil, ámelég egy vastag fal, vasbeton födém, és máris szinten elérhetetlen az internet, alacsony jelszint mellett pedig előfordul, hogy hol jó, hol nem, és néha megszakad a kapcsolat. Kábeles csatlakozásnál ilyen nem fordulhat elő.

Biztonsági kockázatokat is rejt a WiFi, ugyanis míg egy kábeles hálózathoz csak úgy csatlakozhatsz, ha fizikailag hozzáfér egy csatlakozási ponthoz, addig WiFi-n a szomszéd is, utcáról pedig bárki tud csatlakozni, ha nem védekezel jelszóval, vagy ha azt feltöri valaki.

Jóval gyorsabb adatátviteli sebesség érhető el egy vezetékes hálózaton, mint WiFi-n.

Nagy távolságokat nehéz vele áthidalni. Egy nagyobb méretű házba sem elég egyetlen szórási pont, ha mindenhol szeretnél erős jelet látni, akár 2-3 adóra (vagy jelerősítőre, jeltovábbítóra) is szükség lehet.

Ha nincs elég jelerősség valahol, akkor bizony drága dolog tud lenni mire minden szükséges átjátszót, vagy jelerősítőt beszerzel, és sok-sok próbálkozásra is szükség lehet, mire összeáll a rendszer.

Egészségre való káros hatása sem mellékes.Bármennyire is próbálják sokan megmagyarázni, hogy nincs káros hatása, biztosak lehetünk abban, hogy minél több az elektroszmog, minél több a sugárzás, az bizony nekünk sem jó.

Mi köze a WiFi-nek a mikróhoz?

A WiFi sugárzásáról egy érdekesség: ha a router közelében van egy mikrohullámú sütő, akkor megfigyelhető, hogy amikor megy a mikró, lelassul a WiFi sebessége. Ez annyit jelent, hogy a két sugárzás egymáshoz nagyon közeli, ezért zavarja meg a WiFi jelet a mikró. A mikróról pedig már tudjuk, hogy igen káros. Szóval a WiFi sem épp gyógyító hatású.

Lehetőség szerint a hálószobádban ne legyen WiFi jel, a router pedig végképp ne ott legyen!

 

Ha lehetséges, válaszd a kábeles kapcsolatot, WiFi-t csak ott használj, ahol a kényelmi szempontok megkövetelik, vagy nincs lehetőség kábellel csatlakozni.

Címkék: wifi tippek-trükkök internet sávszélesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr826944055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása