A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre gyakoribb, hogy az internetről vásároljon valamit az ember. Ez lehet, hogy valamilyen gyűjtő oldalon, aukciós oldalon keresztül történik (mint az ebay, Aliexpress, vagy a magyar Vatera), de történhet valamilyen webáruházból is.

Kényes kérdés azonban a fizetési mód. A lehetőségek ugye viszonylag ismertek: előre elutalod a vételárat, fizetsz a futárnak a csomag kézbesítésekor, fizetsz bankkártyával rendeléskor, vagy valamilyen pénzügyi "közvetítőt" veszel igénybe. Ilyen a PayPal.

Melyik fizetési módot válaszd?

A legbiztonságosabb természetesen az utánvét, hisz ekkor már legalább kezedben a csomag, amikor fizetsz. Ám egyrészt ez a legdrágább fizetési mód (a készpénzt fel kell venned, ráadásul az utánvétkezelésnek is plusz költsége van, amit nagy eséllyel áthárítanak Rád), másrészt attól még, hogy utólag fizetsz, nem tudhatod, hogy mit tartalmaz a doboz, amit a kezedben tartasz. A futár pedig nem fogja engedni kibontani, csak miután kifizetted (van 1-2 nagyon ritka cég, aki ezt mégis megengedi).

Ha megbízható a feladó, akkor alternatíva a másik három lehetőség. Az előreutalást itt sem javasolnánk,egyfelől banki költséggel jár, másfelől sosem fogod tudni bizonyítani egy vitás helyzetben, hogy előre utaltál, vagy utólag - vagyis hogy jogos-e a panaszod vagy sem. Kb.ugyanez a helyzet a bankkártyás fizetéssel is, annyi kis előnnyel, hogy Téged nem terhel költség, csak az eladót. Igen ám, de a bankkártya adatokat megadni bárkinek is nem túl jó ötlet. Egy alternatívád még mindig maradt. A Paypal.

De mi az a PayPal?

A PayPal egy online fizetési rendszer. Regisztrációval létrehozol magadnak egy virtuális számlát, akárcsak a bankban vezetett számlád. Csak itt nincs sorban állás, nincs ügyintéző, és nincs számlavezetési díjad. Erre a virtuális számládra utalhatsz pénzt a fizikai bankszámládról, vagy akár össze is kapcsolhatod a bankkártyáddal a PayPal számládat. Nem kell aggódni, a PayPal a legelismertebb nemzetközi online fizetőrendszer, ebben ugyanúgy megbízhatsz, ahogyan a bankodban is.

Épp ez a lényege: csak egy helyen kell kiadnod az adataidat, és a pénzt ők juttatják el az eladó virtuális PayPal számlájára. A vevő és az eladó egymás adataival nem találkoznak, így nem tud az eladó visszaélni az adataiddal.

A virtuális számládon tudsz Te is pénzt fogadni akár fizikai számláról, akár másik ember PayPal számlájáról is.

Milyen előnyei vannak a PayPal-nak?

Nézzük őket sorban:

  • Gyors: nem kell sorban állni, és az utalás azonnal megtörténik (mintha bankon belül utalnál).
  • Egyszerű: nem kell az online bankodba belépni, hitelesíteni, bankkártya adatokat bepötyögni, stb. Egyszerűen megadod a PayPal adataidat, és már teljesül is a kért utalás.
  • Biztonságos: az eladó sosem tudhatja meg a bankkártya adataidat, de még a bankszámlaszámodat sem.
  • Széleskörűen elfogadott: több, mint 140 országban, több, mint 150 millió aktív (!) felhasználói használja, és ez havi 2 millióval bővül.
  • Stabil: 2012-ben közel 700 millió tranzakciót bonyolított le a PayPal, ami percenként 5200 db utalás, ami dollár tízmilliárdokat jelent.
  • Ingyenes: a vásárló nem fizet a PayPal használatáért, az eladónak számít fel a cég jutalékot, ami kb. megegyezik a normál bankkártyás fizetés jutalékával.

Szuper, ez kell nekem!

Akkor nincs más dolgod, mint elmenni a PayPal regisztrációs oldalára, és regisztrálni (válaszd a PayPal for you oszlopot).

Itt aztán adj meg minden kért adatot, és kattints az "Agree and Create Account" gombra. Ha ezzel megvagy, akkor kapsz majd egy megerősítő emailt, amiben visszaigazolod, hogy valóban Tiéd az email cím, amiről regisztráltál.

Az oldalra belépve tudod hozzátársítani a fiókodhoz a bankkártyádat. Ha ezt megteszed, akkor a PayPal 400 forinttal meg fogja terhelni a számládat, és a közlemény rovatba fog tenni egy megjegyzést. Azt be kell gépelned majd, így tudod igazolni, hogy a bankkártya valóban a Te számládhoz tartozik és Te ahhoz hozzáférsz. Ez a 400 forint nem vész el, majd az első fizetésnél levonható a fizetendő összegből.

Az egyetlen igazi hátránya a PayPalnak, hogy nem tud magyarul, bár igazán bonyolult dolgok azért nincsenek rajta, a Google Translate sokat tud segíteni a fordításban.

Biztonságos fizetés ide, biztonságos fizetés oda, azért az első és legfontosabb dolog, hogy jól nézd meg, kitől vásárolsz, mennyire megbízható az eladó. Webáruház esetén a cég ismertségét kell megnézni, aukciós oldalnál pedig azt, hogy milyen az eladó értékelése. Ha több száz, netán több ezer vagy több tízezer értékeléssel rendelkezik valaki, és ebből 97% feletti pozitív, akkor egészen biztos lehetsz abban, hogy nem fog Téged sem átverni.

Ha pedig olyan helyről szeretnél vásárolni, aki nem ismert, akkor elsőként keress utána a Google-ben, hátha találsz róla pozitív vagy negatív információkat, de mindentől függetlenül vállald be az utánvét plusz költségét, és ne fizess semmilyen módon sem előre.

 

Légy körültekintő az internetes fizetésekkel, rengeteg ember lett már átverés áldozata. Te ne légy köztük!

Címkék: paypal bizalom webáruház online fizetés adatbiztonság tippek-trükkök számítógép átverés webshop fizetés paypal magyarul

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr596755763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása