A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Itt a suli kezdet, és egy mai iskolás már sok esetben nem boldogul számítógép nélkül. Így adódik a kérdés: egy iskolás esetében kiválthatja-e a számítógépet egy táblagép?

Ha nagyon rövidek szeretnénk lenni a mai levelünkben, akkor lezárnánk annyival, hogy "nem". De azért nézzük meg, miért nem?!

Miért nem váltja ki a tábla gép a számítógépet?

A táblagépek alapvetően internetezésre, kép és videónézegetésre lettek kitalálva. Tehát arra, hogy valamit NÉZZÜNK rajta, nem pedig arra, hogy valamit CSINÁLJUNK rajta.

Egy iskolás korú gyerek bizonyára ezer érvet fog felsorolni amellett, hogy miért is volna jó neki egy tablet, de a valóságban azért szeretne ilyet, mert trendi dolog. És persze a szülő is meggyőzhető, amint az árakat összehasonlítja, hiszen a táblagépek olcsóbbak, mint egy laptop, csak a csúcskategória előzi meg a belépő szintű laptopok árát.

tablet_vs_laptop.pngDe az iskolában bizonyára nem a youtube-on kell videókat nézni, vagy hasonlók, hanem beadandókat készíteni, nyomtatni, stb. Ezekre pedig egy táblagép alkalmatlan, vagy legjobb esetben is korlátozottan alkalmas.

Szövegszerkesztő programot ugyan találni rá, de azok tudása meg sem közelíti a Windowsokon ismert Word tudását, betűtípus készlete szegényes. Klaviatúra hiányában a gépelés körülményes és lassú, a nyomtatás pedig a legtöbb esetben szintén nem olyan egyszerű, mint egy számítógépen. És a kijelző is kicsi. (Ne dőlj be a tabletekhez köthető mini billentyűzeteknek, azok afféle "látvány" billentyűzetek, valódi billentyűzetként nem használhatók).

És mi van, ha mégis...?

Ha mégis táblagép, de iskolai célra kell, akkor azért egy alternatíva marad. Ez pedig nem más, mint a Windows-os táblagépek tábora. Ezek ugyanis olyan szinten kompatibilisek a PC-s megoldásokkal, hogy lehet rá telepíteni Word-öt, a jól ismert szövegszerkesztőt, USB-n keresztül egyszerű a nyomtatás, a betűkészlet bőséges, így az előbb felsorolt ellenérvek egy része kizárható.

Továbbra sincs azonban fizikai billentyűzet, a képernyő méret pedig szintén kicsi marad. Ráadásul a Windows-os modellek már árban is a laptop kategóriában mozognak.

Lehet csatlakoztatni hozzá - valódi, használható - külső billentyűzetet ugyan, de akkor meg már megint ott jársz, hogy sok kacat kell, hisz egy egér is jó volna. Táblagép, táska, billentyűzet, egér (amik egy tablet táskába nem férnek el), töltő, folytassuk még?

Azt ajánljuk, hogy iskolába táblagépet ne vegyél, de ha számítógép már van, amin a gyerek el tudja végezni a feladatokat, akkor kiegészítésnek jól jöhet. Pl. azon átfutni egy házi dolgozatot már kényelmes, gyors és modern. Talán még élvezni is fogja :)

 

Jól gondold meg, vásárolsz-e táblagépet iskolába, és ha igen, milyet.

Címkék: laptop tablet tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr386651359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása