A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Villámcsapások ezelőtt is voltak, és manapság is előfordulnak. De mivel manapság jóval több elektronikai kütyüt használunk, ezért manapság jóval nagyobb kárt tudnak okozni, mint régen. Ha ugyanis szerencsétlenül csap le a villám, akkor könnyen előfordulhat, hogy az elektromos hálózatban egy "lökéshullám" keletkezeik, vagyis néhány pillanatra a 230V-os feszültség helyett akár többszöröset is mérhetünk a vezetékeken.

Milyen gondot okoz ez a valóságban?

Gyakorlatilag minden elektronikai eszközben található egy ún. tápegység, ami a bejövő 230V-os feszültséget ennél jóval alacsonyabbra alakítja át. Laptopoknál például tipikusan 19V-ra, de az asztali számítógépek is rendelkeznek ilyen tápegységgel, csak a számítógépház belsejében található. Ez például sok helyre 5V-ot, máshová 12V feszültséget ad.

Igen ám, de ezek nagyon leegyszerűsítve úgy működnek, hogy a bejövő 230V-ból úgy csinálnak 12V-ot, hogy a 20-adára csökkentik a bejövő feszültséget. De ha a bejövő feszültség pl. 400V, akkor az átalakított feszültség is már 20V lesz, nem pedig 12. És ennél jóval nagyobb feszültség-kilengések is előfordulhatnak egy villámcsapás következtében. Ha pedig a tervezetthez képest túl magas feszültséget kap egy áramkör, akkor az jó eséllyel kisül (ilyenkor sok esetben füst is keletkezik, és égett szaga van az áramkörnek).

Hogyan védhetők meg a készülékek?

Ha van rá mód, akkor vihar idején lehetőség szerint húzd ki a készülékeket a konnektorból, ez a legbiztosabb megoldás. Lehetőség szerint például ne ilyenkor töltsd telefonodat, tábla PC-det, notebookodat.

Ha ilyenkor is használnád készülékeidet, és megkímélnéd magadat az állandó konnektorból való kihúzgálásoktól, akkor jól jöhet, ha villámvédős elosztón keresztül csatlakoztatod készülékeidet. Ezekben az elosztókban van egy kis biztosíték, ami az elfogadhatónál magasabb feszültség esetén kiold, így áramtalanítva az összes csatlakoztatott eszközt, megvédve a túláramtól. Ezek az elosztók már néhány ezer forinttól kaphatók, függően a gyártótól, minőségtől, csatlakozó helyek számától, stb.

A legköltségesebb, ám talán legjobb megoldás pedig az, hogy egy villanyszerelővel a ház teljes villamosrendszerét átalakíttatni úgy, hogy legyen beiktatva egy többlépcsős túlfeszültség elleni védelem. Ebben az esetben a belépési ponton már nem jut túl a magasabb feszültség, így a ház összes készüléke védve lesz a villámok okozta károktól.

Nem csak a konnektoron keresztül jöhet a túlfeszültség!

Számítástechnikai szervizünkben gyakran találkozunk olyan esettel, hogy nem is a konnektoron keresztül kap túlfeszültséget az eszköz, hanem a számítógépes hálózati (LAN) kábelen át. Egyes profibb elosztók képesek a telefon és hálózati kábeleket is védeni, mert bizony a telefon kábelen is képes nagy feszültség terjedni.

 

Előzd meg a villámcsapás okozta károkat!

Címkék: villámkár tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr996525469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása