A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Gyakori panasz szervizünkbenhogy a számítógép ventilátora hangosan búg. Ez zavaró, de a legnagyobb gondot nem is igazán ez jelenti. A modern számítógépeknél a hűtőventilátor fordulatszáma a hő szenzorok visszajelzései alapján automatikusan változik, így amikor nincs szükség különösen nagy hűtésre, akkor alacsony fordulatszámon forognak (néhány esetben akár teljesen le is állnak), míg amikor a gép jobban melegszik, akkor magasabb fordulaton üzemel a ventilátor, ami így hangosabb is. Ebből az következik, hogy amikor „idegesítően hangos” a ventilátor, akkor épp erősen túl van melegedve a számítógép, és a megnövekedett hűtés igény miatt van a nagyobb hang. Ilyenkor pedig azt kell megvizsgálni, hogy mi az oka annak, hogy túlmelegszik a számítógép.

A leggyakoribb okokat összefoglaljuk, de elképzelhető más ok is:

  • a számítógép régen volt kitakarítva, így sok por rakódott le a hűtő rendszerben, ami miatt nem megfelelő a hűtés.
    Megoldás: kompresszoros hűtő rendszer tisztítás – ezt szervizünk ingyen elvégzi, és fél évente javasoljuk ezt a karbantartást.
  • nincs biztosítva a megfelelő szellőzés a számítógép számára. Ez akkor szokott előfordulni, ha az asztali számítógép be van építve pl. egy asztal rekeszébe, vagy olyan helyre, ahol megreked a levegő, nincs biztosítva szabad légáramlás. Laptopok esetében ez akkor szokott előfordulni, amikor ágyban, még rosszabb esetben párnára téve üzemel a számítógép.
    Megoldás: az asztali számítógépeket soha nem szabad körbeburkolni, hiába kevésbé esztétikus, a megbízható működés megköveteli a megfelelő szellőzést. Laptopoknál pedig egyszerűen nem szabad ágyra téve, vagy párnán használni a számítógépet. Egy asztallap sík felületére helyezve a gép alatt marad hely a levegőáramlás számára, így használd asztalon, vagy ha mindenképpen ölben, vagy ágyban szeretnéd használni, akkor vásárolj a számítógép alá úgynevezett hűtőpadot. Ez geometriai kialakításának köszönhetően helyet biztosít a hűtőlevegő számára, másrészt vannak ventilátorral szerelt modellek is, amik rá is segítenek a hűtésre.
  • szoftveres meghibásodás is okozhat ilyen problémát, mégpedig azért, mert ha egy szoftver hibás, előfordulhat olyan, hogy ún. végtelen ciklusba kerül, vagyis a számítógépet feleslegesen dolgoztatja, a számításokat végző processzor nem képes végezni a feladattal. Ahhoz lehetne ezt hasonlítani, mint ha egy autónál a üresjáratban a motor maximum fordulatszámon forogna – megállíthatatlanul. Ilyenkor a hűtés hiába működik megfelelően, ezt a túlzott terhelést nem bírja másképpen ellensúlyozni, csak azzal, hogy a maximum fokozatra kapcsol.
    Megoldás: a szoftveres hiba mielőbbi elhárítása, javasoljuk, hogy mindenképp fordulj szakemberhez.
  • olyan eset is lehet, hogy a túlmelegedést hardveres meghibásodás okozza, vagyis, hogy egy alkatrész bizonyos terhelés esetén pl. 50 °C hőt kellene termeljen, de meghibásodásból adódóan 80-100, vagy akár még több °C hőt termel. Ez látszatra nagyon hasonlít a szoftveres hibához, a hűtésért felelős rendszer szintén csak úgy tudja ellensúlyozni a dolgot, hogy a maximumra kapcsol.
    Megoldás: ekkor más megoldás nem marad, semmint a meghibásodott alkatrészt kicserélni. 

A túlmelegedés kérdésével a kellemetlenül hangos ventilátor búgáson túl sokkal fontosabb azért foglalkozni, mert a túlzott meleg ellen úgy is „védekezik” a számítógép, hogy csökkenti a számítógép teljesítményét (vagyis lassabb lesz a számítógép), valamint legrosszabb esetben előfordulhat (és nem ritkán elő is fordul), hogy a túlhevült alkatrészek meghibásodnak (a finom elektronikai forrasztások megolvadnak, így zárlat keletkezhet, vagy a jelátvitel szűnik meg).


A hűtés rendszerre idejében odafigyelni nem túl költséges dolog, mégis sokan elmulasztják. Javasoljuk, hogy Te ne tedd, hordd rendszeresen szervizbe a géped, hogy elkerüld a későbbi meghibásodásokat.

 

Ne feledd: fél évente takaríttasd ki kompresszorral a gépedet. Ez cégünknél ingyenes!

Címkék: tippek-trükkök számítógép túlmelegedés számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr646184608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása