A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy laptop vásárlás nagy dilemma, hiszen nem kevés pénzt kell ráfordítani, és nem kevés időre szól a döntés. Azt ajánljuk, 4-5 évente érdemes lecserélni a laptopokat (asztali gépeket ennyi idő után egy alapos hardver frissítéssel még kb. 2 évig jól használhatod).

Amiért kényes kérdés: igények mindenkinél vannak, azonban szinte érthetetlen, hogy látszólag két nagyon hasonló készülék közül miért kerül az egyik csak 90 ezer forintba, míg a másik 3-400 ezerbe (vagy még többe). Legegyszerűbben talán az autók példáján érthetjük meg, ez már régebb óta az életünk része, így többnyire jobban is ismerjük. Kapható új autó 2 millió forintért is, és 40 millióért is (100 millió felett is, de ezt most hagyjuk). Ezen ársáv között vannak városi célra szánt kisautók, családi egyterűek, autópályára tervezett cirkálók, kisteherautók és nagy teherautók, buszok és terepjárók.

Nos, ha nem is ennyire látványosan, de ugyanígy vannak kategóriák a laptopok között is. Vannak modellek, amik gyakorlatilag internetezésen és szövegszerkesztésen kívül nem sok mindenre alkalmasak (jellemzően ezek a 90-120 ezer forintos ársávba esnek), aztán van, amik irodai munkára javasoltak. Ezek a gépek alapvetően nem igényelnek nagyobb teljesítményt az előbb említetteknél, viszont jó munkát csak jó munkaeszközzel lehet végezni, és munka közben bizony idegesítő, ha a gépre kell várni, ezért munkára mégis erősebb teljesítménnyel szerelt gépet javaslunk (kb. 120-150 ezer forint).
Persze ha valaki tervező vagy mérnök, annak szüksége van a gép minden erőforrására, így itt már nincs apelláta, kell a nagy processzor (a számításokért felelős eszköz), a nagy videokártya (a grafikus megjelenítés gyorsítását szolgálja), és a sok memória (a processzor kiszolgálását segíti). Itt igény szerint felmerülhet a minél nagyobb kijelző méret is. Itt már mindenképp a 150 ezer forint feletti, de inkább 180-200 ezer forintos ársávból kell választani laptopot.
Ugyanebből az kategóriából kell választania annak, aki grafikai munkára (fotó szerkesztések) vagy videószerkesztésekre használja a számítógépet. Aztán a játékoskedvű felhasználók is ilyen ársávban kell keresgéljenek, de fontos figyelniük arra, hogy olyan videokártyával szerelt gép mellett tegyék le a voksukat, ami kifejezetten támogatja a játékokat. Olyat választani, ami pont ilyen, egy szakértő értékesítő nagy segítség lehet.
Jönnek végül a felső kategóriás prémium modellek, ezek többnyire alumíniumból vagy más fémből (pl. magnézium) készülnek, de láttunk már szénszálas gépházat is. Az ilyen gépeket főleg menedzsereknek szánják, és mivel ők sokat vannak úton, ezért jellemzően 13,3"-os méretnél nem nagyobbak, súlyuk pedig 2 kg körüli vagy alatti. Rendkívül vékony modellek ezek, gyönyörűen kidolgozott részletekkel, általában világítós billentyűzettel, stb. Viszont mindennek ára is van, 300 ezer forint felett vagyunk már bőven, inkább a 400 ezer forinthoz közel (vagy e felett). Tudásban ezek a készülékek a hagyományos laptopok 200 ezer forintos kategóriájához hasonlóak, tényleg a kidolgozottság, minőség és 1-2 finom részlet jelenti a különbséget.
Legvégül vannak a hagyományos értelemben vett üzleti notebookok (Dell Latitude, vagy az IBM hasonló gépei). Ezek nem a design megoldásaikról híresek (tehát nem kifejezetten szépek), azonban rendkívül megbízhatóak, hosszú akkumulátor élettartamúak, jellemzően nagyon sok (akár 4-5 év) garanciával rendelkeznek, és olyan extra szolgáltatással, hogy a szerviz baj esetén helyszínre vonulva végzi el a javítást - nem kell heteket várni a garanciális ügyintézésre. Ezek ára 3-500 ezer forint közötti, felszereltségtől és extráktól függően.

Fontos hozzátenni, hogy míg a 130 ezer forint körüli kategória alatt többnyire nincs legális operációs rendszer (Windows) a gépeken (külön kell megvásárolni, kb. 30 ezer forintos áron), addig az efeletti modelleknél már meg-meg jelenik a felszereltségek között az említett szoftver. A prémium modelleknél pedig már nem kérdés, hogy tartalmazzák a Windowst is, ráadásul annak is a Professional változatát, nem is a Home-ot.

 

Könnyebb így a döntés?

Címkék: notebook laptop laptop vásárlás notebook vásárlás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr596184564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása