A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A nagy dilemma: tablet vagy laptop?

Fontos először is megnézni, hogy melyik eszköz mire is való. A tábla PC-k (tabletek) elsősorban internetezésrevideó és fénykép nézegetésre vannak kitalálva, rendkívül jól hordozhatók és egy feltöltéssel sokáig bírják. Játszani csak viszonylag egyszerűbb játékokkal lehet, bár már a tabletekre írt játékok választéka is igen bőséges.

laptopok ezzel szemben sokkal több mindenre használhatóak, az előbb említett tulajdonságokon túl lehet rajtuk dolgozni, bizonyos modellek esetében pedig komolyabb játékokkal játszani.

Fontos különbség, hogy míg egy tablet a szöveges dokumentumokat és táblázatokat leginkább csak megnyitni tudja, addig egy laptopon ezek a dokumentumok remekül szerkeszthetőek is. Ugyan tabletekre is vannak programok, amik szerkeszteni is tudják a dokumentumokat, de a formázási lehetőségek nagyon korlátozottak - kvázi nincsenek.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a táblagépek rendkívül kevés nyomtató típust képesek kezelni, így ezekről a gépekről csak akkor lehetséges a nyomtatás, ha megfelelő nyomtatóval rendelkezel, míg egy laptop esetében gyakorlatilag bármelyik nyomtató működésre bírható. Egy laptopon jelentősen gyorsabban lehet gépelni, és könnyedén csatlakoztatható hozzá pendrive, külső merevlemez, stb, szemben a tábla gépekkel.

Eddig úgy festhet, hogy egy laptop sokkal jobb, mint egy tábla PC. Ez alapvetően igaz (és ez az árában is megmutatkozik), ha a "jobbságot" abban mérjük, hogy melyik használható több mindenre. Egy tablet kevesebb dolgot tud, viszont amiket tud, azokat jobban, gyorsabban, egyszerűbben és kényelmesebben, mint egy laptop. Pl. egy Apple vagy Samsung által gyártott tableten ha kihajtod a kijelzőt védő tokot (ha van ilyened), akkor 1 másodpercet sem kell várni, hogy megnyithasd az internet böngészőt, míg egy laptop esetén még alvó módból is kell 10-20 másodperc, hogy magához térjen. A jobb tabletek továbbá rendelkeznek GPS vevővel is, így navigációként is használhatók, míg ilyet egy laptop nem tud.

Összefoglalva azt tudjuk mondani, hogy ha Te minimálisat is szoktál dolgozni a számítógépen, vagy előfordul, hogy nyomtatni kell, pendrive-ozni vagy ehhez hasonlók, akkor a táblagép maximum egy másodlagos eszköz lehet (egyébként eredetileg a gyártók így is szánják ezeket), amennyiben viszont szigorúan csak internetezni, képeket és videókat nézni szeretnél, az esetben egy jó tablet akár ki is válthatja a hagyományos számítógépet, legyen az akár asztali gép, akár laptop. Azt pedig már az előző bejegyzésünkben is kitárgyaltuk, hogy a belépő áron kínált termékek nagyjából semmire sem jók - de ez igaz a laptopokra is.

 

Tudtunk segíteni a döntésben?

Címkék: notebook laptop tablet ipad netbook tábla pc laptop vásárlás notebook vásárlás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr756184435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása