A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Sok olyan tévhit van a számítástechnika területén, amiket gyakran tényként kezelnek emberek, pedig alaptalanok. Összeszedtünk pár gyakori ilyen tévhitet, és helyre is tesszük ezeket.

  1. A sok adattól a gép "leterheltté" válik, és emiatt lassú lesz, így ha törölsz adatokat, újra gyors lesz.
    A valóság az, hogy ha egy kritikus szintnél lejjebb nem csökken az üres terület mértéke a merevlemezen (azon belül is a C meghajtón), akkor teljesen mindegy, hogy mennyi képet, zenét vagy filmet tárolsz rajta, nincs befolyással a gép sebességére.
  2. Vigyázni kell a mágnesekkel, mert törölheti az adatokat.
    A floppy-k korszakában ez még igaz volt a lemezekre, de manapság már semmi alapja, hiszen a merevlemezen, CD/DVD lemezeken, pendrive-on már teljesen másképpen van megoldva az adattárolás, így ezekkel az adattárolókkal szemben már nem veszélyes a mágnes. 
  3. Szabálytalanul leállított számítógép esetén elveszhetnek az adataink.
    A szabálytalanul leállított számítógép ugyan tényleg okozhat rendszerhibákat, és az éppen megnyitott és nem mentett dokumentumok módosításai tényleg elveszhetnek, azonban ilyen művelet miatt a merevlemezről adatvesztés nem történhet. Ettől függetlenül mindig szabályosan állítsd le a számítógéped.
  4. Káros sugárzásuk van a monitoroknak.
    A régi képcsöves monitoroknál még tényleg előfordult olyan elektromágneses sugárzás, mely mérhető mértékű volt, de a mai modern LCD/LED monitoroknál ez már nem igaz.
  5. A képernyőkímélővel lehet áramot spórolni.
    A bő 20 évvel ezelőtti monitorokat tényleg kímélte a képernyőkímélő, de energiát akkor sem lehetett spórolni ezzel a módszerrel. Sőt, a látványosabb képernyőkímélők megjelenítése több energiát igényel a statikus képhez viszonyítva, így akár még többletfogyasztás is előfordulhat.
  6. Péntek 13-án nem szabad használni a számítógépet.
    Régi tévhit, hogy ha péntek 13-a van, aznap nem szabad a számítógépet használni, mert vírusos lesz. Régen még cégeknél is előfordult, hogy aznap egyik számítógépet se kapcsolták be, és a szülők is arra bíztatták a gyerekeiket, ne kapcsolják be a számítógépet. Természetesen péntek 13-án pont ugyanannyi esély van vírusos fertőzésre, mint bármelyik másik napon, így érdemes egy jó vírusirtó szoftvert beszerezni, a tizenharmadikára eső pénteken  pedig használd nyugodtan a számítógépedet.

 

Ne higgy a régi tévhitekben!

Címkék: tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr956184635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása