A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Gyakran olyan kérdéssel fordulnak hozzánk, hogy segítsünk abban, hogyan kerülhető el a számítógép belassulása, ha pedig már belassult, hogyan gyorsítható vissza. Mivel a számítógépek többségén Windows operációs rendszer fut, ezért jelen levelünkben csak ennek a rendszernek a sajátosságairól fogunk írni.

Egy friss telepítést követően a gép száguld, mindent rögtön megcsinál, úgy működik, ahogyan ez elvárható, később pedig egyre inkább lelassul, minden feladathoz több időre van szükség, egyszerűen lassú lesz a gép. Ismerős szitu, ugye?

A számítógép használata során rengeteg "szemét" kerül a gépbe, amiket időközönként ki kell takarítani. Például internetezés közben a böngészők lementik a gyakran látogatott weboldalak képeit, különféle adatait, ezzel elősegítve azt, hogy a későbbiek során ne kelljen újra letölteni az állandó tartalmakat az internetről, így gyorsabban betölt a weboldal. Igen ám, de egy idő után olyan mennyiségű felesleges adatot tárol így a számítógép, ami már káros lehet.

Aztán ott vannak a programok. Nem ritka, hogy telepíteni kell programokat, de ha nem vagy elég körültekintő, akkor sok esetben olyan alkalmazások is felkerülnek a gépre, amiket nem szerettél volna. Tipikusan ilyenek az ún. toolbar-ok (a böngésző tetején vagy alján lévő reklám sávok), de több egyéb olyan alkalmazás is feltelepítődhet a gépre, amik feleslegesen fogyasztják a gép erőforrásait.

Sok program ráadásul beállítja a Windowst úgy, hogy a gép indulásakor az adott program is automatikusan induljon el, vagy fusson a háttérben. Ez szintén részben azt a célt szolgálja, hogy az adott program megnyitása gyorsabban történjen, de mivel ezek a háttérben futó programok is erőforrást használnak, így előfordul, hogy többet veszítünk a réven, mint amennyit nyerünk a vámon.

Manapság persze a szoftverek készítői is elég bőkezűen bánnak a gép erőforrásaival, pl. egy nyomtató telepítője régen 2-3 megabájt méretű volt, addig manapság 6-700 megabájtos telepítők sem ritkák. Egy ilyen telepítő már nem csak a nyomtatót telepíti, hanem nyomtató kellékanyag rendelő szoftvert, nyomtatási segédet, tintaszint figyelőt, stb. Ezek egy része akár fontos is lehet, de gyakran inkább feleslegesen terheli a gépet, és gyakorlati haszna minimális.

Ráadásként a Windows is folyamatosan használódik, apró program hibák léphetnek fel, amik további rendellenes működést okozhatnak.

Na oké, azt már láthatod, mi minden okozhatja azt, hogy a számítógéped fokozatosan belassul. De mi a megoldás? A folyamatos karbantartás. Vannak segédprogramok, amelyek segítségével könnyen megtisztítható a számítógép a káros és felesleges adatoktól, és kijavítja a Windows hibáit is. Az egyik legjobb ilyen program a Piriform által gyártott Ccleaner nevű, ráadásként az alap verzió ingyenes is. Letölthető innen: http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard

Ennek használata igen egyszerű, pláne a magyar nyelvnek köszönhetően. Ha mégis problémád adódik vele, ugorj be hozzánk, szívesen megmutatjuk a használatát.

Érdemes a merevlemez tartalmát is ún. töredezettség mentesíteni. Ez a folyamat a széttöredezett adatokat rendezi sorba, így gyorsabban tudja olvasni a szükséges fájlokat a gép. Használhatod a Windowsba beépített gyári lemeztöredezettség mentesítő programot is, vagy szintén a Piriform által készített Defraggler nevű programot. Ez innen tölthető le: http://www.piriform.com/defraggler/download/standard

Természetesen ennek működését is szívesen megmutatjuk Neked. Ezeket a karbantartásokat használattól függően igény szerint kell elvégezni, de legalább havonta egyszer érdemes lefuttatni a tisztító programot. Javasoljuk, hogy töltsd le a fenti programokat és használd őket. Egy Ferrariban is kell olajat cserélni, hogy szélsebesen tudjon száguldani, a számítógéped is megérdemel egy kis karbantartást, hogy gyorsabb legyen.

És mi van, ha már ez sem segít? Bizony előfordul, hogy hiába a karbantartás, mégsem gyorsul vissza a gép. Ilyenkor van már olyan mértékű a szoftveres elhasználódás, hogy csak a teljes számítógép újratelepítése oldja meg a problémát, vagy előfordulhat hardveres hiba (pl. merevlemez kezdeti meghibásodása), és ez a belassulás oka. Ilyen esetben sajnos csak a hibás eszköz cseréjével lehet visszanyerni az eredeti sebességet, ilyen esetben fordulj szakszervizünkbe.

 

Ne hagyd, hogy lelassuljon a számítógéped!

Címkék: tippek-trükkök számítógép gyorsítás lassú számítógép számítógép tuning

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr486184629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása