A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A notebookok (vagy laptopok - ki hogy hívja) megjelenésekor eleinte gondot okozott, hogy teljesítményben felvegyék a harcot az asztali számítógépekkel. Manapság ez a probléma már megszűnt, azonban egy másik sehogy sem akar javulni. Ez pedig nem más, mint az akkumulátorok üzemideje, vagyis az, hogy mennyi ideig működik egy notebook pusztán akkumulátorról, külső áramforrás nélkül.

A notebookok fogyasztása alapvetően alacsonyabb, mint az asztali számítógépeké, pont azért, hogy akkumulátorról is sokáig képesek legyenek működni. Azonban a technika fejlődésével együtt is mindig kompromisszumokat kell kötni a fejlesztőknek, ugyanis tipikusan amennyit fejlesztenek az akkumulátorokon, kb. ugyanannyival többet fogyaszt a szebb kijelző, nagyobb processzor, netán videokártya. Ádáz küzdelem ez, és mintha a gyártók úgy volnának vele, hogy a 2 órás üzemidő volna elfogadott a felhasználók többségének - bizonyára felmérésekkel alá van ez támasztva - hisz hosszú évek óta a notebookok alapesetben kb. 2 óra üzemidőt tudnak. Ideális esetben egy fél órával többet, de különösebb csodák nincsenek.

Aztán ott vannak a netbookok (amik lassanként meg is szűnnek), az ultrabook-ok (extra vékony notebook), és persze az Apple notebookjai, ahol az üzemidő 5-6, sőt akár 8-9 óra is lehet.

Hogyan lehetséges hosszabb üzemidőt elérni?

Háromféle megoldás van arra, hogy hosszabb üzemidőt lehessen elérni egy notebookkal.

  1. Nagyobb kapacitású akkumulátort kell bele tenni.
  2. Csökkenteni kell a gép fogyasztását.
  3. Kiegészítő akkumulátort kell vásárolni.
Nézzük sorban a lehetőségeket. Az első megoldáshoz azt érdemes tudni, hogy az akkumulátorokat ún. cellákra osztják. Létezik 4, 6 és 9 cellás akkumulátor is (többféle is, de ezek a gyakoriak). A legelterjedtebb a 6 cellás megoldás, tehát ha ezt kicseréli az ember 9 cellásra, máris másfélszeresére nőtt az üzemidő. Egyébként a teljesítményét milliamperórában (mAh) vagy wattórában (Wh) szokták megadni (ez annyit jelent, hogy 1 óra üzemidőre képes az adott watt teljesítmény terhelése mellett). Hátránya, hogy nem olcsó megoldás (25-30 ezer forint), és csak bizonyos típusú notebookokhoz kínál a gyártó 9 cellás akkumulátort - jellemzően a felsőbb kategóriásokhoz. Előny viszont az azonnali és látványos javulás.
A második esetben leginkább szoftveres beavatkozással lehet javítani a teljesítményt, mégpedig úgy, hogy csökkenteni kell a kijelző fényerősségét, valamint a Windows energiagazdálkodási beállításai között a speciális beállításokon belül lehet konfigurálni, hogy a processzor, a WiFi kártya és a videokártya inkább teljesítményre, vagy fogyasztásra legyen optimalizálva, valamint beállítható, hogy hány perc tétlenség után kapcsoljon ki a merevlemez és a képernyő, valamint mennyi idő után kerüljön alvó állapotba (készenléti módba) a gép. Ugyanitt beállítható, hogy a kijelző lehajtásakor a gép maradjon bekapcsolva, kerüljön készenléti módba, vagy kapcsoljon ki. Ezeket mind érdemes az felhasználási szokásaidhoz igazítani, így növelhető az akkumulátoros üzemidő kb. 30%-kal.
A kiegészítő akkumulátor szintén megoldást jelenthet, de ezt csak nagyon kevés gyártó (pl. a Dell) kínálja, azok is csak felső kategóriás készülékeihez (pl. Latitude). Ilyen készülékekhez vásárolni lehet a DVD meghajtó helyére elhelyezhető akkumulátort, ami kisebb teljesítményt tud az elsődleges akkuhoz képest, azonban a kettő együtt már egészen szép üzemidőre képes.

 

Ha szeretnéd, hogy hosszabb üzemidőt tudjon a notebookod, akkor végezd el a fenti beállításokat!

Címkék: tippek-trükkök notebook üzemidő notebook akkumulátor laptop akkumulátor akkumulátor üzemidő akkumulátor üzemidő növelése

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr266167454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása