A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ebben a bejegyzésben egy kicsit az internet előfizetéseket vesszük górcső alá. Nagyon divatos manapság, hogy minél gyorsabb internet előfizetést köt az ember, sőt szinte már ciki, ha valakinek nem a leggyorsabb előfizetése van. Ám amíg pl. egy 240 Mbit/mp névleges adatátvitelre képes internet előfizetés (a UPC-nél jelenleg ez a csúcs) jelenleg 8.290 Ft havonta (hűségidővel), addig a 15 Mbit/mp -es csak 2.590 Ft. Évente közel 70 ezer forint a különbség!

De miért mondjuk, hogy felesleges a legnagyobb sebességű csomag? Nem ezt állítjuk. Két irányból érdemes megközelíteni a dolgot.

1. Van-e szükség valóban ilyen sebességre? Az ügyfeleink számítógép felhasználási szokásaiból kiindulva aligha, hisz az internetet többnyire böngészésre, levelezésre, skypeolásra és facebookolásra használja az ember. Erre pedig bőven elegendő 15 Mbit/mp adatátvitel (gondolj bele, ez is másodpercenként képes 1,875 MB adatot letölteni, ami közel 2 millió karakternyi adatot jelent, minden egyes másodpercben)A YouTube-on egy HD -s film lejátszása sem több 1 MB adatforgalomnál másodpercenként. Durva, nemde?!

2. Az eszközök támogatják-e a nagy sebességű adatátvitelt? Ugyanis manapság egyre inkább vezeték nélkül internetezünk (notebook, tábla pc, okostelefon), márpedig a WiFi adatátviteli sebessége igen korlátozott. A példánknál maradva, a 240 Mbit/másodperc adatátvitelt még kábelen is csak a modern eszközök támogatják, WiFi-n pedig végképp ritka, hogy ilyen gyors legyen egy eszköz. Először is a router (internet elosztó eszköz, mely vezetékesen és vezeték nélkül is képes megosztani az internetet) adatátviteli sebességét kell ellenőrizni, itt jellemzően az 54 Mbit/mp, a 108 Mbit/mp, a 150 Mbit/mp, végül a 300 Mbit/mp jelölésekkel lehet találkozni. Ezek azonban névleges értékek, melyeket a valóságban sohasem fog elérni az adatátvitel sebessége. A vezeték nélküli kapcsolatnál mindig befolyással van a sebességre, hogy milyen messzire kell szórni a jelet, valamint, hogy milyen jelet árnyékoló akadályok vannak (falak, vasbeton szerkezetek, stb.). A routeren kívül azonban fontos a számítógépnél (tálba PC-nél, okostelefonnál, stb.) is ellenőrizni, hogy abban milyen WiFi kártya van, ugyanis hiába képes a leggyorsabb szabványra a router, ha a gép csak a lassabb szabványt ismeri.

Kíváncsi vagy rá, hogy ténylegesen milyen gyors Nálad az internet? Íme két weboldal, ahol tesztelheted:

http://www.speedtest.net/

http://speedtest.upc.hu/

Ha úgy találod, hogy jelenleg nem tudod kihasználni a számítógépeden az előfizetett sávszélességet, akkor két megoldást javaslunk.

1. Módosítsd előfizetésedet kisebb csomagra, hiszen feleslegesen fizeted a magasabb havidíjat.

2. Cseréld le az elavult eszközeidet (router, WiFi kártya, stb.), hogy végre ki is tudd élvezni a gyors előfizetés előnyeit.

 

Végezetül... Kíváncsi vagy arra, hogy ténylegesen mennyire lassítja vissza a sávszélességet a WiFi? Egy próba erejéig dugd össze vezetékkel a notebookot és a routert, és futtasd le ismét a fenti oldalakon a sebességtesztet. Meg fogsz lepődni!

Ne fizess feleslegesen olyan szolgáltatásért, amit nem tudsz kihasználni!

Címkék: wifi internet előfizetés tippek-trükkök internet sávszélesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr956163431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása