A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Te hogyan szoktad leállítani a számítógépedet? Leállítás, alvó állapotba helyezés, vagy hibernálás? Netán csak zárolod? Nézzük sorra, mi is a különbség a fentiek között, melyik mikor ajánlott.

Leállítás

Ez a klasszikus kikapcsolás. Ebben az esetben a számítógép teljesen leáll, áramot nem fogyaszt, azonban hátránya, hogy a megnyitott munkamenetek és nem mentett dokumentumok elvesznek. Az újbóli bekapcsoláskor az operációs rendszer betöltése hosszabb időt vehet igénybe.

Akkor ajánlott ezt a módot választani, ha a megnyitott munkameneteket lezártad, fájlokat elmentetted, és várhatóan hosszabb ideig nem akarod újból használni a számítógépet.

Alvó állapot

Régen készenléti módnak is hívták ezt az állapotot. Ekkor tulajdonképpen nem áll le a számítógép, mindössze alacsony fogyasztású módba kapcsol. Leállnak a ventilátorok és a merevlemez működése, kikapcsol a monitor. Előnye, hogy ilyenkor a megnyitott munkamenetek és dokumentumok nem vésznek el, valamint ha újra használni kívánod a számítógépet, akkor az rendkívül gyorsan "újjáéled", másodpercek után használható a gép.

Akkor célszerű használni ezt a módot, ha lezáratlan munkafolyamat van a gépen, és viszonylag rövid időn belül újra használni szeretnéd a számítógépet.

Hibernálás

Ezt a módot a Windows XP óta használhatjuk. A fenti két mód ötvözéséről van szó. A számítógép ugyan fizikailag leáll, teljesen áramtalanítva lesz, azonban a leállási folyamat előtt az összes megnyitott folyamatot menti a számítógép. Újbóli elindítást követően a számítógép betölti a nyitva hagyott munkafolyamatokat, és mindent pontosan onnan folytathatsz, ahol abbahagytad.

Akkor érdemes használni, ha ugyan várhatóan hosszabb ideig távol leszel a számítógéptől (akár napokra is), ám sok olyan megnyitott folyamat van a gépeden, amiket nem tudsz, vagy nem akarsz menteni/bezárni. Hátránya azonban, hogy a hagyományos leállításkor tapasztalthoz képest jelentősen lassabb mind a leállás, mind az újbóli elindítás, hisz az összes adatot mentenie kell a gépnek, majd a mentésből visszaállítani azokat.

Zárolás

Tulajdonképpen ez nem is leállítás, mindössze a Windows bejelentkező képernyőjére vált a gép, és - amennyiben van megadva a felhasználói fiókhoz - kéri a bejelentkezési jelszót. Természetesen minden munkafolyamat nyitva marad, és 1-2 másodperc alatt visszatérhetsz a Windowsba.

Az egyetlen körülmény amikor érdemes lehet ezt használni, ha nem akarod, hogy illetéktelen személy hozzáférjen a számítógépedhez, amíg távol vagy attól. Jellemzően rövid távollétek esetén érdekes ez (mint pl. cigi szünet, WC), hisz a számítógép áram fogyasztása nem csökken. Hosszabb távollét esetén érdemesebb az alvó állapotot vagy hibernálást választani.

 

Te hogyan szoktad leállítani számítógépét?

Címkék: energiahatékonyság energiagazdálkodás tippek-trükkök

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr696160665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása