A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy érdekes problémára szeretnénk rávilágítani a ebben a bejegyzésünkben. Amikor egy számítógép elavulttá válik és már a fejlesztgetés sem eredményre vezető, természetes mindenki számára, hogy meg kell válni tőle. Ez történhet akár úgy, hogy az ember kidobja, akár beszámíttatja egy új gép vásárlásakor, akár pedig közvetlen értékesítéssel is.

Mi ezzel a gond?

Alapvetően semmi, ha Te nem tárolsz a számítógépen semmilyen olyan adatot, amit nem szeretnél, hogy illetéktelen kezekbe kerülhessen. Ugyanis ha netán rossz szándékú vagy csak kíváncsi ember kezei közé kerül a számítógép, akkor ő a merevlemezről az adatokat akár azok törlése után is elő tudja csalogatni.

Hogyan lehetséges ez?

Ehhez meg kell érteni a merevlemez működését. A merevlemez ún. szektorokból áll, ezekben a szektorokban van tárolva az adat. A merevlemez elektronikája tudja, hogy mely szektor üres, és melyik nem. Egy fájl - annak méretétől függően - sok szektort foglal el, a legelterjedtebb szektor méret a 4 kB, vagyis maximum ennyi adatot képes egy szektor tárolni. Egy 10 MB-os fájl például 2560 szektort foglal el. Fájlok törlésekor az adat nem törlődik, mindössze egy bejegyzés kerül a szektorokat nyilvántartó "táblába", hogy az adott szektorban lévő adatot vegye semmisnek. Amikor új fájlt szeretnél az üres területre másolni, akkor ezeket az üresnek vélt, ám adatokat tartalmazó szektorokat írja felül a merevlemez az új adattal.

Azonban ameddig nem kerül egy törölt fájl szektorainak helyére új adat, addig bizonyos programokkal feloldhatók azok a jelölések, amik miatt üresnek tűnik a terület, és kinyerhetők a szektorokban tárolt adatok.

Mi hát a megoldás?

A legjobb - és természetesen a legköltségesebb - megoldás az, ha régi számítógéptől történő megválás előtt a merevlemezt eltávolítod a számítógépből, és vagy merevlemez nélkül adsz túl rajta, vagy vásárolsz bele egy új, üres merevlemezt. Az új tulajdonos még örülni is fog, ha új merevlemez működik leendő gépében.

Ha nem szeretnél erre költeni, akkor nyújt megoldást, ha az adatok törlését követően vagy lefuttatsz egy ún. biztonsági vagy végleges törlést. Ebből többféle szabvány is létezik, az 1 menetes felülírástól a 35 menetes felülírásig. Ez tulajdonképpen azt csinálja, hogy üres adattal felülírja a törölt adatokat tartalmazó szektorokat, így azok eredeti tartalma már nem helyreállítható. Biztonsági kérdés az, hogy 1-szer vagy 35-ször akarjuk felülíratni üres adattal, biztos ami biztos alapon, ezt ki-ki döntse el magának.

Ami ide tartozik és jó tudni, hogy ez nem egy gyors folyamat, a néhány órás műveleti időtől akár az 1-2 napos munkafolyamatig is eltarthat, míg végez a program, ez függ az üres hely méretétől és attól, hány menetes felülírást választottál ki.

Ha úgy gondolod, nem tudsz vagy nem akarsz időt szánni a fent leírt biztonsági törlésre, még mindig felkeresheted szervizünket, ahol bruttó 5.000 Ft-ért elvégezzük Neked a biztonsági törlést.

Légy előrelátó, és ne hagyd, hogy adataid illetéktelen kezekbe kerüljenek!

Címkék: adatbiztonság tippek-trükkök fájl törlése fájl helyreállítás adat helyreállítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr546160697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása