A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A hazai számítógép felhasználók elég nagy része nem vásárol legális szoftvert számítógépéhez. Persze miért is tenné bárki, ha azt "ingyenesen" - de illegálisan - letöltheti az internetről? Csak néhány számadat: Magyarországon 40-41% közé becsülik az illegális szoftverhasználat arányát, vagyis közel minden második számítógépen illegális programok találhatók. Ennél még rosszabb arány ez, ha megfigyeljük, hogy ebben benne vannak a céges felhasználók is, ahol viszont 90% felett van a legális szoftverhasználat. Az otthoni felhasználók körében a legális szoftver használat alig 15-17%, tehát legalább 5-6 számítógépet kell megnézni, hogy legyen köztük 1 olyan, amin jogtiszta szoftver található.

Az ok

Természetesen mindenki az ár mögé próbál bújni. Ez mind szép és jó, de gondoljunk csak bele: miben más egy szoftver termék, mint pl. egy számítógép? Ha nagyon durván akarunk fogalmazni, akkor egyetlen dologban: azt könnyebb és nem olyan feltűnő ellopni.

Egy Windows otthoni célra fejlesztett verziójának ára kb. bruttó 30.000 Ft. A Windows-on kívül általában igény van még egy Office csomagra (szövegszerkesztő és táblázatkezelő szoftverek), amiből otthon használható verzióban 41.900 Ft-ért már olyan is kapható, amit 3 számítógépen lehet használni, vagyis számítógépenként ez csak 14.000 Ft a költség. Általában még vírusirtót szoktak igényelni, ebből legálisan is van néhány ingyenes verzió, vagy 5-6 ezer forintos áron megvásárolható 1 éves előfizetéssel pl. a Norton.

Jellemzően a magyar háztartásokban egy számítógép átlagos életkora 5-6 év, ezt követően történik a gép cseréje.

Egy kis számolás után kijön, hogy a Windows ára nincs havi 400 Ft, ami ugyebár egy fél doboz cigi, vagy két sör ára. A vírusirtó is havi 0-tól 500 Ft-os áron már elérhetőaz Office csomag pedig tovább vihető a következő számítógépre is, így akár az 10-15 évig is használható. Ez esetben annak költsége is akár havi 200 Ft is lehet - 3 számítógépen, tehát gépenként 70 Ft / hó.

Előny

Egyrészt a jogkövető magatartás, hisz mégiscsak arra kellene törekedni, nemde?!

Másrészt a szoftvertámogatás is az előnyök között szerepel. Például egy illegális Windowson nem igazán javasolt a frissítéseket fogadni, hisz az sok esetben a számítógép korlátozását okozhatja, amire megoldás az újratelepítés, ennek pedig költségei vannak. A frissítések kikapcsolása viszont biztonsági kockázattal jár, mert ekkor a gyártó által folyamatosan fejlesztett biztonsági védelmek sem kerülnek be a rendszerbe (pl. a Windows tűzfal frissítései, a Windows Defender vírusvédelmi rendszer, stb.).

Megszokott ráadásul, hogy szidják az emberek a Windowst, mondván rossz a rendszer. Ha nincs is megvásárolva, milyen jogon bírálja bárki is?! :)

Ingyenes megoldások

Vannak persze ingyenes megoldások is, csak a kényelmetlenséget senki sem akarja bevállalni. Létezik ugyanis igyenesen használható operációs rendszer (Linuxok), ingyenes szövegszerkesztő és táblázatkezelő szoftver (OpenOffice, LibreOffice), stb., csak ezeknek kissé eltér a kezelőfelületük a megszokottól, így pár hét megszokást igényelnek.

 

Javasoljuk, hogy ne használj illegális szoftvert! Ahogyan más terméket is megvásárolsz, a szoftvert is vedd meg legálisan, nyugodtabb leszel a számítógép használata felől.

Te használsz illegális szoftvert?

Címkék: szoftver illegális szoftver jogtiszta szoftver tiszta szoftver legális szoftver

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr906155010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása