A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Lassan indul el a számítógép? Idegőrlő, amíg egy-egy weboldal betöltődik? Akadozik a videó lejátszás? Ki ne találkozna néha a fenti problémákkal? Ne cseréld le számítógépedet, elég ha felturbózod! Íme néhány olcsó tuning lehetőség:

Nagytakarítás

A számítógépes szoftverek is tele tudnak lenni szeméttel, ha nem tartjuk karban azokat, így - főleg a Windows XP felhasználók számára - ajánlott a feleslegessé vált programokat eltávolítani a géprőllemez töredezettségmentesítést végezni a merevlemezen (ilyenkor az egymáshoz tartozó adatokat sorba rendezi a számítógépünk, hogy ne össze-vissza legyen egy-egy részlet a merevlemezen, így gyorsabban megtalálja azokat), a feleslegesen elinduló programokat letiltani, stb. Erre kitűnő - és ingyenes - szoftver a Piriform által készített CCleaner nevű program.

A szoftveres takarításon kívül célszerű a gép belsejéből a port is eltávolítani, hisz jön a meleg, ezzel együtt a ventilátorokra is nagyobb feladat hárul. Viszont a tél során összegyűlt por képes lassítani vagy akár teljesen megállítani a ventilátort, így az nem tudja ellátni feladatát. A túlmelegedett processzor pl. először "vészüzemben" fut minimális teljesítményen, hogy ne melegedjen tovább, de nem ritka a túlmelegedés okozta meghibásodás sem - ami már költséges dolog tud lenni. Ezt ingyenesen orvosolhatja, hisz szervizünk díjmentesen kitakarítja sűrített levegővel a számítógépbe lerakódott port.

FIGYELEM! A porszívózás nem jó ötlet, hisz a porszívó véletlenül leszívhat 1-1 pici IC-t, ellenállást, jumpert, stb. Ez pedig meglepetést okozhat a számítógép bekapcsolása után. Ne akarj spórolni az ingyenből, térj be hozzánk, vedd igénybe ingyenes szolgáltatásunkat!

Vírus, kémprogram

A vírusok és kémprogramok is képesek fogyasztani a számítógép erőforrásait anélkül, hogy észrevennénk azt. Ilyen esetben természetesen a kártevő eltávolítása megoldja a problémát.

Újratelepítés

Bizonyos - szélsőséges - esetben oly mértékben lassulhat le a számítógép az operációs rendszer miatt, hogy nem maradt más lehetőség, mint az újratelepítés. Ezt javasoljuk, hogy bízd szakemberre. Újratelepítés előtt azonban mindenképp figyelj oda arra, hogy az adataidat mentsd egy másik meghajtóra, hogy azok az installálás során el ne vesszenek. Hívd fel a szerviz technikus figyelmét is az adataid fontosságára! Készítsd elő a Windows eredetiséget igazoló címkét - ha az nincs a gépre ragasztva - hiszen arra szükség lesz az újratelepítés során.

Az újratelepítést követően számítógéped teljesen megújul, olyan lesz, mint új korában volt! 

Mit érdemes fejleszteni?

Ha a szoftveres javítás sem segít elérni a hőn áhított sebességet, akkor hardveres fejlesztés szükséges. Ehhez először is meg kell keresni a legszűkebb keresztmetszetet (ahogy korábbi hírlevelünkben is írtunk róla), hisz felesleges pénzkidobás lehet pl. processzort cserélni, ha a Te géped memória hiányban szenved.

A konkrét helyzet ismerete nélkül sem nyúlunk nagyon mellé, ha azt javasoljuk, hogy memóriabővítéssel célszerű kezdeni (ez az egyik legolcsóbb fejlesztési mód), valamint ha a merevlemezt SSD meghajtóra cserélteted. Ez a hagyományos merevlemezt helyettesíti, memóriakártya alapú eszköz, mely sokkal gyorsabb a hagyományos merevlemezeknél. További előnye a kisebb energiafogyasztás (laptopoknál ez hosszabb akkumulátoros üzemidőt jelent), valamint a csendesebb működés (nem kerreg).

Tévhit

Szeretnénk eloszlatni még egy tévhitet: sokan úgy gondolják, hogy lassú a gép, akkor törölni kell róla 1-2 filmet, néhány zenét, hogy több hely legyen rajta, attól biztosan gyorsabb lesz. Ez egy valótlan hit, ugyanis a felhasználói fájlok nem lassítják a számítógépet - kivéve azt szélsőséges esetet, ha a merevlemez kapacitást annyira lefedik, hogy mindössze 1-2% szabad tárhely marad.

Javasoljuk tehát, hogy a felesleges pénzköltés helyett megfontoltan fejleszd a számítógépedet, kérd szakember segítségét és javaslatát, hogy mit érdemes fejleszteni.

Neked elég gyors a számítógéped?

Címkék: számítógép gyorsítás lassú számítógép számítógép tuning

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr36154996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása