A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ahogyan az minden év szeptemberében megszokott, az Apple bemutatta az idei újdonságait.

Nézzük is őket sorban!

Új iPad

Az iPad szériákból most a "hagyományos", vagyis se nem Pro, se nem Air, hanem a sima 10"-os szériából frissített az Apple. Nagyjából 20%-kal gyorsabb az elődjénél az új iPad, fejlődött benne a kamera, ami a videó chateléskor jöhet jól, valamint az eddigi árazást megtartották, ám a 32GB-os modell áráért immár 64GB-ot ad az Apple, ami nagyon jó hír.

Új iPad Mini

A korábban évekig elfeledett kicsi iPad most évről évre frissül, olyannyira, hogy ez méretét tekintve ugyan kisebb, mint a sima iPad, ám tudását tekintve magasan megveri a hagyományos iPad-et. Design alapján az Air és a Pro iPad-ekhez áll közelebb, ezen nincs home gomb, így igen keskeny a kijelző körüli keret, ezáltal ugyanolyan külméret mellett nagyobb lett a kijelző mérete.

Processzor tekintetében pedig szintén nagyon fejlett a kicsi iPad, hiszen a szintén most bemutatott iPhone 13 chipje található meg benne, amiről pedig előre tudható, hogy az élmezőny tetején van.

És a SIM kártyás modelleknél elérhetővé vált az 5G támogatás is, vagyis a mobilnet is rendkívül gyors tud lenni rajta.

A rossz hír, hogy míg a sima iPad ára nem változott az előd modellhez képest, a Mini sajnos drágább lett. De jobb is, így valamelyest érthető az áremelés.

Watch 7

Úgy látszik, az Apple 3 generációnként változtat az órák kinézetén és méretén. Az első 3 széria 38 és 42 mm-es tok mérettel volt kapható, a 4-es, 5-ös és 6-os széria 40 és 44 mm-esek voltak, a 7-es sorozat pedig 41 és 45 mm-es tok mérettel rendelkeznek. A változás nem tűnik soknak, ám mivel a kijelző körüli keret is vékonyabb lett, így összességében 20%-kal nagyobb lett a kijelző mérete. A mérethez tartozó változás még, hogy sokkal vékonyabb lett az óra az elődjeihez képest, ami mindenképp sokat hozzátesz az elegánsabb megjelenéshez. Fontos tudni, hogy a korábbi szíjak továbbra is kompatibilisek az új órával is.

Nagyon sokat fejlődött a kijelző fényereje is, bár ezzel eddig sem volt komoly gond, erős napsütésben viszont mindenképp jól jön a nagyobb fényerő. Szintén nagy előrelépés történt a töltés területén, megjelent ugyanis a gyorstöltés, ami által 8 perc alatt 8 órányi üzemidőt tölthetünk az óránkba.

iPhone 13

Természetesen a legnagyobb várakozás az iPhone 13 körül volt idén is. A korábbi évek gyakorlata alapján idén is alapvetően 2 külön széria kapható, a sima iPhone 13, valamint az iPhone 13 Pro. A Pro sorozatban 2 méret közül választhatsz, a kisebbik 6,1"-os, a Max pedig 6,7", míg a sima iPhone 13-nál a Mini 5,4"-os, a nagytesó pedig 6,1". Ezekben tehát nincs semmi újdonság, ám kapható 5 új szín.

Óriásit fejlődött viszont a kamera, olyannyira, hogy az Apple saját bevallása szerint még soha nem fejlődött egy generáció váltás során olyan sokat a kamerájuk, mint most. A különleges kamera elrendezésnek (is) köszönhető, hogy 40%-kal több fényt képes a kamera lencséje beengedni, vagyis rosszabb fényviszonyok között jobb eredményre számíthatsz. Megjelent a portré mód videózás közben is, vagyis mostantól egy videó elkészítése közben is lehetőséged van egy karaktert élesen tartani úgy, hogy közben a háttér elmosott legyen. Ehhez nem csak a kamera fejlettsége szükséges, hanem hihetetlen számítási kapacitásra is szükség van, amit az új, A15-ös processzor szolgáltat.

Az akku üzemidő is növekedett, 1,5-2,5 órával, a háttértár pedig immár 128 GB-ról indul, és a Pro modellek esetében akár 1 TB is lehet.

A Pro modellek esetén még erősebb a grafikus processzor teljesítménye, és elérhetővé vált végre a 120 herzes képfrissítés, aminek köszönhetően sokkal simábbnak, gördülékenyebbnek tűnnek a képernyőn lévő mozgások. Azt azonban tudni kell, hogy ha bekapcsolod ezt a funkciót, az az akksi üzemidő rovására megy.

Szóval forradalmi újdonságokkal nem rukkolt elő az Apple, ám annyit frissültek az iPhone-ok, hogy kövessék az idő múlását. És mindenképp jó hír, hogy az árak annak ellenére nem emelkedtek, hogy az alap modell tárhely kapacitása duplázódott.

 

Hogy tetszenek az Apple újdonságai?

Címkék: apple iphone ipad ipad mini apple watch iphone 13 iphone 13 mini iphone 13 pro iphone 13 pro max

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9816693242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása