A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Amióta elterjedtek a WiFi hálózatok, azóta okoz sokaknak problémát a gyenge jelerősség, a ház vagy udvar lefedetlen területei. Pedig van megoldás, mutatjuk mit tehetsz.

Mitől gyenge a WiFi jel?

A WiFi jelerősséget alapvetően két dolog befolyásolja. Az egyik, hogy maga a WiFi router milyen erősségű jelet sugároz, a másik pedig, hogy a környezet mennyire veri azt vissza, árnyékolja le. Nyílt téren jelentősen nagyobb hatótáv érhető el, mint egy vasbeton szerkezetű épületben, vagy egy lemez csarnokban. És persze az sem mindegy, hogy a WiFi router a ház melyik részén található.

Alapvetően tehát három dolog miatt lehet gyenge a WiFi jel:

1. alapvetően gyenge jelet sugároz a router,
2. valami leárnyékolja vagy visszaveri a jelet,
3. vagy a házban rossz helyen van a router, távol attól a helytől, ahol WiFi-t szeretnél használni.

Mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet?

Először is érdemes a router pozíciójával foglalkozni, bár ez a legtöbb esetben eléggé kötött, hiszen ahol az internetcsatlakozás van a házban, tipikusan ott szokott lenni a router is, és eléggé bonyolult jelentősen arrébb vinni. Mégis célszerű megpróbálni, ideális esetben ugyanis a router annak a területnek a középpontjában helyezkedik el, amely területet le kellene fednie WiFi jellel. Egy ügyfelünknél az internet csatlakozási pont egy vasbeton lépcsőszerkezet fordulója alatt található részben volt, és ez kitűnő hely abból a szempontból, hogy szinte pontosan a ház középpontjában van, valamint ideális hely elrejteni sok mindent, amit nem akar látni az ember. De borzasztó hely WiFi szempontból. A mindössze 3-4 méterre lévő kanapén alig lehetett mérni 20-30 mbit-es sávszélességet, hiába volt előfizetve 250 mbit-es internet. Aztán át lett fúrva a fal a TV alatti komód mögött, vagyis semmi nem látszott a fúrásból, át lett helyezve a router a komód mögé, és a kanapén egyből lett 180 mbit-es sávszélesség.

Ha maga a router gyenge jelerősséget sugároz, akkor azt cserélned kell, nincs mese. Szintén egy ügyfelünknél adott volt a router pozíciója, amin változtatni nem lehetett, a TV pedig csak WiFi-n tudott csatlakozni a routerre, mivel kábeles kiépítés nem volt a házban. A YouTube teljesen használhatatlan volt, mert mindössze 1-2 mbit-es sávszélesség volt a TV-nél mérhető, de volt, hogy még kevesebb. Ki lett cserélve a korábbi router egy nagy teljesítményű új routerre, és ugyan a nem túl optimális pozíció miatt nagy csodát ez sem tudott művelni, de 30-40 mbit körüli sávszélességet igen, ami bőven elegendő volt az okostévé internetes funkcióinak kihasználásához.

A harmadik lehetőség amivel kiterjesztheted a WIFi hálózat lefedettségét, az az úgynevezett range extender, vagy WiFi repeater. Ez egy olyan eszköz, amit konnektorba  kell dugni, rácsatlakoztatni a meglévő WiFi hálózatra, és annak a jelét továbbítja. Ha pl. a router az előszobában van, a nappaliban pedig gyenge a WiFi, akkor a nappali és az előszoba közötti részen kb. félúton érdemes ilyen range extendert üzembe helyezni. Természetesen ebből többet is elhelyezhetsz a házban, igénytől függően.

Egy ügyfelünk két szintes családi házban él, az emeleten van az internetes modem és a router is, így a földszinten nem igazán volt használható a WiFi. Üzembehelyezett egy range extendert, azóta pedig teljesen jól használható a WiFi a földszinten is.

Fontos tudni, hogy mivel a WiFi jel a távolság növekedésével folyamatosan gyengül, így a sávszélesség is csökken. Ezért a range extender által lefedett területen alacsonyabb sávszélességet fogsz tudni elérni, mint a router környezetében. Léteznek viszont olyan range extenderek, amelyeken kábeles csatlakozási lehetőség is van, így a routerrel kábelesen összekötve ez a probléma megszűnik, a range extender így egy erős jelet tud szórni, hiszen nem egy már eleve gyengébb jelet továbbít.

 

Ha segítségre van szükséged WiFi témában, munkatársaink állnak rendelkezésedre. A WiFi legyen Veled!

Címkék: wifi router internet sávszélesség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8515200888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása