A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem újdonság az arcfelismerés. Már 10 évvel ezelőtt is léteztek szoftverek, melyek segítségével a webkamera képét feldolgozva azonosította be a számítógép a tulajdonosát. Mégis halott technológia volt, nem terjedt el. De talán most el fog!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

A Samsung lépett először

Az okostelefonoknál az iPhone 5s óta az ujjlenyomat azonosítás terjedt el, majd a Samsung "újrafeltalálta" az arcfelismerést. Aztán több gyártó is átvette. Ám volt egy hatalmas probléma vele. Mivel egy egyszerű szoftveres képfeldolgozást végzett a telefon, ezért bármikor átverhető volt egy sima fényképpel.

Magyarán a saját telefonodon ha kikerested a tulajdonos Facebook profilját, akkor a profilképével fel tudtad oldani a telefont. Így teljesen értelmét veszíti a funkció.

Jött az Apple

Az Apple szeptemberben bemutatta a jubileumi iPhone-t, az iPhone X-et. Ebben az egyik legnagyobb innováció az arcfelismerő funkció. Ám az Apple nem csak egy sima fotófeldolgozást végez, hanem a telefon előlapi kamerája mellett több szenzor is dolgozik, melyek segítségével 3D-s analizálást képes végezni a telefon. Így tehát egy 2 dimenziós fényképpel nem lehet feloldani a képernyő zárolását.
De mit ígér az Apple?

Egészen konkrétan azt, hogy képes megkülönböztetni az egypetéjű ikreket egymástól, sőt, a legprofibb hollywood-i maszkosok alkotásaival sem lehet átverni a telefont. Mindezt úgy, hogy Téged viszont elismer akkor is, ha frizurát váltasz, szemüveget vagy sapkát viselsz, vagy hölgyek kisminkelik magukat vagy kendőt használnak.

Míg az ujjlenyomat azonosításra az Apple azt mondja, hogy 50 ezer az 1-hez az esély, hogy más valaki ujjával fel lehessen oldani a telefon zárolását, addig a Face ID-nak (ejtsd: fész ájdí) keresztelt azonosítással 1 millió az 1-hez az esély.

Más kérdés persze, hogy a gyakorlatban hogyan fog majd működni, és lesz-e sebezhetősége, de ez a jövőben majd kiderül.

Ismét jön a Samsung

És amiért azt gondoljuk, hogy ez a technológia most elterjedhet széles körben az az, hogy a Samsung Galaxy S9-ben (ami jövőre fog megjelenni) is lesz 3D-s arcfelismerés, ami ha nem is teljesen ugyanazt a technológiát fogja használni, mint az Apple rendszere, mégis hasonló elvek szerint fejlesztik.
Márpedig ha ez a két neves gyártó 3D-s arcfelismerést fejleszt (és előlegezzük meg a bizalmat nekik, hogy a gyakorlatban is stabilan és jól fog működni), akkor a többi gyártó is nagy eséllyel fogja lemásolni a technológiát.

 

Te milyen biztonsági zárolást használsz? Jelkód? Ujjlenyomat? Vagy várod a 3D arcfelismerést?

Címkék: arcfelismerés Face ID

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr913112932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.29. 12:38:35

Samsung... a mobilom ujjnyom szkennere három ujjat tud tárolni. Ehhez képest többször megtörtént, hogy olyan ujjal engedett be, ami biztosan nem lett rögzítve. Ha ilyen lesz az arcfelismerőjük is...

Omnimantia 2018.03.04. 13:17:37

Nekem OP5-ön ujjlenyomat + arc + PIN

Omnimantia 2018.03.05. 11:26:10

Igen, ilyen ronda arc nincs még egy amivel összekeverjen :)
süti beállítások módosítása