A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Jónéhány weboldalon előfordul, hogy belépéskor vagy adatlekéréskor igazolni kell, hogy nem robotok vagyunk, hanem húsvér emberek. Ehhez egy torzított betűkből álló felirat vagy számsor helyes begépelése szükséges. Idegesítő dolog, de ennek hamarosan vége.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Mi ez az egész, és mire jó egyáltalán?

Vannak weboldalak, ahol olyan adatlekérdezéseket indíthatsz, amely adatlekérdezés viszonylag nagy erőforrást igényel a weboldal kiszolgálójától. Viszont mivel az adatok publikusak, tehát bárki számára hozzáférhetők, ezért ún. robotok is képesek az adatbázisban lekérdezéseket indítani, amik nagyon megterhelik a weboldal kiszolgálót (percenként akár több ezer lekérdezést is indíthatnak így robotok), kvázi tönkretéve ezzel a szolgáltatást.

Ez ellen védekeznek úgy az ilyen weboldalak üzemeltetői, hogy egy mezőben valamilyen szöveget jelenítenek meg, de eltorzított formában, így a robotok azt nem tudják értelmezni, viszont az emberi agy igen. Így ha vissza tudod helyesen gépelni a megjelenő szöveget, akkor ezzel bizonyítod, hogy Te egy valós személy vagy a monitor mögött, nem pedig egy robot. Ezt hívják Captcha-nak (ejtsd: kepcsö).

A szó eredete az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart azaz egy “teljesen automata nyilvános Turing-teszt az ember és a számítógép megkülönböztetésére. (forrás: startlap.hu wiki)

Na tehát, a captcha képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógépes robotoktól. A módszer hasznos és jól is működik (működött), viszont rendkívül idegesítő tud lenni.

Jött az újítás, a reCaptcha

Azon túl, hogy idegesítő volt a captcha, volt még két hátránya. Az egyik, hogy néha az emberi agy sem tudta értelmezni a kiírt szöveget, annyira el volt trozítva, és ha hibásan gépelted be, akkor újra kellett kezdened. A másik, hogy a robotokat is hozzáfejlesztették a captcha-hoz, vagyis képesek voltak a robotok is kiolvasni és értelmezni a szöveget, majd "visszagépelni", így átverve az éppen ellenük fejlesztett rendszert.

A reCaptcha egy sokkal intelligensebb eszköz, amelynél elég volt bepipálnod, hogy "Nem vagyok robot", és a rendszer viselkedéselemzést végzett (reakció idők, egér mozgás elemzése, stb.), ebből pedig megállapította, hogy valójában ember ül a gép előtt, vagy robot próbálkozik.

Sokkal felhasználóbarátabb megoldás, ha pedig bizonytalan a mesterséges intelligencia, akkor mégis feldobja Neked a korábbi megoldásban használt eltorzított szöveget. Újításként előfordul, hogy nem szöveget dob fel, hanem 9 fényképet, és megkér, hogy pipáld ki az összes olyan fotót, amelyen látható például kirakat, vagy tengerpart, vagy egyéb jellegzetes dolog.

És íme az üdvözítő közeljövő

A Google bejelentette (merthogy az ő fejlesztése a Captcha és reCaptcha), hogy az elmúlt években annyira sok felhasználói adatot elemetek ki, hogy a mesterséges intelligenciájuk már képes pusztán a weboldal böngészése során keletkező emberi viselkedésből kideríteni, hogy ember vagy számítógép próbálkozik elküldeni egy űrlapot vagy lekérdezni adatokat, így tulajdonképpen úgy fog a jövőben végbemenni ez a vizsgálat, hogy abból a felhasználó semmit sem vesz észre, teljesen a háttérben fog lezajlani minden.

Ha mégis elbizonytalanodik az intelligens elemző rendszer, akkor pedig mégis feldob egy korábban használd megoldást, hogy mégis igazold, nem robot vagy.

 

Téged is idegesítenek a captcha kódok?

Címkék: captcha recaptcha

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr712344525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása