A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Két hete a touchpadokról írtunk, hogy milyen sokrétű funkciói vannak. Azonban ha nem tudod megszokni, akkor marad a jó öreg egér. De milyet érdemes választani?

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Milyen egér típusok vannak?

Alapvetően két nagy csoportra oszthatók az egerek: vezetékes és vezeték nélküli. A vezetékes egerek lehetnek hagyományos PS2-es csatlakozóval szerelve (ez már egyre inkább kiszorul a piacról), vagy pedig USB csatlakozóval. Ez utóbbi a gyakori manapság.

A vezeték nélküli technológia kétféle módon jöhet létre. Az egyik, amikor az egérhez tartozik egy kis vevőegység, melyet a számítógépbe kell dugni (USB csatlakozóval). Ez a kis egység veszi a jelet az egértől, és a számítógép tulajdonképpen ugyanúgy kezeli, mintha egy vezetékes egeret dugtunk volna be.

A másik lehetőség a bluetooth, amikoris a számítógépbe nem kell csatlakoztatni külön vevőegységet, hanem a beépített bluetoothra tud csatlakozni az egér. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a gépben van bluetooth. Elsősorban laptopoknál jellemző, asztali gépeknél nem, hogy bluetooth adapterrel rendelkezzenek.

Melyik a jobb?

A vezeték nélküli egereknek két hátrányuk van. Az egyik, hogy elemmel működnek (némelyik akkumulátoros), így vagy tölteni kell, vagy elemet cserélni benne időközönként. Ez egyáltalán nem nagy probléma, hiszen a mai modern egerek akár 1 évig is képesek két darab ceruzaelemmel (AA) üzemelni, de a 4-5 hónapos üzemidő még a napi folyamatos használat mellett sem jelent problémát.

A másik "gond" csak a profi gamereseknél jelentkezik (illetve jelentkezne), hiszen nekik a játékok minél pontosabb irányításához olyan egereket fejlesztenek a gyártók, amelyek érzékenysége sokkal nagyobb egy átlagos egérhez képest, így egyrészt jóval több elmozdulási adatot kell küldeni az egérnek a számítógép felé, másrészt sokkal gyorsabban. Erre a vezeték nélküli technológia nem eléggé megbízható és stabil, ezért a gamer egerek mindig vezetékesek.

Szóval ha nem okoz problémát az évenkénti 1-2 elemcsere, és nem akarsz gamer egeret, akkor bátran válassz vezeték nélküli egeret. Laptopokhoz kifejezetten kényelmes, de asztali gépnél is jó, ha kevés kábelt kell kerülgetni. Viszont asztali gépeknél érdemesebb billentyűzettel együtt, szettben megvásárolni.

A vezetékes megoldás hátránya épp az előbb említett vezeték, ami sokszor gondot jelent, nem elég hosszú, vagy épp nehéz elvezetni szépen, vagy folyton összegubbancolódik valamivel. Előnye a vezeték nélküli megoldással szemben - túl a gamer egereknél leírtakhoz képest - hogy olcsóbb a vezeték nélküli társaknál.

Milyen egyéb szempontokat érdemes még figyelembe venni?

Egyrészt természetesen a designt, hiszen mégiscsak fontos, hogy amit egész számítógépezés alatt fogdosol, az legyen szép és esztétikus. A szín is fontos lehet.

Szintén fontos az optikai szenzor. Ez figyeli az egér elmozdítását. Ahogy írtuk fentebb, a gamer egereknél ez nagyon pontos, nagyon érzékeny, így a legminimálisabb elmozdítást is érzékeli. Nagyobb trükk viszont a mindössze néhány egérnél kínált extra funkció, mely szerint üveg felületen is képes tökéletesen működni. Nem magától értetődő ez, ugyanis a hagyományos egerek infra vagy lézer fényei az üvegen átmennek, és nem verődnek vissza, így az elmozdulást sem tudja érzékelni az egér. Szóval ha Te üveg asztalon szeretnéd használni az egeret, akkor erre vásárláskor külön figyelj oda!

Nagyon, de nagyon fontos az egér mérete, és formája. Egy nagyobb kezű ember egyszerűen megőrül egy kicsi egér használata közben, míg egy kis kezűnek a nagy egér lesz kényelmetlen. Érdemes vásárlás előtt kipróbálni, hogy jól kézbe illeszkedik-e az egér. Ha erre nincs mód, akkor válassz átlagos méretűt, és semmiképpen se egy apró csinos darabot.

Extra gombok, extra funkciók. Néhány egérnél megfigyelhető, hogy több gomb is van még elhelyezve az oldalán, tetején, stb. Ezeket a gyártó által kiadott szoftverrel lehet személyreszabni, és beállítani, hogy melyik gomb mit csináljon, ha lenyomod. Néhány felhasználási környezetben ez előnyös lehet, és ha így van, akkor érdemes ilyen egeret választani.

És természetesen a márka sem mindegy. Gagyit venni nem érdemes, mert elfogadhatóan jó minőséget is lehet már 1500 Ft körül vásárolni, szóval túlzottan sokat spórolni nem lehet. A Logitech is kínál vezetékes egeret 2500 Ft körüli áron, az pedig már tényleg a strapabíró és hosszútávú megoldás. Vezeték nélküli egérből elsősorban a Logitech vagy Microsoft termékei a megbízhatók, 4-5 ezer forinttól indul a kínálat, akár 20-30 ezer forintig is válogathatsz. A gamer sorozat más tészta, ott az olcsó megoldások 4-5 ezer forinttól indulnak, a profik pedig valahol 50 ezer forint körül vannak.

 

Jó egerészést, válassz megfelelő egeret!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr6811830947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.23. 15:58:34

Van vezetékes, van vezeték nélküli, utóbbiból saját adapteres és bluetooth-os. Valamint van hagyományos egér és van ú.n. "hanyattegér", aminek egy görgője van és elsősorban hüvelykujjas használathoz tervezték(tény, ebből nagyon keveset találni a boltokban)

Állítólag a nem bt-s egér és billentyűzet biztonsági kockázatot jelent. Szerintem a bt-os is :)

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.10.24. 12:15:40

@Hóhér az utolsó barátod: A hanyattegérről tényleg nem esett szó, de annyira réteg cucc, hogy túl sok értelme nem is lett volna pazarolni rá a pixeleket :)

Akinek az kell, úgyis tudja, aki nem tudja, annak meg arra nincs és nem is lesz szüksége rá.

A biztonsági kockázat téma meg az emberek 99%-ánál semmilyen valódi biztonsági kockázatot nem jelent, sőt. Igazából ugyanúgy a WiFi-n keresztül is hozzá lehet férni egy géphez (mindkettő 2,4 GHz körül működik), a BT pedig akkor is megy a laptopban, ha nincs rá semmi csatlakoztatva. Más kérdés, hogy ki lehet kapcsolni.

De akkor meg az internetet is tiltsuk le :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.24. 18:16:59

@MasterMind Számítástechnika: hát nem t'om. Nálam, mióta tudom, hogy van, mindig kikapcsolt állapotú a bt, ha nem használom.
Azért egy jól beállított wifit ne említsünk egy lapon egy wireless egérrel, aminek a tervezésekor nem törődtek a biztonsággal, elég ha megy... Mondjuk az egér rádiója inkább a kiadott információk miatt jelenthet kockázatot, nem annyira behstolási pontként :)
süti beállítások módosítása