A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ugyebár a számítógépet leginkább két perifériával kezeljük, a billentyűzettel és az egérrel. A laptopoknál a billentyűzettel nincs is nagy gond, mert szinte megegyezik az asztali gépeknél használt billentyűzettel, az egér viszont már más kérdés. Először a "pöcökegérnek" nevezett kis joystick szerű megoldások terjedtek el, amit hamar felváltott a touchpad, magyarul érintőpadnak lehetne nevezni, de ez így elég bután hangzik.

Sok felhasználó nem szereti a touchpadot használni, és inkább hagyományos egeret használ a laptophoz, pedig egy modern jó touchpad sokkal többet tud egy sima egérnél. Nézzük, mik ezek!

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Ez volt régen

A touchpad régen egy egészen kicsi méretű érintésérzékeny felület volt, ami ráadásul nem is mindig "érezte" jól az ember ujját. A touchpad alatt voltak a bal és jobb egérgombok. Sokszor nehézkes volt a működésük, és gyakran kellett "átfogni", mivel nem lehetett egyszerre hosszú utat megtenni az ujjunkkal.

Aztán jött a fejlődés

Az idő előrehaladtával aztán jöttek az újítások, a touchpad mérete egyre nagyobb lett, aztán idővel bejöttek az olyan extra funkciók, mint például a balra-jobbra vagy a le-fel gördítés. Ehhez elég volt a touchpad szélén húzni az ujjunkat, és máris úgy működött, ahogyan az egéren a scroll gomb.

A touchpad felületét megbökve pedig kattintani tudtunk, így nem kellett lenyúlni külön a gombhoz.

Hol jár ma a technika?

Manapság a touchpad felületébe integrált gombok a menők, így még nagyobbak lettek a touchpadok, hiszen a gomboknak nem kell külön helyet kihagyni, hanem már az is érintésérzékeny felületet kapott, de úgy van kialakítva, hogy a touchpad bal és jobb alja lenyomható, és fizikai gombként viselkedik. A legtöbb laptopnál ez a mai használt megoldás.

Megjelentek a gesztusvezérlések is, vagyis az okostelefonoknál már bevált kicsinyítés-nagyítás és emellett számos egyéb funkciót is "elrejtettek" a touchpadon. Mivel egyszerre több (akár 4) ujjunkat is tudja külön-külön érzékelni, ezért tulajdonképpen már csak fantázia és szoftver kérdése, hogy milyen funkciókkal ruházzák fel a touchpadot.

Itt a görgetés funkció általában már a touchpad teljes felületén működik, mindössze egyszerre 2 ujjunkat kell húzgálni rajta.

És mi a jövő?

Nem emeltük ki eddig az Apple megoldásait, pedig touchpad (bocsánat, Apple nyelven Trackpad) vonatkozásában is mindig élen járt az Apple. Egyrészt az ő gépeiken van mindig a legnagyobb méretű, ergo a legkényelmesebb touchpad. Az Apple gépein jelent meg először a gombokkal egybeintegrált touchpad is, és a sok funkciót rejtő gesztusvezérlések is nála jelentek meg.

Az Apple a touchpad felületét üvegből készíti, így sokkal "selymesebb", mint bármilyen más gyártóé, és sokkal kellemesebben csúszik rajta az ujjunk. Szintén egyedülálló, hogy az Apple valahogy érzi, hogy a touchpaden csak rajta felejtettük az egyik ujjunkat, vagy épp kétujjas műveletet akarunk végrehajtani rajta.

Viszont az Apple csendben csodát tett nem is olyan régen. 1,5 évvel ezelőtt mutatta be a Force Touch elnevezésű touchpadet. Ezen nincs fizikai gomb (még a touchpad elá rejtve sem), mindössze egy szerkezet jelez vissza ellenrezgéssel a nyomásra azt az érzetet keltve, mintha valójában lenyomtál volna egy gombot. Ez a touchpad viszont már érzékeli az ujjad nyomásának erősségét is. Ez nagy fegyvertény, mert például ha egy zenében akarsz tekerni, akkor annál gyorsabban teker, minél erősebben nyomod a felületet. Ha csak éppen nyomod lassan teker, ha erősen, akkor gyorsan.

A touchpad teljes felültét használhatjuk úgy, mintha egy gomb lenne, tehát egyszerűen mozgatod az ujjaddal a kurzort, és anélkül, hogy fel kellene emelned az ujjad és koppintanod kellene vele, egyszerűen ott hagyod és még lejjebb nyomod egy kicsit. Elsőre szokatlan, aztán rájössz, hogy nincs ennél jobb, és a minden mással kínszenvedés lesz a munka.

A görgetés irányát is megváltoztatta az Apple. A hagyományos megoldásnál ha azt akartuk, a képernyő menjen feljebb, az egérrel lefelé görgettünk. Hiszen a lentebb lévő tartalmat szerettük volna látni. Az Apple átállt az okoskészülékeknél használt megoldásra: ha felfelé akarjuk tolni a képet, akkor felfelé görgetünk. Ez a funkció visszakapcsolható a korábban megszokottra, de valójában tényleg logikusabb és kényelmesebb ez a megoldás, mindössze át kell szokni rá.

A nagyítás és kicsinyítés funkció kétujjal történik, mint az okostelefonoknál, viszont ha kétujjal duplán koppintassz a touchpadra, akkor intelligens nagyítást kérhetsz, és ekkor a kurzornál lévő részt nagyítja ki. Újabb kétujjas dupla koppintással visszaáll az eredeti méret.

A fotókat viszont forgathatod két ujjal, egyszerűen ráteszed a két ujjadat, és elfordítod a touchpadon. Ahogy fordítod az ujjad, úgy fordul a kép.

Kétujjas jobbra vagy balra görgetéssel válthatsz az oldalak között internetezés közben, háromujjas jobbra vagy balra gördítéssel a teljes képernyős alkalmazások között, négyujjas "csípéssel" a gyorsindító menüt hozhatod be, négyujjass "kitárással" pedig az alkalmazásokat széttolva az asztalt jeleníttetheted meg.

Ezek a funkciók az Apple új gépein már működnek, bár természetesen szoftveres támogatottságra is szükség van hozzájuk. Viszont ne legyenek kétségeink, a következő néhány évben a többi gyártó is elő fog állni hasonlóan intelligens touchpadokkal és a Microsoft is fel fogja készíteni a Windowst arra, hogy ezek vagy hasonló funkciók elérhetők legyenek a saját operációs rendszerükben is.

 

Ismerd ki, mi mindent tud a touchpad a gépedben, mert sok érdekes és hasznos funkciót rejthet.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8411778289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.09. 17:24:10

A magam részéről... hogy úgy mondjam, gyűlölöm azt a tapipadot, amelyiken nincs önálló gomb.
Sok esetben van úgy, hogy a gombon tartom az ujjam. Ha a gomb is érintő felület, akkor ezt nem tehetem meg, mert az érintést kattintásként értékeli a nyomorult és elviszi a kurzort, sokszor ablakot is vált a gép.
Viszont a relatíve jól fejlett empátiám ellenére, képtelen vagyok megérteni azokat, akik nem tudnak megbarátkozni a tapipad használatával.

Újabbakon, linux alatt pl. a kétujjas érintés = jobb klikk, némelyiken a négyujjas az alt-tab funkcióját valósítja meg.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2016.10.12. 15:19:00

@Hóhér az utolsó barátod: Bocs a megkésett válaszért.

Próbálj ki egyszer egy MacBook-ot. Egyrészt nyugodtan rajta felejtheted az ujjad, nem fogja érintésnek érzékelni, figyelmen kívül hagyja és kész. De amikor le is nyomod, akkor kattan. Ezen kívül bárhol (!) lenyomhatod, mindenhol kattintásnak fogja venni, és ehhez nem kell közben felemelni az ujjad, hogy koppints. Ez egy átlag laptopnál úgy néz ki, hogy ujj mozdít, felemel, koppint, és megvolt a klikk. A MacBook-nál ujj odahúz, és kicsit erősebben lenyom, és kattan is. Zseniális, tényleg.

Én is mindig egeret használtam a tapipados laptopok mellett amikor asztalon használtam a gépet, aztán úgy megszerettem ezt, hogy az egér hónapokig nélkülözve lett, majd végül le is került az asztalról. Nincs rá szükség, a touchpad ki merem jelenteni, egyszerűen kényelmesebb, jobb és többet tud. De ez tényleg csak a MacBook-okra igaz.

Ezzel együtt egy átlag laptop touchpadja is megszokható cucc, lehet azokkal együtt élni, bár tény, hogy van néhány olyan gagyi, ami tényleg használhatatlan. És ilyet sajnos Dell gépben is láttam már.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.14. 00:20:41

@MasterMind Számítástechnika: Mac-re nincs pénzem már. Egy Dell Inspiron 7559 volt ilyen, az e téren katasztrófa volt.
Majd egy E5570, az viszont rendes gombokkal rendelkezett.
Ja. meg egy HP ProBook G5, de az a 7559 kategóriába tartozott ilyen szempontból.

-atti- 2017.02.08. 12:14:42

Nekem nagyon nem jön be ez az integrált gombos megoldás, hagyományos módon gyakorlatilag képtelen vagyok vele úgy kattintani, hogy a kurzor ott maradjon ahol kell. Az öreg acerem külön gombos pad-ja tud görgetni és a gombok is tökéletesen működnek rajta, szívesen megtartanám ha egyszer gépet cserélnék. A családban lévő sokkal újabb Lenovo integrált gombos pad-ja gyakorlatilag használhatatlan, 10-ből talán 3 kattintás megy oda ahova kell, mert kattintás közben óhatatlanul elmozdul az ujjam. A bal gombot még csak-csak kiváltom a koppintással, bár ekkor is sokszor arrébb megy a kurzor, de a jobb gomb esetében ilyen opció nincs.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2017.02.08. 12:16:55

@-atti-: a MacBook-nál nincs ilyen probléma, az almások ezt (is) megoldották :)

zoni 2019.03.02. 13:33:10

Én is kipróbáltam pár éve az újabb gomb nélküli tapipados gépeket és nem értettem hogyan tudja ezt a megoldást valaki normálisan hibák nélkül használni.
Ezek után nagyon finoman dolgoztam a laptopjaimon otthon és a munkahelyen is, hogy nehogy rákényszerüljek újabb tapipados gépet venni. Hát eddig tartott.
Kénytelen voltam új Lenovo notit venni. Gondoltam a felső kategóriából választok, mert azok biztosan finomabb és profibb tapipaddal rendelkeznek.
Lassan 1 hónapja kénytelen vagyok használni, de az őrület határán vagyok. Egyszerűen képtelenség használni. Ha át kell húzni egy mappát valahova, vagy a jobb klikket kell használni borzasztó miket művel.
Ha videót akarok szerkeszteni, ahol nagy szereoe van a jobb klikknek, valami őrjítő káosz, amit művel.
Kipróbáltam a munkatársam HP notiját, ami a legújabb fejlesztés és ugyanazt tapasztaltam.
Azon gondolkoztam, ha mindenki manapság ilyen tapipadot használ, akkor biztosan velem van a baj.
Megkértem a barátaimat, hogy mutassák meg ők hogyan használják a notijaik tapiját, hogy nem hibáznak. erre kivétel nélkül ugyanúgy szerencsétlenkedtek, ahogy én. Kérdeztem hogyan tudnak így dolgozni vele.
Jaaaa! jött a válazs: Külső egérrel!!!

Ezek után kérdem én. Aki ezt az idióta gyökér megoldást kitalálta, hogy a fenébe nem tesztelte, hogy legalább annyira használható-e, mint a régi gonbos megoldás?

Olyan szívesen leültetném, hogy végezze el azokat a műveleteket hiba nélkül, amiket a gombos tapipaddal könnyedén elvégezhető 0 tévesztéssel.

Annyiszor rúgnám bokán ahányszor hibázik.
Hiába tudnak mindenféle csirinirit az új tapipadok, ha az egyszerű műveleteket nem lehet velük munkaszerűen hibátlanul elvégezni. Kénytelen vagyok külső egérrel használni a legújabb fullextrás notimat

Mack-et nem próbáltam, de az összes többit amivel mostanában találkoztam mindegyikben csalódtam.

Elnézést a kirohanásaimért, de hatalmasat csalódtam eme nem is olyan új fejlesztésben.

zoni 2019.03.02. 14:11:44

Ja, ami érdemel még 1-2 szót.

Kedden vettem a gépet ... üzletben, amit szerdán visszavittem, hogy a tapipadja valószínű hibás, mert használhatatlan.
Az eladó kipróbálta és ő sem tudta tévesztés nélkül használni. Korrekt módon azonnal felajánlotta a cserét, de hozzátette, hogy mindegyik ilyen lesz.

Igaza volt, valóban a másik is -harmadik is ugyanilyen bizonytalanul működött és nem csak a Lenovo.
Nem tudtam mit tenni, megköszönve a korrekt hozzáállást, felháborodva és kiábrándulva eljöttem.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ne áltassa magát senki, hogy ha drágább gépet vesz, akkor majd hibátlanul tudja használni a gomb nélküli tapipados gépét.

Szánalmas a fejlesztők-gyártók részéről!

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2019.03.07. 09:30:26

Teljesen igazad van, sajnos számos laptop gyártó touch pad-ja bőven hagy kívánni valót maga után. Konkrétan a gombokkal egybeépített touch paddal személy szerint semmi bajom nincs, de az érzékenységükkel, finomságukkal azért akad probléma.

Tudom, hogy az Apple más világ, és más árkategória, de az ő touch padjaik maga az álom. Semmi hiba, semmi félreértelmezés, bizonytalankodás. 100-ból 100-szor azt csinálja amit kell, és meglepő módon még azt is tudja, hogy több ujjas műveletet szeretnék végrehajtani, vagy csak ottfelejtettem egy ujjamat valamelyik sarokban (ilyenkor azt teljesen figyelmen kívül hagyja). Zseniális, ha egyszer teheted, próbáld ki, ha más nem, legalább egy üzletben, ahol árulnak Mac-et.

zoni 2019.03.08. 21:15:04

@MasterMind Számítástechnika:
A Lenovo se volt olcsó, simán vehettem volna az árán Apple notit is, de a környezetemben senki nem használ és nem nagyon volt esély rá, hogy közel kerüljek egyhez, amit tesztelhetek.
Mindenképpen kiszeretnék próbálni egyet és ha valóban használhatóbb a tapija, gondolkodás nélkül váltani fogok.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2019.03.08. 21:47:07

@zoni: nem tudom, hogy hol élsz, de Nyíregyházán szívesen mutatok egy MacBook-ot, amit kipróbálhatsz.

zoni 2019.03.09. 19:24:05

Nagyon köszönöm, de picit messze vagyunk egymástól. kb.300km :(
süti beállítások módosítása