A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A múlt héten írtunk az okostévékről, és szó volt arról, hogy lehetséges adatok tárolni egy központi helyen, a számítógépen kívül. De mi is ez pontosan? Ezt fogjuk most bemutatni Neked.

Érdemes elolvasni ezt a levelet?

Központi adattárolás? Az minek?

A központi adattárolás lényege, hogy az adataidat (dokumentumok, filmek, zenék, fotók, stb.) nem a saját számítógépeden, egy külső merevlemezen vagy egy pendrive-on tárolod, hanem egy központi adattárolón.

Ennek számos előnye van:

  • könnyedén kialakítható egy többpéldányos, biztonságos adattárolás
  • bármelyik eszközödről eléred az itt tárolt adatokat
  • számítógépcsere esetén nem kell bajlódnod az adatok átköltöztetésével
  • nincsenek veszélyben az adataid, ha a laptopodat elhagyod vagy ellopják Tőled
  • interneten keresztül bárhonnan hozzáférhetsz az adataidhoz

Mi kell ehhez?

Nem túl bonyolult kialakítani egy ilyen központi adattároló rendszert. Ehhez szükség van egy olyan eszközre, ami erre képes (ezt hívják NAS-nak, vagy NAS szervernek). A NAS a Network Attached Storage szavak kezdőbetűiből áll, jelentése: hálózatra csatlakoztatott adattároló.

Ezekből sokféle létezik, kezdve az egy lemezes kivitelekkel, de van belőlük 2, 4, 8 vagy ennél is több lemez befogadására képes változat is. Otthoni célra a 4 lemezesnél nagyobbra nem igazán szokott szükség lenni, de általában az egy vagy két lemezes változat is elegendő.

A több lemezes kivitelek előnye, hogy itt már az adatbiztonság is megoldható, tehát ha pl. 2 db merevlemez van egy ilyen eszközben, akkor elérhetjük, hogy mindkettőn mindig pontosan ugyanaz a tartalom legyen, így amennyiben az egyik merevlemez meghibásodik, a másikról az adatok még mindig kinyerhetők.

Természetesen attól függ melyik változatra van szükséged, hogy szempont-e az adatbiztonság, és mekkora tárhely igényed van. Ezekbe a NAS szerverekbe ugyanolyan szabványú merevlemezek kerülnek, mint egy asztali számítógépbe, mégis javasolt a kifejezetten NAS-ba szánt merevlemez választása, mert azok tartósabban bírják a folyamatos használatot.

Ha nincs NAS, elég egy jó router is?

Egy valamirevaló mai router már rendelkezik USB csatlakozással, ezt kihasználva pedig simán csatlakoztathatunk oda egy USB-s merevlemezt, máris kész a központi adattárolás.

Ennek a megoldásnak az a hátránya a NAS által kínált megoldással szemben, hogy nem annyira tartós, nem lehet az adatok tükrözését megoldani, és nem tudsz több merevlemez beillesztésével hatalmas tárhelyet biztosítani.

Ennek ellenére, ha Neked csak egyszerűbb célokra szükséges a központi adattárolás, nem akarsz automatizált biztonsági mentést és elegendő egy merevlemez kapacitása (akár 2 TB is lehet), akkor elegendő lehet egy jó router, és nem szükséges ezért egy NAS-t vásárolnod.

 

Tárold központi helyen az adataidat, és lehetőleg használd ki az automatizált biztonsági adattárolást.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr107481820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.24. 12:50:01

Megkérdezhetem, hogy mivel foglalkozol/foglalkoztok?
Nem ez az első poszt ezen a blogon, amit kedvem lenne ízekre szedni. Jelen esetben a lustaságon kívül visszatart a mobilom, de ha rá tudom venji magam, hogy egy nagyobb gépet bekapcsoljak, akkor pár mondatban össze fogom foglalni... :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.24. 13:37:59

No, csak szemezgetve...

Központi adattárolás. Elsősorban el kellene dönteni, hogy otthoni NAS-ról vagy felhőről beszélünk.
Utóbbi esetben tényleg elérhető könnyen, bárhonnan a netről.
Ha egy otthoni NAS... hát azt inkább ne akarja senki elérni a netről, aki egy ilyen, full kezdőknek szóló írásból ismerkedik a témával!
(megoldható, csak nem kell csodálkozni, ha két nap múlva hemzseg a vírusoktól és egyéb kártevőktől a tároló)

A központosított tárolásnak azért van hátránya is: pl. egy hardveresen nem eléggé védett tároló egy közeli villámcsapástól vagy egyéb elektromos problémától (vagy bármi egyébtől) tönkremegy, akkor minden adatod elveszett és ilyenkor hiába a tükrözés.
(sőt, ha valamiért megsérül a NAS vezérlője, akkor megtörténhet, hogy a cserekészülék fel sem ismeri a diszket - pár éve láttam ilyet, gyanítom, nem egyedi eset)
Backup célokra a NAS-t... hát nem tudom, én max. átmeneti tárolóként használnám úgy, hogy az oda kipakolt mentéseket rövid időn belül tovább tolom egy USB-s diszkre vagy egyéb, offline adathordozóra.

USB-s diszk. Vannak hátrányai, pláne ha routerre dugod. Például lassú. Némelyik nagyon... Egyébként WD-ből láttam olyan USB-s eszközt, amit NAS-nak nem neveznék, de két WD Blue diszk volt benne, amit valahogy még konfigurálni is lehetett, hogy RAID0, RAID1 vagy két független diszk legyen. Szóval az USB és a tükör még nem zárják ki egymást.
Ugyanakkor ha komolyabban veszem a dolgokat, router-t sem biztonsági, sem teljesítménybeli okok miatt nem használnék NAS jellegű tárolónak.

Egyelőre ennyi... alaposabban át kellene olvasnom az egész posztot egy tisztességes kritikához, az meg nem megy, annyira rosszul látok. :(

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.05.24. 17:06:14

@pythonozok:

Szia,

kérdezted, hogy kik vagyunk. Nevünket vállaló emberek (nem úgy, mint Te), akik Nyíregyháza piacvezető számítástechnikai üzletét működtetik. Ez persze a blogunkból is kiderül (le van írva), csak úgy fest, addig nem terjed a figyelmed.

A tanácsaink a saját véleményünket és szakmai tapasztalatunkat tükrözik, melyek nagyon sok ügyfelünknek segítenek, és sokan hálásak érte. A legmélyebb szakmai dolgokba nem megyünk bele, mert egy átlag felhasználónak nincs rá szüksége, valamint csak összezavarná sok ismeretlen kifejezés (így is akad benne bőven).

Az elmúlt hetekben trollkodni jársz hozzánk, de nem moderáltunk ki - ezt most sem tettük meg - de javasoljuk, hogy a mások írásainak lehúzása helyett vedd kezdbe a billentyűzetet, és írj jobbat. Bárkinek lehet. Nem tetszik amit írunk? Nem kötelező olvasni. Nem értesz vele egyet?

Írj jobbat. Segítünk is Neked. Hétről hétre témát találni nem könnyű. Vedd elő a korábbi leveleinket, és mindegyik témát kidolgozhatod sokkal jobban, mint mi. Te mivel is foglalkozol egyébként?

Úgy fest sok mindenhez értesz, a társadalmi problémáktól a katonai drónokon át az informatikáig. Más kérdés, hogy mindenhol csak kritizálni és kötekedni tudsz. De persze ez egy igazi troll dolga, nemde?!

Szóval elő vele: ki vagy, és mivel foglalkozol?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.24. 17:27:05

@MasterMind Számítástechnika: bocs, mobilfelületen csak egy nick látszik.
Szóval szerinted trollkodás, ha valaki szóvá teszi, hogy hülyeséget írtok? Jó tudni...
Hogy ki vagyok? Van jelentősége? Ex banki rendszergazda, közel harminc éves IT-s múlttal.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.24. 17:29:00

@MasterMind Számítástechnika: és nem, nem fogom megírni helyetted, ellenben megköszönhetnéd, ha valaki veszi a fáradságot és legalább a hibáid egy részére felhívja a figyelmedet.

MasterMind Számítástechnika · www.mastermind.hu 2015.05.24. 20:31:08

@pythonozok:

Azért gond, mert amiket írunk, azok nem hülyeségek. Alapvetően jó dolgok. Hogy Neked más véleményed van, ez rendben, és tiszeletben tartom. De az, hogy hétről hétre próbálsz mindig belekötni, az nem egy jószándékú "kiegészítem további jó tanácsokkal az írást" típusú hzzászólásnak tűnik. Mindegy is.

Helyettem ne is írd meg, én annyit mondtam, ha úgy érzed tudsz színesebb és színvonalasabb blogot írni a témában, akkor csak hajrá, minden lehetőség adott hozzá.

A trollkodásról pedig: a legutóbbi hozzászólásaid a "trollforgató" blogban történtek, a blogod neve pedig "visszabeszélő".

Na mindegy, a jószándékú hozzászólást továbbra is szívesen vesszük. Kérlek olyan szemmel próbáld olvasni a cikkeinket, hogy azok egy átlag felhasználónak íródnak, nekik kell megérteni, és nem egy legalább közép-haladó szinten lévő IT gurunak.

Peace.
süti beállítások módosítása