A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Az interneten keresni pofonegyszerű - gondolhatnád. Persze ez nem egészen igaz, hisz sokszor mégsem sikerül megtalálni a választ a kérdésünkre, vagy nagyon hosszas keresgélés szükséges hozzá.

De miért van az, hogy míg valaki szinte mindig megtalálja amit keres, addig másnak ez nehezebben megy?

A válasz az, hogy elég sokféleképpen lehet keresni, és ha ismersz néhány trükköt, akkor több sikerrel tudsz járni.

Íme néhány tipp

Gyakran az a célravezető, ha a legegyszerűbb kereséssel próbálkozol. Ilyenkor a keresőbe szimplán írd be annak a terméknek, cégnek vagy helynek a nevét, amire kíváncsi vagy.

Ezt kiegészítheted a földrajzi hellyel is, pl. beírod a keresett üzlet neve mellé, hogy Nyíregyháza. Így jóval pontosabb találatokat fogsz kapni.

Használj "internetbarát" szavakat. Mi is ez? Ha például fáj a fejed, akkor ne azt írd be a keresőbe, hogy "fáj a fejem", hanem azt, hogy "fejfájás". Gondolj csak bele: a Google az internetes oldalak szövegeiben keresi az általad beírt kifejezést. Ha Te írnál egy fejfájással foglalkozó cikket, mi szerepelne benne gyakrabban, a "fáj a fejem" vagy a "fejfájás" kifejezés? Nyilvánvalóan a második. Próbáld mindig a fentihez hasonlóan átalakítani a keresésedet.

Ne törődj az apróságokkal! A Google rendkívül intelligens kereső, nem foglalkozik a helyesírással, pontosabban érti a helytelenül leírt szavakat is. Tudja, hogy az helyesen hogyan is van, és a valós keresés a helyesen írt formára fog irányulni. Ugyanígy nem számít, hogy kis vagy nagybetűket használsz, és a legtöbb különleges írásjelet is figyelmen kívül hagyja a Google.

Valószínűleg eddig sok újat nem mondtunk, de a java még hátra van!

Néhány extra

Vannak úgynevezett keresési operátorok, amiket lehet, sokszor érdemes használni. A keresési operátorok után soha ne használj szóközt, közvetlenül az operátor után írd a kifejezést. Nézzünk néhány esetet.

Mi van akkor, ha a keresésre csak egy weboldalról vársz választ? Pl. emlékszel, hogy olvastál a nyomtatókról a MasterMind weboldalán, de nem tudod már, hogy hol a cikk? Erre jó a "site:" operátor.

Írd be a Google-be: nyomtató site:mastermind.hu

Ekkor a találati listán - a fizetett hirdetéseket leszámítva - csak a mastermind.hu weboldalon található nyomtatókkal foglakozó cikkek lesznek megjelenítve.

Ugyanígy megadhatod azt is, hogy pl. csak .hu végződésű weboldalak között keressen. Pl.: Mercedes site:.hu - ekkor csak olyan Mercedesszel foglalkozó oldalakat fogsz találni, amik .hu végződésűek.

A keresésből kizárni is tudsz találatokat. Például érdekel a jaguár sebessége, de a legtöbb találat az autómárkára vonatkozik? Erre jó a "-" (mínusz) operátor. Írd be: jaguár sebessége -autó

Így már csak olyan találatok lesznek, amiknek semmi közük az autóhoz, vagyis csak az állattal foglalkoznak.

Az előző két operátort együtt is használhatod, tehát a keresésből kizárhatsz akár komplett weboldalakat, vagy domain végződéseket (pl.: .hu) is.

Tehát ha Téged érdekel a Mercedes, de egyetlen magyar weboldalt sem akarsz látni a témában, akkor használd a "-" (mínusz) és a "site:" operátort, és írd be: mercedes -site:.hu

Így fogsz kapni .com végűt, amerikait, kanadait, németet, stb., de magyar végződésű honlapot nem.

Pontos szóra vagy kifejezésre is rákereshetsz. Ha beírsz egy kifejezést (pl. torta sütés), akkor olyan találatok lesznek, amely oldalakon egyaránt szerepel a "torta" és a "sütés" szó. Viszont ha Téged konkrétan a torta sütés érdekel, akkor a kifejezést tedd idézőjelek közé, és onnantól csak olyan weboldalakat fog feldobni a Google, amelyekben az adott kifejezés pontosan úgy szerepel, ahogy beírtad, vagyis egymás utáni szavakként.

A következő trükk ugyan inkább marketingeseknek és weboldal készítőknek hasznos, de azért jó tudni róla. Ha egy weboldal címét a "link:" operátor után írod, akkormegmutatja a Google, hogy mely weboldalakon szerepel hivatkozás a megadott weboldalra.

A hasonló oldal keresése viszont nagyon hasznos. Ha például számítástechnikáról érdeklődsz, és megtaláltad a mastermind.hu -t, akkor írd be: related:mastermind.hu - és egy csomó konkurensünk weboldalával találod szembe magad. Na aztán gyorsan zárd is be őket :)

Ha egy hosszabb kifejezésre keresnél rá (például egy idézet részletre), de nem vagy biztos abban, hogy pontosan hogyan is van, akkor a "*" (csillag) karakterrel tudsz maszkolni, vagyis a csillag helyén bármilyen szó szerepelhet. Például: "Edward *, angol * léptet fakó lován".

Az "info:" operátor után beírt webcím esetén néhány információ jeleníthető meg az adott weboldalról. Nem is részletezném, próbáld ki.

Hasznos lehet, ha egy weboldal korábbi változatát szeretnéd megnézni. Pl. találtál rajta valamit, de mire hazaértél, hogy megmutasd a párodnak, a weboldalt épp frissítették, és eltűnt, amit kerestél. A Google tárolja a weboldalak régebbi változatait is (egy ideig), és azokra is rákereshetsz. Ennek operátora a "cache", vagyis a "cache:mastermind.hu" kifejezés beírásakor a mastermind.hu tárolt változatát fogod megtalálni.

A nagyon gyakori kötőszavakat (hogy, hogyan, stb.) a Google figyelmen kívül hagyja, hisz kb. minden weboldalon megtalálhatók. Ha Neked mégis fontos, hogy azt a szót is vegye figyelembe, akkor írj a szó elé egy "+" (plusz) jelet. Például: tyúk +vagy tojás

Még egy tipp

Tipikus hiba, hogy a találati listán egyből kattintasz, bejön egy weboldal, majd ha mégsem jó weboldalra kattintottál, akkor utána nincs meg a találati lista, vissza gombbal kell visszamenni, stb.

A Google-ben beállíthatod, hogy a találatok mindig új lapon jelenjenek meg, így a téves találatoknál csak be kell zárnod a felnyitott oldalt, és alatta mindig ott marad a találati lista. A beállítást itt éred el: Google keresési beállítások

Ha nem szeretnéd beállítani az új ablakban történő megnyílást, akkor a találatra kattints úgy, hogy közben lenyomod a Ctrl gombot a billentyűzeten. Ekkor is új ablakban fog megnyílni a találat. Ez egyébként bármilyen weboldalon működik, nem csak a Google-nél.

 

Az interneten mindenre találsz választ, csak jól kell keresni. Használd a fenti tippeket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr236833151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása