A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A mai világban számos szolgáltatást veszünk igénybe előfizetéses modell formájában. Legyen szó a Netflixhez hasonló (HBO, Disney+, YouTube Premium, Spotify, stb) streaming szolgáltatásról, vagy felhő alapú tárhelyről (Google Drive, iCloud, Dropbox, stb), esetleg néhány apphoz tartozó kiegészítő szolgáltatásról.

Ám ezzel együtt jár, hogy ezekért akkor is fizetünk, ha nem használjuk, és ebből jól élnek a "nagyok".

Számtalan szolgáltatást nem mondunk le

Az ilyen szolgáltatásokért jellemzően nem kell sokat fizetni, mindig csak egy kicsit. A legtöbb app esetében néhányszáz forintos kiadást jelent havonta némi többlet szolgáltatás, de a nagyobb szolgáltatások sem túl drágák, pár ezres forint havonta. Márpedig ez annyira nem fáj (ráadásul hozzá is szokik az ember), pláne, hogy szinte észre sem vesszük ezek kifizetését, hiszen automatikusan történik, egyszerűen havonta megterhelik a bankkártyánkat, és emailben kapunk egy számlát. Ennyi.

A dolog egyszerűségét "kihasználva" nyernek rengeteg pénzt az óriás cégek azzal, hogy sok esetben le sem mondják az emberek azokat a szolgáltatásokat, amelyeket már rég nem is használnak. Jellemzően nem hanyagságból vagy nemtörődömségből, egyszerűen feledékenységből marad el a lemondás. Viszont így hónapról hónapra fizetünk azért, amit nem is használunk, a cégek pedig dörzsölik a tenyerüket.

A kártyacserénél jön a "fekete leves"

Az előfizetés ugyebár automatikusan terhelésre kerül a bankkártyán, ám ha lejár a bankkártya, akkor ez a folyamat megszakad, be kell állítani az új kártya adatokat. Megvizsgálták, hogy mekkora a lemorzsolódás kártyacsere esetén, és bizony eléggé nagy, ami azt mutatja, hogy a kártyacsere után a felfüggesztett szolgáltatás sokaknak egyáltalán nem hiányzik, vagyis addig is feleslegesen fizettek érte.

Ugyan csak becsülni lehet, hogy mennyi pénz marad így a szolgáltatóknál, de a becslések azt mondják, hogy a szolgáltatások 30-80%-a már nem aktív, ami még ha egy igen széles sávban mozgó becslés is, akkor is rendkívül magas arány.

Nem csoda, hogy a hatóságok is foglalkoznak már a kérdéssel, ugyanis terveznek olyan szabályozást bevezetni, amely előírja, hogy bizonyos időnként a felhasználók aktív megerősítése legyen szükséges az automatikus szolgáltatások folytatásához.

 

Te fizetsz olyan szolgáltatásért, amit nem is veszel igénybe?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr418205943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása