A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre szaporodnak az adathalász emailek, sms-ek, amik megpróbálják megszerezni adatainkat, jelszavainkat. A Gmail új megoldása segít elkerülni a csalókat, mutatjuk hogyan!

Jönnek a hitelesített feladók

A Google 2021-ben bevezette a BIMI néven futó rendszerét (Brand Indicators for Message Identification), mely rendszert használó levélküldők hitelesített autentikációval küldik a leveleket, igazolva ezzel, hogy ők a tényleg hiteles feladók. Ergó a rendszer segítségével elkerülhető, hogy valaki úgy küldjön levelet, mintha Te küldenéd azt, becsapva ezzel a címzettet.

A jövőben azok a levélküldők, akik keresztül estek a Google hitelesítési folyamatán, a logójuk és nevük mellé egy kis kék pipát fognak kapni, így a címzettek számára is biztonságot nyújt a tény, hogy a levél feladója megbízható.

Az egeret a feladó nevére vagy a kék pipára pozícionálva kis felugró ablakban tájékoztat bennünket a Google, hogy a feladó hitelesített.

Nézzünk egy gyakorlati példát

Tegyük fel, kapsz egy emailt pl. a Google-től, Facebook-tól, Twittertől, stb, hogy a fiókodba bejelentkezett valaki, és ha nem Te voltál, akkor jelentkezz be és erősítsd meg a fiókod biztonságát. Te rákattintasz a linkre, betölt egy weboldal, ami az eredeti oldalra kísértetiesen hasonlít, ám valójában nem az. Épp ez a megtévesztés lényege. Te jóhiszeműen megadod a bejelentkezési adataidat, hisz szeretnéd letiltani az illetéktelen bejelentkezőt (aki nem is létezik, csak egy kitaláció az egész), és ezzel máris megadtad az adathalászoknak az adott szolgáltatáshoz tartozó felhasználói nevedet és jelszavadat.

A jövőben viszont ha ott lesz a feladó neve mellett a kék pipa, akkor biztonsággal tudhatod, hogy a feladó tényleg az adott oldal, és nem egy adathalász oldalra fogsz megpróbálni bejelentkezni, hanem a tényleges, valódi felületre.

 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha nincs a feladó neve mellett pipa, akkor rettegjünk, inkább fordított a dolog: ha nincs pipa, kezeljük úgy, mint eddig - kellő óvatossággal. Ha van pipa, akkor pedig nyugodtabb lehetsz, hogy nem leszel átverve.

 

Te találkoztál már a kék pipával a Gmail-nél?

Címkék: gmail

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2118118050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása