A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Ezt a levelet évről évre megírjuk így tavasszal, hisz nem győzzük eléggé hangsúlyozni a jelentőségét. Persze vannak, akik azt mondják, tavaly sem foglalkoztam vele, mégsem lett baj, de olyanok is, akik a nyári meleg beköszöntével jönnek hozzánk, hogy bár elvittük volna még tavasszal a gépet egy átvizsgálásra.

A téli fűtési szezon végéhez közeledve érdemes a számítógépeket is átvizsgálni, kitakarítani, és felkészíteni a tavaszra és a nyári melegre. Nem érdemes elhanyagolni, mert akár idő előtt tönkremehet a számítógép enélkül.

Miért olyan fontos ez?

A számítógép alkatrészeinek hűtéséről ventilátorok, és gondosan megtervezett hűtőrendszer gondoskodik.

Ezek a ventilátorok előszeretettel összegyűjtik a port, főleg fűtési időszakban, aztán ez a por lerakódik a hűtőbordák apró réseiben, eltömítve azokat, ami természetesen azt eredményezi, hogy az alkatrészek hűtése nem lesz kielégítő.

Eleinte megpróbálja a számítógép azzal leküzdeni a nehézségeket, hogy megemeli a ventilátorok fordulatszámát, emiatt viszont hangosabb lesz a számítógép. Aztán elkezdi csökkenteni a számítógép teljesítményét is, hisz kisebb teljesítmény, kevesebb hőkibocsátás. Ettől viszont lassabb is lesz a számítógép.

Az eredmény, hogy lesz egy lassabb számítógép, ami ráadásul még zajos is. Végső esetben előfordulhat, hogy a ventilátor annyira tele lesz porral, hogy már nem képes forogni, amitől végképp felforrósodnak az alkatrészek, és akár vészhelyzeti leállítást is csinálhat a gép. Ilyenkor addig vissza sem tudod kapcsolni, amíg vissza nem hűltek az alkatrészek. Ráadásként a túlzott melegedés miatt megnő a kockázata annak, hogy idő előtt tönkremegy a számítógép.

Érdemes alaposan kitakaríttatni a gépet

Láthatod, mennyi problémát tud okozni a hűtés nem megfelelő működése, pedig igen egyszerű és olcsó megelőzni ezeket a problémákat. Érdemes tavasszal kitakaríttatni a számítógép vagy laptop belsejét, és hűtő rendszerét. Egy 4-5 éves gép esetében már indokolt lehet a sima takarításon túl a hűtőrendszer alaposabb karbantartása is, így biztosan nem lesz vele probléma.

Ha már fizikailag ki van takarítva a számítógép, akkor már célszerű szoftveresen is átvizsgálni és kitakarítani, ugyanis ha vannak háttérben futó programok megbújva, azok is feleslegesen terhelik a gépet, feleslegesen dolgoztatják a processzort, és termelnek plusz hőt.

Javasoljuk, hogy hozd be hozzánk az asztali számítógépedet vagy laptopodat egy alapos külső-belső takarításra és szoftveresen átvizsgálásra, hidd el, jót fog tenni a gépednek!

 

Itt a tavasz, szánj egy kis törődést a számítógépedre, laptopodra!

Címkék: számítógép hűtés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9618108214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása