A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Megérkeztek az első emelt rezsis villanyszámlák, van, akinek persze nem jelent plusz kiadást a változás, de vannak, akiknél duplázták a korábbi számlát.

Ilyen időkben érdemes odafigyelni a fogyasztásra, ajánlottunk is néhány hete egy klassz okos fogyasztásmérőt, amivel ellenőrizheted az elektromos berendezéseid fogyasztását. Most megmutatjuk, hogy ha használtok otthon játékkonzolt, azzal hogyan spórolhatsz.

Néhány beállítás sokat számíthat

A legtöbbet természetesen úgy, ha nem kapcsoljátok be, de ennél azért ügyesebb ötleteket fogunk adni. A modern játékkonzoloknál a tervezők már eleve figyeltek arra, hogy lehetőség szerint kevesebb energiát fogyasszanak, kímélve ezzel a környezetet. Így elmondható, hogy a régi gépek helyett gazdaságosabb új generációs gépeket használni.

Az Xbox One és Series X/S modelleknél elérhető az ún. Instant On mód, ami azt jelenti, hogy "kikapcsolt" állapotban sincs teljesen kikapcsolva a gép, hanem úgymond alvó módban van. Hasonló, mint egy okostelefon kikapcsolt kijelzővel. Ilyenkor a gép a háttérben aktív, frissítéseket hajt végre, sőt, távolról okostelefonról indíthatunk rajta telepítéseket is. Bónusz, hogy ilyenkor extra gyorsan indul el, ha bekapcsoljuk a gépet, nem kell sokat várni, míg el tudunk kezdeni játszani. Hátrány, hogy ebben a készenléti állapotban az Xbox One 13 watt energiát fogyaszt, a Series S 74 wattot, a Series X pedig 153-at, legalábbis a Microsoft állítása szerint.

A Beállítások menüben az Általános fül alatt találod az Alvó üzemmód és indítás beállításait, itt tudod szabályozni az ezzel kapcsolatos beállításokat, és beállíthatod, hogy automatikusan mennyi idő után kapcsoljon ki a gép, ha épp nem használja senki.

A PlayStation 4 és 5 modelleknél a kikapcsoláskor két opció közül választhatsz: ún. Pihenő módba kapcsolhatod a gépet, vagy teljesen kikapcsolhatod. Értelemszerűen a pihenő mód itt sem jelent teljes kikapcsolást, tehát háttérben futó folyamatok maradhatnak, amelyek mind energiát igényelnek.

Egyébként a Beállítások menüben szabályozhatjuk az energiatakarékossági lehetőségeket, beállítható, hogy pihenő módban milyen háttérfolyamatok legyen elérhetők. Ugyanitt beállítható a kontrollerek elaltatásának ideje is. Ezek optimális beállítása segít az energiafogyasztást csökkenteni, de a kikapcsolt állapotnál kevesebb energiaigény nincs. A gépen lévő státusz LED fénye ha narancssárga, akkor alvó módban van a gép, ha nem világít, akkor kikapcsolt állapotban van.
 

Bizonyára nem világmegváltó energiamennyiség, amit az ideális beállításokkal nyerhetsz, de érdemes tudatosan gazdálkodni a felhasznált energiával.

Címkék: xbox playstation xbox instant on playstation rest mode

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9817938738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása