A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Noha a Facebook Messenger az egyik legnépszerűbb csevegő alkalmazás, ezzel együtt az üzenetek titkosítása és a biztonsága hagy némi kívánni valót maga mögött.

A Messenger anyacége, a Meta épp ezért most odateszi magát, hogy ne érje őket több kritika az ügyben.

Titkos üzenet

Jelenleg a Messengeren folytatott beszélgetések a Facebook szerverein titkosítás nélkül kerülnek tárolásra, így azok könnyedén hozzáférhetők, elolvashatók például a megfelelő jogosultsággal rendelkező ott dolgozók számára. Természetesen itt ne csak a leírt szövegekre gondoljunk, hanem az elküldött fotókra is, vagy épp a videó vagy hang hívásokra.

Ha valahogy egy egyszerűbb példával szeretnénk illusztrálni: olyan, mintha egy képeslapról áttérnénk a zárt borítékos levelezésre. A képeslap tartalmát a postán bárki el tudta olvasni, de a borítékba zárt levelet nem.

Persze van lehetőség a Messengerben titkos beszélgetést létrehozni, amikor is ún. végponttól végpontig titkosítva kerülnek elküldésre az üzenetek, de ez nem alapértelmezett beállítás. Ilyenkor például hiába vagyunk több készülékre is bejelentkezve, mi is csak az épp használt készüléken látjuk a beszélgetést, a többi bejelentkezett készüléken nem, ahogyan a másik félnél is hasonló a helyzet. A végponttól-végpontig titkosított beszélgetések ráadásul nincsenek is a szerveren tárolva, hanem csak az adott készüléken, így nincs is lehetőség arra, hogy bejelentkezés után másik eszközön is látható legyen a beszélgetés.

Hamarosan az összes beszélgetés titkos lesz

Hamarosan viszont minden beszélgetés titkosított lesz, nem lesz szükség arra, hogy mi magunk váltsunk titkosított beszélgetésre. Ráadásul lehetőségünk lesz arra is, hogy a titkosított beszélgetésünket a szerveren tároljuk (így akár másik eszközünkről is hozzáférhessünk), amit egy PIN kóddal vagy jelszóval védhetünk majd.

Fontos, hogy a tervek szerint amikor elindul élesben a biztonságos csevegés funkció, akkor az összes korábbi beszélgetésünket automatikusan átgenerálják, így egycsapásra biztonságossá fog válni az összes korábbi üzenetváltásunk.

Mikortól lesz biztonságos a Messenger?

Jelenleg fejlesztés és tesztelés alatt van az új funkció, amit egy szűk felhasználói kör számára tettek elérhetővé. Ezt követi majd egy szélesebb körben végzett teszt, és ha minden jól alakul, a jövő év elején már élesben is bevethetik a frissített Messengert.

 

Te szoktad használni a Messenger titkosított funkcióját?

Címkék: messenger

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr2117933245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása