A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Itt a vakáció, vagyis a nyaralások ideje. Külföldre utazáskor azonban szembe találhatjuk magunkat néhány kellemetlenséggel! Mutatjuk, mire figyelj!

Ingyenes a roaming az EU-ban, de légy óvatos!

Az EU területén belül már 2017 óta ingyenes a romaing, vagyis a magyarországi, de EU területén belül indított és fogadott hívások és mobilinternet használat díjai. Mégis előfordulhat, hogy ez olyan kényelmet ad, ami a végén sokba kerülhet, de mutatjuk, mikre figyelj!

Egyrészt az EU külső határai közelében vigyázz, hogy a telefonod véletlenül nehogy átálljon a határ túloldalán lévő, nem EU-s ország mobilhálózatára, akkor ugyanis már pénzbe fog kerülni a roaming. Ez hívások esetén általában nem sokkoló, de kényelmetlen összeg lehet (erről minden ország és szolgáltató esetén külön-külön érdemes tájékozódni), azonban a mobilinternet használat már bőven okozhat fejfájást! Például egy időjárás letöltése az internetről internet roaming díjakkal akár több ezer forint is lehet, de egy 5 perces Facebook/Instagram/egyéb közösségi média használata sem ér meg akár 100 ezer (!) forintot!

Nem minden EU, ami annak látszik!

Természetesen köztudott, mégis gyakran elfelejtett tény, hogy vannak olyan nem-EU országok, melyek közkedvelt nyaralási célok, szóval érdemes résen lenni! Svájc, Norvégia, Nagy Britannia, Törökország, Albánia... Csak néhány példa, ahová nem vonatkozik a szolgáltatókra kötelező érvényű díjmentes roaming kötelezettség. Természetesen bármely szolgáltató megteheti, hogy ezekben az országokban is biztosít díjmentes roamingot, de ilyen kötelezettségük nincs, így érdemes még indulás előtt utána nézni, az adott országra milyen díjcsomagok vonatkoznak.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatók általában lehetőséget biztosítanak arra, hogy időszakosan fizess elő egy-egy ország roaming használatára, mely ugyan drágább, mint a díjmentes EU-roaming, mégis sokkal olcsóbb, mint ha nem kötnél külön előfizetést.

Hajón és repülőn különösen légy óvatos!

Hajókon és repülőkön előfordulhat olyan szolgáltatás, amely műhold alapú, de átkonvertálják hagyományos mobiltelefonok számára értelmezhető frekvenciára, és ha erre csatlakozik a telefonod, az különösen drága lehet.

Itt segítséget jelent, hogy július 1-től kötelező a szolgáltatóknak díjmentes üzenetet küldeni, ha ilyen hálózatra csatlakozott a készüléked, és a díjakról is tájékoztatniuk kell.

A teljes csődtől azért megvéd a szabályozás

Mivel mobilinternetezéssel nagyon gyorsan tud pörögni a számla, és észrevétlenül össze lehetne YouTube-ozni akár több millió forintot is, a törvényi előírások védik a felhasználókat. A szolgáltatók az ilyen rendkívül magas számlák megelőzése miatt 50 eurónál, vagyis kb. 20 ezer forintnál lekorlátozzák a roaming szolgáltatást. Elsőként a 40 eurós határnál küldeniük kell egy értesítő üzenetet, 50 eurónál pedig jön a korlátozás. Természetesen a felhasználó külön kérése esetén továbbra is elérhetővé teszik a roamingot, azok számára, akiknek megér ennyit a külföldi mobilnetezés.

 

Ha külföldre mész nyaralni, indulás előtt inkább egyeztess a szolgáltatóddal! Az óvatosság sosem árthat, de egy utólagos extra költség a nyaralás után biztosan nem esne jól.

Címkék: roaming euroaming

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1017861217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása