A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

A Google eddig is segített egy-egy üzlet nyitvatartását megmondani, de most igazán sokat fejlődik ez a szolgáltatás, mégpedig a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Hogy működött eddig?

Ha rákeresel a Google-ben egy üzletre (pl. MasterMind Számítástechnika), akkor a találatok mellett jobb oldalon feljön egy adatlap, ami az üzlet Google-nél nyilvántartott adatlapja. Itt tervezhetsz útvonalat, egy gombnyomással felhívhatod az üzletet, írhatsz értékelést vagy elolvashatod a másokét, láthatod a címet, telefonszámot, sőt még azt is, hogy jellemzően az adott nap adott időszakában milyen nagy a forgalom az üzletben, jellemzően mennyi idő alatt végeznek itt az ügyfelek. És persze a nyitva tartást is láthatod.

Ez úgy működik, hogy a háttérben van a Google-nek egy Google Business szolgáltatása (magyarul Google Cégem), ahol az üzlet tulajdonosa fel tudja tölteni az üzlettel kapcsolatos adatokat, és tudja azokat kezelni, módosítani. Így például egy rendkívüli nyitvatartást is be lehet állítani (pl. ünnepnapok miatt). Egyébként a Google küld az ünnepnapok előtt egy értesítő levelet a hely kezelőjének, hogy a szokásostól eltérő lesz-e a nyitvatartási rend vagy sem, hogy ez ne merüljön feledésbe.

A jövőben besegít a mesterséges intelligencia

Sok helykezelő viszont nem tartotta karban az adatokat, gyakran előfordul, hogy a Google szerint nyitva van egy üzlet, a gyakorlatban pedig nincs, mert megváltozott a nyitva tartás vagy elköltözött, bezárt az üzlet. Ezzel természetesen félre lettek tájékoztatva a Google-ön érdeklődők, és ezen szeretne változtatni a Google.

A mesterséges intelligencia segítségével megpróbálja a Google kitalálni, hogy mi is egy üzlet valódi nyitva tartása, nyitva van-e vagy bezárt, és ezáltal pontosabban meghatározni a nyitva tartásokat, a sokszor elavult adatbázishoz képest.

De honnan tudja a Google, hogy mikor van nyitva az üzlet, ha a hely kezelője nem adja meg, vagy nem frissíti az adatokat? Úgy, hogy hozzányúl az óriási információs adatbázisához, kigyűjti az összes releváns információt, azokat összegyúrja, és ezek alapján határozza meg a vélelmezett nyitva tartást.

Ilyeneket vizsgál a Google:

  • Az adott üzletben tartózkodó okostelefonok alapján tudja, mikor, mennyien vannak ott. Ha például 5 után soha nincs bent senki, akkor feltételezi, hogy 5-kor bezárt az üzlet.
  • A környéken lévő, hasonló tevékenységet folytató üzletek nyitva tartási idejét is alapul veszi, vélelmezhetően hasonlók a szokások.
  • A Google alapú térképekben folytatott kereséses időpontjait vizsgálja, vélhetően az emberek akkor terveznek oda útvonalat, amikor az üzlet nyitva van.
  • Megnézi az üzlet weboldalát, ott talál-e esetleg nyitva tartásra vonatkozó információkat.
  • A Google Street View nevű utcaképeit átnézi, az ajtókról leolvasható-e nyitva tartás.
  • Sőt, még az üzlet környékén elhaladó felhasználóktól is kér időnként segítséget a Google, hogy meg tudják-e mondani az adott üzlet nyitva tartási idejét.

Láthatóan a Google komolyan veszi, hogy minél pontosabb, relevánsabb információkat biztosítson a keresőben az ügyfelei számára, egyben pedig fantasztikus, hogy milyen mennyiségű információ áll rendelkezésükre.

 

Gondoltad volna, hogy ilyen fejlett a Google rendszere?

Címkék: google

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3317813887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása