A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Mostanság egész sokat lehet hallani a metaverzumról, de mi is ez valójában?

Sci-fiből valóság

Sci-fikben már a '90-es évek elején megjelent a metaverzum kifejezés ami a meta-univerzum kifejezés rövidített alakja. A "meta" szó görög eredetű, jelentése a "szokványostól eltérő", de jelenti még valaminek a megváltozását, módosulását. Az "univerzum" jelentése pedig: világmindenség egésze, anyag, tér, idő. A meta-univerzum tehát egy szokványostól eltéri világmindenség, meg módosult, megváltozott univerzum.

A metaverzum tehát egy megszokottól eltérő univerzum, ami a virtuális térben, kiterjesztett valóságban megvalósított élettérből, ott létrehozott szolgáltatásokból, termékekből áll. A virtuális térben a személyeket avataroknak nevezzük. Az avatar a hindu vallásban "testet öltést" jelent, amikor egy szellemi lény egy új testet ölt magára. Az internetes világban leginkább egy jelképként szokás avatart választani, többnyire fórumokon.

A Facebook pörgette fel a témát

A világ legnagyobb közösségi oldala a Facebook. A céget nem régen nevezték át Meta-ra, és nem is burkolt szándéka a Facebooknak, hogy egy ilyen új, virtuális valóságot építsen ki, így tovább kötődve a felhasználóihoz. Annyira komolyan gondolják, hogy már létre is hoztak erre egy 50 millió dolláros költségvetéssel induló projektet, amihez tízezer (!) fejlesztőt készülnek felvenni. 5 év alatt szeretnének egy ilyen virtuális világot létrehozni, de 10-15 évre lehet szükség a teljes meta-birodalom kiépítéséhez.

A metaverzumban az emberek (vagyis azok avatarjai) egy közös térben léteznek majd, a hagyományoshoz hasonlatos életet élhetnek: ott is lesznek munkahelyek, jobb és rosszabb anyagi körülmények között élő emberek, ruházkodni kell, és úgy általában véve minden olyan dolgot, amit a való életben is teszünk. Lesznek virtuális ruhaboltok, minőségibb, jobb, drágább virtuális ruhákkal, és persze lesznek olcsóbb üzletek is. Lesznek éttermek, kávézók, ahol barátainkkal találkozhatunk, és beszélgethetünk.

A Microsoft is beszállt a buliba

A Microsoft is komolyan gondolja, hogy a metaverzumban hatalmas potenciál lesz a jövőben, hiszen több, mint 67 milliárd (!) dollárért megvásárolta az Activision-t, ami egy játék fejlesztő cég, és a mai számítógépes játékokban a felhasználók online játszanak egymással, vagyis egyfajta meta univerzumban vannak a karaktereik, ahol egy kontrollált, felépített környezetben, de maguk alakítják a cselekményeket.

A Microsoft vezérigazgatója szerint a felvásárlásnak nagy szerepe lesz a Facebook által felvázolthoz hasonló metaverzum létrehozásában is.

És hogy mekkora összeget is költött erre a Microsoft? A magyar teljes éves GDP felét. Hát ennyire gondolják komolyan, ekkora potenciált lát a Microsoft ebben a felfoghatatlanul idegen virtuális jövőben.

Olyan, mint az internet, amikor még nem létezett

Amikor még nem létezett internet (pontosabban nagyon gyerekcipőben járt), akkor voltak olyan őrültek, akik azt merték kijelenteni, hogy interneten fogjuk élni az életünket, és nem tudunk majd meglenni nélküle. A legtöbben csak legyintettek rá, konkrétan a német Telekom vezérei kinevették a fiatalokat, akik azt mondták, hogy dobják ki a telefonkönyveket a kukába, mert majd az internetről fogjuk kikeresni a telefonszámokat. Mikor volt utoljára telefonkönyv a kezedben? Az évszám nem 2-essel kezdődik, ez egészen biztos.

Amíg nem volt természetes és fejlett az internet, addig ördögtől valónak gondoltuk volna, hogy interneten keresztül csináljunk olyasmiket, amiket korábban a fizikai térben tettünk meg. Most csodálkozunk azon, ha nem postán küldünk el egy levelet? Nem, hisz most sem egy papírt fogsz a kezedben. Csodálkozunk azon, hogy bármit szeretnénk megtudni, máris az internethez fordulunk? Nem, teljesen megszokott. Furcsán nézünk bárkire, aki interneten keresztül vásárol? Nem hiszem, szinte nincs olyan internetet használó ember, aki ne vásárolna online.

Szinte mindenre használjuk az internetet, és a legnagyobb természetességgel tesszük ezt. Jelenleg ugyanolyan furcsa a metaverzumról alkotott vízióba belegondolni, mint 30 éve az internetet elképzelni, és lehet, hogy most idegenkedünk tőle, és azt mondjuk, maradjunk csak a valós, fizikai térben, éljük itt az életünket, de a '90-es években a Telekom se hitte, hogy egyszer csak nem lesz telefonkönyv.

 

Mi a véleményed a metaverzumról?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr3317767134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása