A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Nem igazán tágít a nyári forróság, hetek óta csak 1-1 napunk van, ami enyhülést hoz. És ezt nem csak mi érezzük, de a számítógépek is!

Tönkre is mehet a géped, ha nem figyelsz rá

A számítógépekben lévő chipek, processzorok hőt adnak le működés közben. Azért, hogy ne melegedjenek túl az alkatrészek, a legtöbb esetben hűtőventilátorokat építenek a gépekbe, melyek segítenek féken tartani a hőmérséklet növekedését. Ez jellemzően úgy történik, hogy a hőt termelő chipekre egy hővezető bordát rögzítenek, amely a hőt elvezeti a chipről, egy nagy felületű, réz vagy alumínium felületre. Ezekre a hűtőbordákra van rögzítve a hűtőventilátor, amely levegőt áramoltat át a hűtőbordán, így a borda is könnyebben hűl, ezáltal a chip is.

Természetesen minden chipnek megvan az ideális működési hőtartománya, ami felett meghibásodhat. Mivel a chipek forrasztva vannak, kellően magas hőmérsékletnél szó szerint megolvadhat a forrasztás.

Szóval ügyelni kell arra, hogy a hűtés megfelelő legyen, hogy ne melegedjen túl a számítógép.

Mi baja lehet a hűtésnek?

A számítógép hűtőrendszerével alapvetően négy probléma lehet. Az egyik, ha alulméretezett a hűtés, de sok esetben erre nincs hatásod. Ilyen esetben hatékonyabb hűtőre van szükség, ami asztali gépnél nem probléma, laptopok esetében pedig nem jellemző, hogy alul legyen méretezve a hűtés. A második probléma attól lehet, ha a ventilátor meghibásodik. Ez jellemzően néhány év használat után fordulhat elő, és vagy elkezd nagyon zajos lenni, vagy megszorul és nem forog. Ez esetben csak a ventilátor cseréje segít.

A harmadik lehetőség, hogy a hűtőborda és a ventilátor lapátok közé lerakódik a por. Ilyenkor a por mint egy paplan, hőszigetelő rétegként viselkedik, és gátolja a ventilátorok megfelelő működését.

A negyedik hibaforrás pedig az, ha a processzorra rögzített hűtőborda alatt kiszárad a hőközlő paszta. Ez egy olyan anyag, amelyet a borda és a processzor közé kell kenni, és segít a hőt átvezetni a processzorról a hűtőbordára. Idővel azonban ez kiszárad, és már nem hogy segíti a hő átadását, inkább ront a hatásfokon, és hőszigetel. Ilyen esetben a hűtőrendszer nagykarbantartása segít, cserélni kell ezt a pasztát.

Hogyan óvhatod meg a számítógépedet?

Először is úgy, hogy rendszeresen tisztíttasd ki a számítógép belsejét. Ezt szervizünk díjmentesen elvégzi. Ilyenkor kompresszor segítségével kifújjuk a számítógép belsejéből a lerakódott port, így levegőhöz juttatva a hűtőrendszert.

A rendszeresen kitakarított számítógépnél hosszabb a ventilátorok élettartama is (mivel nem poros a ventilátor lapát, így kisebb ellenállással tud forogni). Ha jobb a hűtés, akkor pedig a hőközlő paszta is később szárad ki. Szóval mindenképp érdemes fél évente, de legalább évente, a nyári meleg előtt kitakaríttatni a gépedet. Ingyenes, ne hagyd ki!

Ha a kompresszoros takarítás önmagában kevés, akkor jön a hűtőrendszer szétszedése, hőközvetítő paszta cseréje, szükség esetén ventilátorcsere. Erre jellemzően 4-5 évente van szükség, gyakrabban ritka, de a hosszabb ideig tartó egészséges működés sem gyakori.

 

Vigyázz a számítógépedre, gondoskodj a megfelelő hűtésről!

Címkék: hűtés ventilátor túlmelegedés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1116618346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása