A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egyre több és több weboldalhoz, online szolgáltatáshoz, közösségi felülethez, videómegosztóhoz, levelező rendszerhez használók felhasználói nevet és jelszót, ám ezek biztonsága is egyre inkább kritikus.

A Google most a felhasználókra erőlteti azt, amit egyébként is érdemes lenne mindenkinek használni. Vagyis majdnem.

Jön a két lépcsős hitelesítés

Hamarosan ugyanis mindenki számára be lesz kapcsolva a kétlépcsős hitelesítés a Google szolgáltatásoknál. Természetesen korábban is volt már a Google rendszerében (is) kétlépcsős hitelesítésre lehetőség, ám eddig a felhasználók döntöttek arról, hogy szeretnék ezt, vagy maradnak a hagyományos, korábbi megoldás mellett.

Mostantól ez változik, a Google alapértelmezés szerint bekapcsolja a kétlépcsős hitelesítést, ám aki számára ez zavaró, az - vállalva a kockázatot, hogy a fiókja könnyebben feltörhetővé válik - kikapcsolhatja azt.

Mi az a kétlépcsős hitelesítés?

Ahogy a neve is utal rá, ez egy olyan hitelesítési rendszer, ami két külön részből áll. Az első az a jól megszokott felhasználói név - jelszó páros, a második szint pedig egy ettől elkülönülő hitelesítés. Itt több lehetőség is van, például küldhetnek egy egyszer használatos jelszót emailben vagy sms-ben, de akár egy mobilalkalmazás is lehet a másodlagos hitelesítő eszköz.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy beírod a felhasználói nevedet és jelszavadat, majd ha ez helyes, akkor kapsz egy újabb hitelesítő kódot, amit szintén meg kell adnod (általában egy bizonyos időn belül, pl. 1 perced van rá). Ha ezt meg tudtad adni, akkor enged be a felületre a Google.

Így önmagában az nem elegendő egy rosszindulatú felhasználónak, hogy csak megszerezze a felhasználói nevedet és jelszavadat, hanem hozzá is kell férjen vagy a mobilodhoz, vagy az emailjeidhez.

Ez pedig már nagy mértékben növeli a biztonságot, hiszen ehhez már fizikailag is a közeledben kell lennie annak, aki a fiókoddal akar garázdálkodni, nem elegendő akár a világ másik pontjáról próbálkoznia.

Természetesen a Google közel sem egyedülálló ebben a megoldásban, számos szolgáltatásnál elérhető a kétlépcsős hitelesítés, amit érdemes is használni. Ezek nélkül már online banki szolgáltatás nem is használható, de a Facebook felületéhez, az Apple ID kezeléséhez, és sok egyéb online felülethez is beállíthatod, hogy csak dupla hitelesítéssel lehessen használni a fiókodat.

Mennyire zavaró?

Egyrészt a kétlépcsős hitelesítésnél jellemzően beállíthatod, hogy azoknál az eszközöknél, amelyekről rendszeresen használod a szolgáltatást, ne kérje a második hitelesítést, csak a jelszót, így a kényelem nem szenved csorbát, ám ha valaki idegen számítógépről próbálkozik, akkor nála már működésbe lép a második hitelesítés is.

Másrészt a biztonság növelése sajnos valóban kellemetlenséggel jár, épp ezért van lehetőséged arra, hogy hiába javasolt használni, Te mégis dönthess úgy, hogy nem fordítasz ilyen nagy figyelmet a fiókod védelmére.

Nem javasolt, de megteheted.

 

 

Javasoljuk, hogy használd a kétlépcsős hitelesítést, ne csak a Google szolgáltatásoknál.

Címkék: google kétlépéses hitelesítés kétlépcsős hitelesítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr1516561192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása