A számítástechnikai blog

Ez a blog azért jött létre, hogy szaktanácsokkal szolgáljunk azoknak az embereknek, akik használják a számítógépet, de nem biztos, hogy minden trükköt ismernek, és szeretnék, ha a számítógép használata zökkenőmentesebbé válna.
A blog szerkesztője a MasterMind Számítástechnika

Tetszett? Lájkolj minket!

Tetszett? Még több tanács:

Egy szépen parkosított kert elengedhetetlen része egy jó öntözőrendszer. Automatizált öntözőrendszer már 20 éve is létezett, de olyan, ami WiFi-s és okostelefonról vezérelhető, már viszonylag újdonság.

Mutatjuk, miért hasznos ez!

Okostelefonról vezérelhető öntözőrendszer?

Igen, léteznek olyan modern öntözőrendszer vezérlő központok, amikben beépített WiFi van, így interneten keresztül elérheted az okostelefonodról egy alkalmazás segítségével.

Így bármikor elindíthatod az öntözést a telefonodról, akár otthon vagy, akár nem. Ugyanígy le is állíthatod, ha nincs szükség öntözésre, és persze visszanézheted, hogy mikor locsolt utoljára.

Nem utolsó sorban persze lényegesen egyszerűbb beprogramozni is az öntözési időszakokat egy mobilalkalmazásból, mint egy hagyományos vezérlő kicsi kijelzőjén. Ennél azonban sokkal több tudása van egy okos öntözőrendszernek.

Mi értelme annak, hogy telefonról állítható az öntözőrendszer?

Persze ennek önmagában semmi. Nyilván jól hangzik, hogy telefonról állítgathatod az öntöződet, de a gyakorlatban ezt soha nem állítgatja senki.

Ám most jön az okos öntözés igazi előnye! Mivel a vezérlő folyamatos internetkapcsolattal rendelkezik, ezért ezt érdemes kihasználni. A rendszer telepítésekor meg kell adni a pontos helyadatot, hogy hol található az öntözőrendszer, így a rendszer figyeli az időjárás előrejelzést, és ennek megfelelően optimalizálja az öntözési intervallumot.

Tavasszal például csak egy keveset locsol, mivel nincs szükség sok vízre, míg egy forró, száraz nyári nap után megnövelt vízmennyiséggel dolgozik a rendszer. Magyarán ténylegesen mindig a megfelelő körülményekhez igazítja az öntözést.

Ezen kívül hozzáférést adhatsz több személynek is az öntözőrendszeredhez, így például egy kertész távolról is felügyelheti az öntözőrendszeredet. A rendszer naplózza az öntözések időpontját, így pontosan nyomon követhető, hogy mikor, melyik zóna, mennyi ideig öntözött.

Az esőre is figyel

Persze esőérzékelős rendszerek is régóta léteznek, de ezeknek van néhány hátrányuk. Egyrészt ha az esőszenzor esőt érzékel, akkor nem fog locsolni, de mi van akkor, ha csak egy kicsi eső esett? Ami a szenzornak elegendő volt, de a föld érdemben nem nedvesedett át? Persze ott a talajnedvesség érzékelő, ami már sokkal jobb megoldás, de előre az sem tudja, hogy esni fog az eső.

Az okos öntözőrendszer viszont igen! Figyeli az időjárás előrejelzéseket, és ha pl. este 10-kor kellene indulnia az öntözésnek, de hajnal 2-re esőt jósolnak, akkor este nem locsol, hanem vár. Ha esett az eső, akkor a locsolás kimarad, hiszen felesleges. Beállítható egy türelmi idő is, hogy ha mégsem esik az eső hajnal 2-kor, akkor meddig várjon az öntözéssel. Pl. hajnal 5-ig. Ha addig sem kezd esni, akkor elkezdi a locsolást.

Az időjárás figyelés zónánként kapcsolható, tehát ha van egy fedett rész alatti öntözési zónád, akkor megadhatod, hogy az a zóna esőtől függetlenül öntözzön.

Mennyibe kerül?

Kb. 50-60 ezer forinttól indul egy 8 zónás okos öntözőrendszer vezérlő egység, a 4 zónás ennél valamivel olcsóbb. És persze léteznek jóval drágább vezérlők is, amik több zónát tudnak, kültéri kivitelek, stb.

Összességében nagyon hasznos tud lenni egy okos öntöző rendszer, sok olyan funkcióval rendelkezik, amivel egy hagyományos rendszer jellegéből adódóan nem tud.

A meglévő vezérlő lecserélhető?

Igen, szinte minden korábban használt öntözőrendszer vezérlő lecserélhető egy okos vezérlőre, a régi helyére felszerelhető.

Az viszont fontos, hogy ahol a vezérlő van (lesz), ott fontos, hogy a stabil WiFi kapcsolat biztosított legyen!

 

Érdemes lecserélni a régi típusú öntözőrendszeredet egy okos rendszerre.

Címkék: öntözés wifi öntözőrendszer okos öntözés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamitastechnikarol.blog.hu/api/trackback/id/tr8216489654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása